Üdítő italokkal a hőség ellen

Tombol a hőség, és egyre többen érzik azt, hogy ebben a kánikulában csak innának, innának valami hideget, hűsítőt, hogy segítsen túlélni a fülledt napokat. Napközben a víz a legjobb választás, de délután és este mindenki engedjen meg magának egy gyümölcsös-, egy alkohol tartalmú italt, vagy egy izgalmas koktélt.

 

A füllesztő melegben adódik a kérdés, mit fogyasztanak leginkább a vendégek – tettem fel a kérdést Nagy Lászlónak, a Pálma Étterem főpincérének. „Főleg a frissítő italokat, a nyár a limonádé igazi szezonja. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, hagyományosat és az ’extrákkal’ felvértezett változatot is, a gyümölcsöset: sárgadinnye, görögdinnye, eper, meggy, kiwi, banán ízűt. A pohárba egy egész, tömőfával kinyomkodott, szeletelt citrom, gyümölcspüré, ásányvíz és az elmaradhatatlan jég kerül, a végeredmény pedig egy üdítően friss, gyönyörű színben pompázó szomjoltó ital. Szinte nincs olyan vendég, aki ne fogyasztaná szívesen.” A cukorbetegek számára a hagyományos limonádét édesítőszerrel is elkészítik, hogy ne kelljen lemondani, már a 17. századi Párizsban is árusított nedüről mely vízből, citromléből és mézből készült akkoriban.

 

A másik közkedvelt hűsítő ital - amit a világ nekünk köszönhet - a fröccs. „Ebben a hőségben napközben és este is előszeretettel isznak a betérők egy jó fröccsöt. Majd’ minden étel mellett megállja a helyét egy 2010/11- es minőségi borból készült fröccs. Vendégeink az 1 dl bor, 2 dl szóda keverési arányt, azaz a hosszúlépést kultiválják.”

 

Fröccsbornak is kíváló italok

Fehér borok

Ház Bora - Villányi Rizling 2010/2011 Villány

György Villa Etyeki Chardonnyay

Szőke Irsai Olivér 2011 Mátra

Rose borok

Ház Bora - Villányi Rosé 2010/2011

Konyári Rosé 2010/2011 Balatonboglár

Sauska Rosé 2010/2011 Villány

 

Kedd, délután 2 óra, tikkasztó meleg, tárgyalás után. A fülemben cseng egy férfiismerősöm száját elhagyó mondat: „Csak egy hideg csapolt sörre vágyok”. Ha Ön is megkívánja, látogasson el a Pálma Étterembe, nem fog csalódni. „Jó söreink vannak, jó a fogyasztás” – jegyzi meg a főpincér, aki egy-egy gondolatot mindegyik csapolthoz hozzáfűz.

 

Carlsberg – könnyed, finom ízű, világos dán sör,

Pannon Ászok – a Ház söre, csak jó lehet...,

Budweiser – habtartós cseh sör,

Radeberger – pilseni típusú, német sör, 50-es éveiben járó igazi úriemberek itala,

Krusovice – intenzív zamatú barna sör,

Erdinger – opálos, barna teaszínű búzasör,

Guinness – erről egy vicc jut az eszembe:

Leülnek egy konferencia után a Heineken, a Budweiser és a Guinness sörgyárak igazgatói egy pubban iszogatni.

Megérkezik a pincér, kérdezi ki, mit kér?

A Heinekken igazgatója azt mondja: Egy korsó hűsítő Heineken sört kérek.

A Budweiser igazgatója pedig azt: Egy korsó zamatos Budweiser sört hozzon.

A Guinness igazgatója egy kicsit zavarodottan visszafogja lélegzetét, majd kér egy pohár teát.

Meglepődötten vonogatva szemöldökuket megkérdezik a Guiness igazgatóját: Te miért teát rendelsz?

Ő azt válaszolja: Háát, ha ti nem isztok sört akkor és sem!

 

„Különösen a külföldi diákok körében populáris a Somersby Cider. Üdítő, enyhén szénsavas, alacsony alkoholtartalmú, almából készült ital lassan a magyar vendégek kedvence is lehet a gyümölcsös ízéért, természetességéért. Alma mellett, körte ízben is rendelhető.” – mondja László

 

Martini New Wave:

Rosato & Sprite

Extra Dry Mint

 

Long Drinks

Rosso & Gyömbér

Pezsgőkoktélok

 

Dupla Szőlős Pezsgő

Uborkás Pezsgő

Epres Pezsgő

Fancy Cocktails:

Bombay Splash

Frozen Apple

 

Cuban classics:

Fruit Daiyuiri (középen)

 

 

Pezsgő nem megszokott módon, pezsgőkoktél! A Pálma Étteremben, a Hungária pezsgő randevúra hívtott zöldséget, gyümölcsöt, némi alkoholt és a pezsgőkoktéllá bontakozott ki. A statisztikai adatok alapján a pezsgőfogyasztás kismértékben ugyan nő, de a „a vendégek a pezsgőt ünnepnapokra ’tartogatják’: születésnap, keresztelő, diplomaosztó „. – tájékoztat a főpincér. A pezsdítő ital üdesége, boros zamata minden nap hangulatát emelheti, kellemes kikapcsolódás nedűje egy meleg nyári estén a teraszon ülve párunkkal vagy barátainkkal.

„Ami a többi színes csodát illeti, a koktélverzum folyamatosan tágul, de mi magyarok nem kifejezetten vagyunk vállalkozó szelleműek, a klasszikus koktélokat részesítjük előnyben, mint a mojito, pina colada, bacardi cola. Rugaszkodjunk el a Cuba Librék, Margarithák világától, próbáljunk ki új koktélokat, pezsegjünk!" - mondja Nagy László.

 

Igaza van, pezsegjenek, nyár van!

 

Pezsgőkoktélok

Epres Pezsgő (1 dl Hungaria Extra Dry, 3 cl fehér rum, 3-4 db eper, 2-3 cl frissen facsart lime- vagy citromlé)

1090.-
Narancsos Pezsgő (1 dl Hungaria Irsai Olivér, 3 cl limon ízesítésű rum, 2-3 cl frissen facsart citromlé, 6-8 cl frissen facsart narancslé) 790.-
Dupla Szőlős Pezsgő (1 dl Hungari Extra Dry, 3 cl vodka, 5-6 db szőlőszem, 2-3 cl frissen facsart citromlé) 1290.-
Zöldalmás Pezsgő (8 cl Hungaria Extra Dry, 3 cl alma ízesítésű rum, 3 cl zöldalma püré, 2-3 cl frissen facsart lime- vagy citromlé) 1190.-
Bodzás Pezsgő (8 cl Hungari Extra Dry, 3 cl gin, 2-3 bodzaszörp, 2 db friss gyömbérszelet, 2-3 cl frissen facsart limelé) 1190.-
Uborkás Pezsgő (8 cl Hungari Extra Dry, 3 cl vodka, 3-4 kígyóuborka karika, 3 cl bodzaszörp, 2-3 cl frissen facsart lime- vagy citromlé) 1190.-

 

 

(2012-07-27)

-eSBé-

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics