"Pincér,egy fekete levest!"

Minden a 16. században kezdődött, körülbelül 1579 karácsonya táján, amikor egy Bechram nevű kereskedő portékáival megérkezett Magyarországra. Ettől kezdve töretlenül hódít, és egyre több alattvalót tudhat magáénak a kávé. Eleinte vándorárusok mérték a fekete levesnek elnevezett italt, majd a 17. századtól Európában sorra nyíltak meg a szellemi központoknak is számító kávéházak.  Bécs és Párizs mintájára természetesen nálunk is virágzott a kávéházi kultúra, Debrecenben a századfordulón 10-12 jelentősebb kávéház működött, főleg a Piac utcán és környékén.

Legismertebbek ezek közül az Arany Bikában, az Angol Királynőben - a mai Csokonai Étterem - , és a Hungária Étteremben voltak. A kávébabot ekkor még kizárólag  fűszerkereskedésekben lehetett megvásárolni,ahol hatalmas zsákokban nyersen tárolták, és csak közvetlenül felhasználás előtt pörkölték és darálták. Az első debreceni fűszerüzletet - „Bolt a Török Császárhoz” - Rickl József Zelmos  alapította 1785-ben, a mai Kistemplom tőszomszédságéban.

 

A kávé tiszteletet és odaadó gondoskodást igényel nemcsak a termelőtől, hanem a fogyasztótól is. A mai kutyulós kávék sem ízben, sem látványban nem hasonlíthatóak össze a frissen darált kávéval, melynek elkészítése felér egy vallásos rituáléval. A debreceni éttermekben a legjobb minőségű kávékkal találkozhatunk, ám van egy , ami mind közül kiemelkedik.  A Garda Pizzéria & Étterem Musetti Rossa kávéja egy különleges gyöngyszem a kávékínálat tengerében. Musetti néni, a már 70 éves tulajdonosasszony kitartóan és szenvedélyesen hisz az előállított kávé minőségének fontosságában, ezért folyamatosan szem előtt tartja a gyártósorok technológiai és higiéniai fejlesztését, eleget téve a mindenkori legmagasabb minőségi követelményeknek. Mielőtt a termés a pörkölőbe, majd pedig a csészénkbe kerülne, minden egyes zsáknyi nyers kávéból mintát kérnek. A mintákat bevizsgálják, pörkölik, majd a mindent eldöntő kóstolásos teszt alá vetik. Mielőtt azonban a behajózott szállítmányt beengednék a gyárba, újra mintát vesznek, és újból elvégzik a teljes minőségi vizsgálatot.
Drabik László, a Garda Pizzéria & Étterem tulajdonosa szerint miután a kávé megérkezik hozzájuk, ugyanolyan figyelmet érdemel, mint amit a Musetti családtól megkap. „Ha az utolsó mozzanatban egy olcsó kávéfőzőgéppel találkoznak a szemek, akkor hiába válogatták össze a legtökéletesebb Arabica és Robusta szemeket a legtökéletesebb 60-40 %-ban. A kávégép olyan legyen, hogy mindig csak egy adagnak megfelelő mennyiséget daráljon le. A lefőtt kávét egérfark vastagságban folyassuk a csészébe, hogy a krémes, tigratúrás felső réteg kialakulhasson a tetején. A tökéletes minőségű kávét onnan ismered fel, hogy azonnal „megfogja” a csésze belső oldalát, és ha beleszórod a cukrot, az  egy pár pillanatig meg áll a tetején. Majd miután elkeverted benne a cukrot, a habos, tigratúrás réteg újra visszaáll.” A Musetti Rossa kávé nőiesen krémes, de férfiasan karakteres, háttérben mogyorós-csokoládés ízvilággal. Egyáltalán nem meglepő, hogy ebből készült a világbajnoki címet elnyerő cappuccino.

 

Egy aprócska részlet azonban még hozzátartozik a Musetti-csodához: egy szem GRAN CRU kávészem, nemes csokoládéval bevonva.  Akár a kávé előtt,  akár utána rágcsáljuk el,  az aromáját még órákig érezzük a szánkban. A Gardában, meleg csészécskéből, ráérősen kortyolgatva egy idézet jár a fejemben: „A kávé legyen forró, mint a pokol. Fekete, mint az ördög. Tiszta, mint egy angyal, és édes, mint a szerelem.”


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics