Bőséges lakmározás a Honfoglaló étteremben

.

A személyes ünnepi alkalmakon kívül az isteni harapnivalók miatt is lehet szeretni a februárt! Kötelességünk nagyokat falni melegítő és laktató fogásokból, hisz a téli kabát még takar, a húsvéti böjti időszak még nincs itt. Jöhet káposzta, csülök, kocsonya minden mennyiségben, bőségesen.

A Honfoglaló étterem Ősapáink eledelei fantázianévre hallgató séf ajánlata segít „eleget tenni” a farsangi lakmározásoknak.

 

 

 

Ugye tudják, hogy a farsangi időszak húshagyó keddig, 2015-ben február 17-ig tart? Mint a neve is súgja, a húsvéti nagyböjt előtt ilyenkor lehet utoljára húst enni. Ez kissé ijesztő lehet, és sokan nem is tartják ezt a hagyományt, bár a 40 napos megvonás alól a vasárnapok kivételt képeznek. Akárhogy is, ez kiváló apropó arra, hogy jól megtömjük hasunkat, mulatozzunk, ráhangolódjuk a tavaszra, hisz a telet is űzzük egyben.

 

Nick János, Ősapáink eledele összeállításában olyan harapnivalókat találunk, melyek után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. Toroskáposzta feltuningolva, jércemell bundában, kappan a tyúkudvarról és malac szüze nyárson.

A toroskáposzta egy tipikus téli, kiadós egytálétel, de a Honfoglaló séfje nem elégedett meg a hagyományos elkészítéssel, csülkös toroskáposztát gőzgombóccal, pirított baconnal tálal. „A káposzta, hús és a csülök paprikás rotyogó egyvelege fölött párolódik meg a gőzgombóc. A tésztát leginkább meleg kenyérbélhez tudnám hasonlítani könnyű, lyukacsos szerkezettel, ami remekül átveszi a káposzta zseniális illatát a lezárt fedő alatt. Az ételnek még a bacon ad különleges ízt.” – mondja János.

 

 

Magyarországon a csirke az egyik legkedveltebb húsféleség, ezen belül is sokak kedvence a mell. Ezért természetesen nem maradhatott ki a kínálatból sem, jércemell szalagok nyitrai módra roppanós salátával, zöldséges rizzsel és kefírmártással elnevezéssel kerül a vendégek elé. A konyhafőnök a fehér húst lepcsánka szerű tésztában süti ki. A burgonya, tojás, liszt, fokhagyma hozzávalókból készült bunda kívül ropogós, belül pedig vajpuha a szaftos baromfiba haraphatunk. Ehhez a pároshoz rizset és egy kis salátát kínál.

 

Sokan nem tudják, mi az a kappan. Ritkán használt szó, és nem mindennapi alapanyag a konyhában. A kappan a tyúkudvar lakója, nagyobbra nő és hízik, mint ha kakas maradna, húsa kövér, porhanyós és kivételesen ízletes. A Honfoglaló éttermben kemencében sült kappan combját szervírozzák vajas zöldségekkel, jázmin rizzsel zöld fűszeres pecsenyelével. „A pácolt szárnyast kemencében hosszasan pároljuk, hiszen hússzerkezete tömör, kemény, rostos. Az omlós combot vajon futatott répával, brokkolival, karfiollal, borsóval tálaljuk, valamint a hús saját levéből készült pecsenyelével. Meglehetősen ritkán lehet felfedezni étlapokon a kappant, így kuriózumnak számít, és az ínyencek valósággal rajonganak érte. Már csak ezért is érdemes megkóstolni e fenséges ételt.”- méltatja az alapanyagot a konyhafőnök.

 

 

„Roston sütött mangalica szűzet, sült zöldségeket – padlizsán, cukkini, paprika, lilahagyma, répa -, egy téli zöldség és burgonya párosát kínáljuk a Malac szüze nyársra húzva rostlapon rakott burgonyaropogóssal, sütőtökös burgonyapürével és grillezett zöldségekkel elnevezésű ételünkben. A világhírű sertés húst a fűszeres zöldségek kísérik, valamint a krémes tök és a püré tornya teszi látványra is gusztusossá.” – fejezi be János az ajánlót.

 

A séfajánlat részletezése után ejtsünk szót az asszonyfarsangról, ami értelemszerűen elsősorban a nőknek szól. A farsang utolsó napjaiban, asszonyok részvételével tartott mulatozás. Ekkor a nők, férfi módra szórakoztak, korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, jelmezekbe bújtak. Kinek van kedve feleleveníteni?

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics