Csúcsmárkákkal mixelnek a Melangeban – 2. felvonás

.

Folytatódik körképünk a koktélok világában, ahol igazi világmárkákkal és csúcsminőségű italokkal ismerkedhetünk meg.

Kammellander Ernest, a Melange Kávéház bártendere vezet be minket a likőrök, valamint a legnépszerűbb italok készítésének érdekességeibe, történelmébe és fogyasztási szokásaikba.

 

 

Debreceni Éttermek: A likőrök között milyen újdonságok jelentek meg?

Kammellander Ernest: A legjelentősebb változás talán a Luxardo Maraschino, egy dalmáciai cseresznyéből készült olasz likőr, melyet különleges ízvilága miatt már a 900-as évektől kitűnő koktélalapanyagként használtak. Erőteljes és intenzív íze miatt önmagában nem fogyasztják, és a koktélokba is kevés kerül. Például a Hemingway Daiquiri-ben használom, ami Ernest Hemingway legjobban kedvelt Daiquiri-je volt. Emellett megjelent a Heering Cherry, a dán cseresznyelikőr, ami tisztán is fogyasztható - nálunk egy hölgy rá a példa -, de inkább olyan tipikus, kedvelt koktélokba teszem, mint a Singapur sling.

 

 

D.É.: Melyek azok a jó minőségű italok, amik inspirálnak?

K. E.: A Chambord-ot ilyennek mondanám. Egy francia konyak alapú vadmálna likőr, melynek különlegessége, hogy madagaszkári vaníliával ízesítik, kiváló alapanyag a koktélok készítéséhez. Újdonság még a Benedictine is, ami egy tradicionális francia gyógynövénylikőr. Érdekessége, hogy egy bencés szerzetes alkotta meg először az 1500-as években. A Singapur sling-be kevesebb, mint 1 cl-t használok, jellegzetes aromája viszont még így is erőteljesen érződik.

 

D.É.: A Benedictine-t isszák önállóan is?

K. E.: Nem jellemző, hogy önmagában fogyasszák, de akármikor jöhet egy vendég ilyen szándékkal. A célunk inkább a koktélkínálat szélesítése volt. Ilyen még a St. Germain Elderflower, francia kézműves bodzalikőr, megjegyzem azért kézműves, mert kézzel szedik hozzá a virágot a francia alpokban. A Le Fizz nevű italban használom, ami az Oscar gála, a Golden Globe díjátadó, az Emmy gála és a Bafta díjátadó hivatalos "welcome drink"-je, szóval elég divatos ital. Főleg nyáron, mert egyszerre frissítő és enyhén savanykás is.

 

 

D.É.: Sok visszatérő vendégetek van, akik már ismerik az italokat és bátran rendelnek. De mit ajánlanál azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik kevésbé járatosak a koktélok világában?

K. E.: Amit a női vevőkör jobban fogyaszt, az talán a Pomegranate Sparkler. Grey Goose vodkát, St. Germain bodzalikőrt, frissen facsart vérnarancslevet, gránátalmalevet, egy kevés cukrot és egy kis száraz, habzó bort tartalmaz. Gyönyörű vörös színe és ízvilága miatt is inkább hölgyeknek ajánlanám. Férfias italnak pedig a Whiskey Sour-t mondanám, Maker’s Mark bourbon whiskey, citromlé, cukor, narancslé van benne. A karakteres whiskey miatt ajánlanám az uraknak.

 

D.É.: A felsorolt italokat milyen korosztálynak szánod?

K. E.: Ha életkort kell mondanom, akkor maximum negyven, negyvenöt. A fölött inkább borokat és különböző pálinkákat szolgálnék fel, bár volt már erre ellen példa is: egy baráti társaságnak beajánlottuk az egyik koktélunkat, és annyira megízlett nekik, hogy azóta mindegy, hogy milyen napszakban, vagy éppen hányan vannak, mindig azt kérik.

 

 

D.É.: Az ételek tálalásában mindig jelen van az aktuális trend. Van ilyen a koktélok esetében is?

K. E.: Jelenleg azt látom, hogy a gasztronómia és a koktélok szoros összekapcsolása bontakozik ki egyfajta trendként. Példa erre a koktélban egy koktél, vagyis egy ízletes hab, amit a koktél tetejére fújnak. Ez adhat plusz ízt. Biztos vagyok benne, hogy finom, illetve hogy rengeteg variációt lehet vele alkotni, de szerintem ez már kezd eltávolodni a koktél világától. Ennek egy lépcsőfoka a molekuláris mixológia, itt már a kémia is erőteljesen jelen van az anyagok összepárosításakor.

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics