Az Írek nemzeti itala

 

Nem véletlenül kerül szóba a Guinness! Zsolti, a John Bull séfje az étterembe látogató John Deadynek, a Magyarországi Ír nagykövet számára alkotott egy desszert különlegességet. Nem akármilyen édesség került ki a keze alól, hisz nem sok olyan desszertet ismerünk, amihez a legjobb kísérő a szóban forgó serital.

 

Brie sajtot keserű csokoládé bundába bújtatott, alá pedig gyömbéres édes-fűszeres gyümölcs chutni ágyat rakott. Volt abban szőlő, cointreauben áztatott mazsola és sárgabarack is.

Az egészet koktélos pohárban kínálták a nagykövet úrnak, mellé pedig az elmaradhatatlan Ír nemzeti italt.

 

 

Mi is a Guinnes?

 

Amikor Arthur Guinness 1759-ben évi 45 fontért kibérelte serfőző műhelyét, valószínűleg nem gondolta, hogy a serfőzés történelmének egyik nagyágyúját sikerül megalkotnia. A dublini serfőzdéből indult Guinness a világ szinte minden részére eljutott, több mint 50 országban főzik és évente kb. 10 milliárd liternyit értékesítenek.

 

Az ír serfőző-mester munkáját dicsérő ital születése óta némi fazonigazításon ment keresztül. A sörre oly jellemző mély rubin árnyalat és égetett íz például, a pörkölt árpa használatából ered, ami viszonylag modernfejlesztés, mert ez az összetevő egészen a XX. századig nem szerepelt a gabonaőrleményben.

Sok-sok éven át egy porciónyi érlelt sört kevertek ízesítésként a frissen főzött termékbe, így érték el az angol „porter” típusú sörökre jellemző tejes ízhatást. Manapság a gyár már nem használja a keverés e típusát, ehelyett a Guinness attrakciójaként a sör öntés közben nitrogénnel történő keverésével érik a kívánt krémes fejhabot.

 

John Deady,  Írország Magyarországi nagykövete a John Bull Pub-ban

 

A Guinness az írek körében természetesen máig első számú kedvenc, bár a fogyasztás mértéke 2001 óta némileg visszaesett, ugyanakkor évi 2 milliárd eurós bevételével még így is a legnagyobb forgalmat bonyolító ital Írországban.

Guinness mesternek ugyan nem volt még ekkora forgalma, ám örököseinek nem lehetett oka panaszra, tekintve hogy a cég 1886-ra már a három vezető brit és ír sörfőzde egyikévé lépett elő, annak ellenére, hogy a többiektől eltérően egyáltalán nem reklámozott és soha nem adott árengedményt. A vállalat értéket ekkoriban 6 millió fontra becsülték, ami valljuk be szép teljesítmény egy évente 45 dollárért bérelt, lepukkant serfőzdéből indulva. A sikertörténet tovább folytatódott, így 1900-ra a cég már 5000 jól megfizetett alkalmazottat foglalkoztatott, 1930-ra pedig a világ hetedik legnagyobb vállalataként tartották számon.

 

Arthur Guinness kezdetben világos, „ale” típusú sörökkel próbált betörni a piacra, ami eléggé nehézkesen indult, mivel a vállalkozás kezdetétét követően tíz évnek kellett eltelnie, hogy első, hat és félhordónyi exportszállítmányát útnak indítsa Angliába. Csak 1778-tól tért át a sötét,„porter” típusú sörök készítésre, és a nagy sikerre való tekintettel a cég ezt követően egész történelme során a barnasörök gyártására fókuszált, melyeket azonban az angol „porter”terminus helyett megkülönböztetésül és részben az ír nemzeti öntudat jegyében „stout” jelzővel illetett.

 

A draught Guinness krémes habjának egyik titka, hogy a sör széndioxid mellett nitrogént is tartalmaz. A nitrogén kevésé oldható, minta széndioxid és ez lehetővé teszi, hogy a sör nagy nyomás alatt legyen, anélkül hogy túlságosan buborékos lenne és pezsegne. A sörcsapolókban elhelyezett finom lyukakkal ellátott lemezen átnyomott sörben a magas nyomású gáz hatására igen aprócska buborékok képződnek, a sör ezáltal kevésbé karcos, sima állagú lesz. Ugyanezt a hatás biztosítja a dobozos és üveges kiszerelésű változatokban elhelyezett widget nevű eszköz, és az említett folyamat eredményezi a sör krémes habját is.  Az „Original Extra Stout" változat ellenben csak széndioxidot tartalmaz, így annak íze kissé savasabb.

 

 

A sör kísérője

 

A Guinness stout pasztörizált, szűrt sör, összetevői a víz, árpa, komló és sörélesztő. A jellegzetes sötét színét a pörkölt árpának köszönheti, és bár vaskos nehéz sörnek tűnik, fél literenként mindössze kb. 200 kalóriát tartalmaz, vagyis kevesebbet, mint ugyanennyi sovány tej vagy narancs juice.

 

A Guinnesst a tradicionális ír és az amerikai konyha is előszeretettel használja a francia pirítóstól a marhapörköltig. Tudományos kutatások állítják, hogy a Guinness fogyasztása előnyös a szív egészségére, mivel jelentős antioxidáns tartalma megakadályozza a káros koleszterinlerakódását az artériák falán.

 

Az említett előnyök ellenére néhány vegetáriánus és állatbarát mégsem néz jó szemmel a Guinness-re, mivel a gyártási folyamat során a halak szárított úszóhólyagjából készült isinglass nevű anyagot is használnak a sör tisztítására.

 

-hSéf- & M.M.

(2012-03-02)

Forrás: vikipédia angolnyelvű leírása alapján


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics