Kávéivóknak: Az igazi feketeleves – az espresso

A kávé mint téma kimeríthetetlen. Rengeteg féle változatát fogyasztják a világon mindenfelé, hasonló szenvedéllyel. A törökök kávéját össze sem lehet hasonlítani az amerikaiak gyenge italával, amit még Jim Davis Garfield-ja is literszám önt magába reggelente. Nem is csoda, hogy reggel issza, hiszen a koffeintartalom élénkít, és biztos vagyok benne, hogy sokan közülünk képtelenek igazán összefüggő mondatokban beszélni az első reggeli kávé előtt. Mi sem akarunk lemaradni a különleges kávék mögött, egy csemegét is átnyújtunk Önöknek, a Belga Étterem és Söröző bájos pultos hölgye elkészíti számunkra Caffé Latte Vanilla nevezetű kávékülönlegességet. Egészségükre!

 

Bár sokat hallani a kávé – és a koffein – káros hatásairól, valójában napi egy-két (jó minőségű!) kávé még jót is tesz a szervezetnek. Evés után például kifejezetten pozitív hatása van a gyomorra, mivel segíti az emésztést. Erre az esetre leginkább a presszókávét javasolják – az óriási témából merítve lássuk tehát, hogy miért is olyan népszerű ez az elkészítési mód?

 

Elkerülhetetlen, hogy Olaszországba kanyarodjunk, ha az eszpresszóról van szó, ugyanis ott a legnépszerűbb nem csak ez a kávéfajta, hanem a kávéivás szenvedélye is. A fiatalok már 10-12 évesen kávézni kezdenek (minél délebbre megyünk, annál inkább igaz ez), felnőtt korukra pedig a napi átlagos adag 4-5 espresso. Saját bevallásuk szerint is egyetlen valódi függőségük van, és ez a kávé. A függőséget pedig kellő szenvedéllyel táplálják is. És hogy mennyire nem tudnak meglenni a saját kávéjuk nélkül: kedves ismerőseim, egy 40 fős olasz tánccsoport, mikor Magyarországra látogatott, az őket szállító buszba bepakolt egy nagy, kávékapszulával működő kávéfőzőt is. A csapat kollégiumi szobákban volt elszállásolva, ebéd után pedig sorban csordogáltak a tagok egy finom erős kávéért. Itt tudtam meg azt is, hogy az igazán jó espresso-ba, ha beleszórjuk a cukrot, nem szabad lesüllyednie: a krémes felső rétegnek az ital felszínén kell tartania cukor egy részét. Három nap után persze a kávéfőző a koliszobában felmondta a szolgálatot. És ekkor jött a meglepetés: a buszban volt még egy kávéfőző gép! Igaz, nem olyan hiper-szuper, mint az első, na de mégis. Meg volt oldva a probléma.

 

Olaszországban a kávé tulajdonképpen társadalmi szerepet tölt be. A 134 000 kávézó közül mindenkinek megvan a maga kedvence, ahová betér munka előtt vagy után, vagy akár ebédszünetben. Itt találkoznak egymással a törzsvendégek, váltanak néhány szót, és a gyorsan felhörpintett kávé után – amely az évente fogyasztott 9 milliárd csésze kávé egyike –  már mennek is tovább dolgukra. A pultoknál az ún. baristák (azaz kávépincérek) dolgoznak.

 

 

Rengeteg tanfolyam létezik már Magyarországon is, ahol kitanulható ez a korántsem egyszerű mesterség. A tökéletes espresso elkészítésén túl – amely számos egyéb ital alapja – maximálisan tisztában kell lenniük a kávégépek használatával és a kávéfajták milyenségével is. Minden évben szerveznek Barista Bajnokságot, amelynek nyertese részt vesz a Barista Világbajnokságon.

 

A világ legdrágább kávéja

Kopi Luwak, más néven Civet Coffee a világ legritkább, és legdrágább kávéja. Meglepő, de az ázsiai különlegesség kilónkénti ára nem az íze miatt annyira drága. A főként Japánban és Amerikában vásárolható kávé borsos árát az egyedülálló előállítása viszi a csillagos égbe. Az indonéziai fákon élő civet pálmafa macska a kávébabot megeszi, ami a beleken keresztül ürülékként távozik. Ezek után kávészemeket kiszedegetik az állat székletéből, a kávé jellegzetes és titokzatos ízét a macska speciális olajat termelő mirigyeitől kaphatja. Mindenki megveheti a világ legdrágább kávéját - cirka 500-600 dollárért -, de lebegjen a szeme előtt: a kávébab mögötti sztori lehet, hogy jobb, mint maga a főzet.

És hogy mitől lesz az espresso „perfetto”? Az olaszok szerint a 4 „M” segítségével.

Ezek pedig:

 

la Miscela, azaz a kávé keverék, amelyből a kávét főzik. Ez a robusta és az arabica

Arabica

Robusta

fajták elegye, az arányok attól függően változnak, hogy milyen ízhatást szeretnének elérni. Az arabica fajta valamivel alacsonyabb koffeintartalmú a többi fajtánál. Jobb kávéalapanyagot ad, mint társa, a robusta, ám termesztése jóval nagyobb körültekintést igényel. A robusta sokkal alkalmazkodóbb, így termesztése is gazdaságosabb. A kávéra is igaz, hogy csak a legjobb alapanyagokból lehet tökéleteset előállítani. Az olasz pörkölés erősebb, mint más országokban, így a kávé aromája is erősebb lesz.

 

la Macinatura, azaz a darálás. Bár ez a fázis igencsak alulértékelt, a végeredmény szempontjából mégis fontos, hogy frissen őrölt, apró szemcséjű kávéból készüljön az ital. Mivel a víz nagy nyomáson és nagyon rövid idő alatt halad át a kávéadagon, ezért nem mindegy a darálás minősége. Egy adag espresso kb. 7 gramm kávéból készül.

 

la Macchina Espresso, azaz a kávégép, amelynél nem csak az számít, hogy milyen, hanem hogy megfelelően van-e használva és karbantartva.

 

la Mano, azaz a kéz, amely a kávét készíti. Jó barista nélkül nincs igazán jó kávé sem!

 

 

- janetonic -

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics