Kávéivóknak 4. rész – Debreceni kávé-körkép

Hogy illik elfogyasztani a forró feketét? Ennek is van „technikája”? Van!

Ha már előttünk gőzöl a kávé, először a cukrot hintjük a csészébe, miután elkavartuk, tegyük vissza a kanalat az alátétre, fogjuk meg a bal kezünkkel a csészealjat és emeljük a mellünk magasságába. Jobb kezünkkel pedig fogjuk meg a kávéscsészét és emeljük a szánkhoz. A kávéskanálnak csak az a szerepe, hogy megkeverjük vele a kávét. A kanállal kocogtatni, belenyúlni a cukortartóba (ha van) vagy egyenesen a kanállal szürcsölve inni a kávét, illetlenség. Amennyiben van lehetőség, fogyasszunk a kávé mellé apró süteményt, az édességgel kombinált fekete kihozza a sütemény ízét és fordítva is.

 

Debreceni kávé-körkép, hol mire számíthatunk espresso terén?

 

A Garda Étteremben MUSETTI kávét ihatunk. A céget Luigi Musetti alapította 1934-ben, Casa del caffè néven Piacenzában. Filozófiájuk az az általános szabály, miszerint az espresso-t olyan kis mennyiségű cukorral szabad inni, hogy kiemelje az eredeti kávé aromáját és zamatát, felidézve azt a termőhelyet, ahol a zöld kávét szüretelték. Érdekesség, hogy honlapjukon a szokásos 4M helyett hatot említenek, kiegészítve a „Mantenuzione”, azaz karbantartás kritériummal; a hatodik „M” pedig természetesen maga a Musetti kávé…

 

 

A Paripa Csárdában VICTORY CAFFÈt fogunk találni, amelyről érdemes tudni, hogy forgalmazója Debreceni székhelyű. A cég alapítói több, mint hét évet töltöttek Olaszországban vezető kávépiaci cégeknél. Az itt szerzett tapasztalatok alapján indították útjára saját berendezéseiket és kávékeveréküket. Partnereiknek igyekeznek minden lehetséges segítséget megadni ahhoz, hogy a vendégek minőségi kávéélményben részesüljenek.

 

 

A Viktória Étteremben az olasz PASCO kávé ízeivel ismerkedhetünk meg. A cég 1998-ban alakult, a kezdetekben kávépörköléssel foglalkoztak, később pedig fokozatosan bővült termékeik kínálata. A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagok kiválasztására, több ízben a termelés helyszínén, külföldön győződtek meg a valódi minőségről. Aktívan részt vesznek a Magyar Barista Bajnokság szervezésében és lebonyolításában.

 

Eszpresszókávéról akkor beszélünk, ha a 88-92 Celsius fokos vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, mintegy 7 g örölt kávéból készül, tömörített „pogácsán”, 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2-4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém képződik.

A presszókávék szolgálnak alapul a capuccino, a macchiato, a lattemacchiato és számos más kávéital készítéséhez.

 

Kóstolja meg a különböző kávékat, kávékülönlegességeket, fedezze fel a bennük rejlő zamatokat!

 

(2012-05-09)


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics