Látványa festői, illata keleti és az íze…

Vannak dolgok, melyektől alapból ódzkodunk, pedig igen könnyen előfordulhat, hogy csak egyszer kell nyitottnak lennünk, és életre szóló barátságot köthetünk. Így voltam ezzel én is, amikor a napokban Kövér Sándor – a Pálma Étterem séfje – javaslatára megkóstoltam a Zöldborsos, paprikás mentás bárányragut jázminrizzsel. Először elutasítottam, majd „az életben mindent ki kell próbálni” felfogás miatt kezembe vettem a villát és ízleltem. Mennyei volt…

 

Nem szokványos, pedig értékes

Magyarországon bárányhúst fogyasztani nem divat. Legalább annyira száműztük az étkezések során, mint a halat, pedig igen értékes a szervezet számára. A bárányhús kiváló fehérjeforrás, továbbá B12 vitaminban, niacinban, valamint riboflavinban is gazdag. A B12 vitamin szükséges a vörösvérsejt termeléshez, és az idegi funkciók működéséhez. A niacin (vagy B3 vitamin) segít a szervezetnek energiát nyerni az ételekből, illetve az idegrendszer működéséhez is fontos. A riboflavin vagy B2 vitamin szintén az energiafelhasználásban segít és a kiváló látásban is szerepet játszik.

A bárányhús remek forrás, ha ásványi anyagokról és nyomelemekről van szó - különösen a cinkről. Egy szelet bárányhús 33 százalékát biztosítja a napi szükséges cink-bevitelünknek. A cink támogatja az immunrendszert, a sebgyógyulást és fenntartja az egészséges tesztoszteron-szintet. Kiváló vas- és rézforrás, 12 százalékát illetve 7 százalékát tartalmazza a napi ajánlott bevitelnek. Vasra szükségünk van a vörösvérsejt termeléshez, hiánya okozza a vérszegénységet, mely fáradtsággal és koncentrációhiánnyal jár.

 

Raguk az étlapon

A ragu olyan húsétel, amelynek az állaga leginkább a magyar pörköltökhöz, tokányokhoz hasonlít, de a húst nem csíkokra (nem tokányra vágva), hanem apró kockákra (ragura vágva) darabolják, és fűszerpaprikát nem tesznek bele. A ragut ellentétben a pörkölttel nem pirítják vissza többször a zsírjára, másként fogalmazva a ragu, apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében.

Bárányhúsos étel korábban is szerepelt már a Pálma étlapján, de egy időre a frissítések miatt eltűnt. Most újra gazdagítja a kínálatot, méghozzá két változatban. A Bárány- biryani (indiai fűszeres bárányragu jázminrizzsel) joghurtos, míg a Zöldborsos, paprikás mentás bárányragu jázminrizzsel paradicsomos.

 

 

Látványa festői, illata keleti és az íze…

Chili paprikával díszített tányérban tálalják a bárányragut, mely első ránézésre nagyon gusztusos: a pörkölthöz hasonló fűszeres lében foglalnak helyet a fenséges húsdarabok paradicsom, menta, zöldbors és paprika társaságában, körülötte hófehér rizsszemek. Illata a fűszerek hozzáadása miatt intenzíven keleti, és azonnali kóstolásra ösztönöz. Ami pedig ez után jön, az a felismerés: ez valami mennyei és mit hagytunk ki eddig az életünkből!!! Fejünkhöz csapva rájövünk, hogy a bárány húsa sokkal finomabb, ízletesebb a megszokott sertés- és csirkehúsnál, ezért butaság volt eddig mellőzni az étkezésünkből. Persze lényeges az is, hogy profi kezek által elkészülő fogást ízleljünk, mert csak így garantált az első és örökre szóló pozitív élmény. Akinek tehát kicsit is fenntartásai vannak a barival, azt tanácsolom, tegyen egy próbát a Pálmában, mert az ott kapható bárányragu az első falat után eteti magát, és kívánjuk a következőt, a következőt, a rá következőt, majd azon kapjuk magunkat, hogy jóízűen megettük.

 

Forrás: www.napidoktor.hu

 

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics