Belga csapolt sör 2.

 

A fickó bemegy a kocsmába és mondja: - Egy sört kérek.

Erre a pultos: - Alkoholmentes jó lesz?

Mire a fickó: - Akkor én játékpénzzel fizethetek?

 

A sör sokkal többet jelent az alapanyagok keverékénél, saját kultúrája, történelme, hagyományai vannak. Fogyasztása napjainkban virágkorát éli, a világ minden táján ünnepei, fesztiváljai vannak. A különböző ételekhez, eltérő sör dukál. Milyen ízű legyen ez a nedű, milyen pohárban várja kézfogásunkat, habzó legyen-e vagy sem, milyen hőmérsékletű ital érintse meg szánkat, ugyehogy nem mindegy? Kóstoljuk bele a Belga Étterem és Söröző csapolt, Leffe és Hoegaarden serébe!

Kezdjük egy kérdéssel? Ha Ön sört rendel, akkor sört iszik, sörözik vagy sört kóstol?  Első olvasatra talán balgának tűnik a felvetés, de gondolkodjunk együtt, s a cikk végére remélhetőleg kiderül…

 

Csapolt sörünket sörzsiráfban, sörgömbben, hagyományosan pohárban vagy korsóban  kaphatjuk meg a Belgában. A felsőerjesztésű, Hoegaarden búzasört a jellegzetes, vaskos, öblös 2,5 puhárban vagy 5 dl-es korsóban szolgálják fel, míg a Leffe-t jellemzően egy kackiás, talpas pohárba kerül elénk. A pohárnak mindig kristálytisztának kell lennie, s mielőtt megtöltik serrel, pohártussal ki öblítik – hűtik a poharat.

Az ital hőmérséklete – mondhatjuk egyénfüggő, de az ajánlott fogyasztási hőmérséklet a Leffe és a Hoegaarden esetében is 5 C°, a gyártó szerint. A sör nem lehet túl hideg, mert aromája nem tud kiteljesedni, de meleg sem, mert veszít üdítő hatásából. Miután már tudjuk miből, milyen hőmérsékleten fogyasszuk a sörünket, lássuk a tálalást. A felsőerjesztésű söröknél – Hoegaarden - szinte krémes jellegű kemény habra számíthatunk, a Leffe – apátsági sör – esetében is tartós, csodálatos szépségű habkoronát várjunk.

  

 

Itt gyöngyözik előttünk a sör, készen állunk aromájának, ízvilágának felfedezésére. De nem ám rárontani a pohárra, szánjunk rá időt, használjuk az orrunkat! Ekkor megérezzük a sör illatát, körkörös mozdulatokkal szabadítsuk fel a benne rejlő illóanyagokat, és próbáljunk különböző aromákat azonosítani a sörben: amit érzünk, édeskés, malátás vagy inkább kesernyés, komlós, esetleg virágos vagy alkoholos? Nyissuk tágra szemünket, tartsuk a fény felé a sörrel teli poharat, és figyeljük meg, hogy tiszta vagy zavaros-e. A szűrt világos és félbarna sörök tükrös tisztaságúak. Vannak azonban szűretlen sörök is, melyek a bennük tudatosan meghagyott élesztő- és fehérjeanyagoktól kissé zavarosak. Ezek felismerése segíti az egyes márkák jellegzetességeinek beazonosítását.

Mindezek után jöhet a következő érzékszervünk, kortyoljunk bele a sörbe! Figyeljünk az ital testességére, az aromákra. Gyümölcsös, fűszeres vagy malátás édesség?

Végezetül, szürjük le tapasztalatainkat. Mindenkinek saját ízlése szerint kell rátalálnia a neki legjobban ízlő sörre.

Ha kedvet kapott a kóstoláshoz, teszteléshez elég 1-1 deci sör, s ha kitapasztalta a sörök ízvilágát, elkezdhet válogatni, melyik ételhez milyen sör illik, vagy fordítva.

 

Belga csapolt sörök

 

Búzasör a jolly joker, majd’ mindenhez illik, füstölt húsos ételekhez, csülökhöz mindenképp.

Apátsági sörök a sajtokhoz, sajtos ételekhez, levesekhez passzol a legjobban.

Válasszon a Belga Étterem és Söröző étlapjáról kedvére!

 

Alkoholtartalom: 6,5%

Összetevők: víz, árpamaláta, kukorica, komló

Barna apátsági sörkülönlegesség. Belgiumban a Leffe apátság szerzeteseinek eredeti receptje alapján készül, hagyományos eljárással 1240 óta. Mélybarna színét, pompás, telt ízét a pörkölt malátától nyeri. 

 

Alkoholtartalom: 4,9%

Összetevők: víz, árpamaláta, búza, komló, koriander, curacao, sörélesztő

A palackban történő második erjedésnek köszönheti jellegzetes fehéres-sárga, opálos színét. Friss, kellemesen elegyednek benne a gyümölcsös, kesernyés, fűszeresen egzotikus aromák. A sör ízesítéséhez curacao narancs héját, koriandert és egy harmadik "titkos" fűszert használnak.

 

Alkoholtartalom: 6,6%

Összetétel: víz, árpamaláta, kukorica, komló, sörélesztő, cukor

Belga apátsági sör. Illata finom, édes, a búzasöröket idézi. Színe szép, sötét-aranysárga, borostyán, habja tartós kemény, fehér. Kifejezetten testes sör, íze rendkívül kellemes, gyümölcsösen édeskés, de érezni a komló keserűségét és az alkoholt is. Íze hosszan megmarad.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics