Új Színfolt Debrecen szívében - a Régi Posta Étterem és Fogadó

Bizonyára sok olvasónk hallott már róla, hogy szeptember 1-től új életre kelt a nagy múltú Régi Posta Étterem és Fogadó. A hely új színt jelent a belváros életében: az étterem étlapjáról változatos magyaros fogásokat rendelhetünk, melyek közt mindenki találhat kedvére valót: a magyar vendégek azért, mert kipróbálhatjuk ugyan bármilyen kultúra konyháját, mégiscsak a magyar konyha az, ami belénk ivódott, és gyerekkori emlékeket idéz fel; a betérő külföldi vendégek pedig azért, mert a jó alapanyagokból elkészített ételek kiváló képet adnak hazánk gasztronómiájáról.

 

A fogadó vendégei utazást tehetnek időben és térben egyaránt, attól függően, hogy milyen szobában szeretnének megszállni: mind a tíz szoba különböző stílusban, jó ízlésről tanúskodva lett berendezve. A szobák milyenségére később még kitérünk, ám előtte álljon itt egy rövid áttekintés a fogadó történelméről.

 

TÖRTÉNELEM ÉS MEGÚJULÁS

Az épület a város egyik legrégebbi létesítménye, 1690 környékén építették. Bár sajnos több tűzvész is megrongálta az évszázadok során, funkcióját mindvégig megőrizte fogadóként. A 17. század végén már városi postaállomásként funkcionált. Mivel ekkoriban a postakocsik voltak az utazás egyik legkézenfekvőbb eszközei, szükség volt szállásra is. Így lett a postából részben fogadó, hogy az indulók, érkezők, és várakozók tudjanak hol aludni. Híres vendéget is magáénak tudhat a korai időszakból: 1714-ben megszállt itt – igaz, csak egy éjszakát – XII. Károly svéd király, miközben Törökország felé menekült az oroszoktól elszenvedett vereség miatt. Erről emlékezik meg az utcafronton található dombormű is.

 

 

Az újjáépítés munkálatai tíz hónapot vettek igénybe. Alapvető cél volt, hogy Debrecen egyik különleges történelmi épületét megmentsék az utókor számára, és eredeti funkcióját visszaállítva újból a város egyik ékessége lehessen. Mivel műemlék jellegű épületről van szó, a felújítás előtt régészek vizsgálták meg a helyszínt, a múlt nyomait keresve. Csak ezután kezdődhettek meg a munkálatok. Mint minden építkezés esetén, itt is akadtak váratlan problémák, ezért a tervezetthez képest később nyitott meg a fogadó. Végül aztán minden gondot sikerült áthidalni, így az étterem és a fogadó mostmár folyamatosan várja a vendégeket.

 

 

A TÍZ CSODÁS SZOBA

A fogadó szobáit nagy odafigyeléssel rendezték be, hiszen rengeteg apró ötlet teszi hangulatossá és otthonossá a szálláshelyeket, arról nem is beszélve, hogy mind a tíz szoba egyedi. Van olyan, hogy a vendégek nem is tudnak választani: már a szilveszteri programokhoz foglalt szállást egy család külföldi rokonaik számára; ám alig tudták eldöntetni, melyik szoba mellett döntsenek.

 

"Toszkán szoba"

A veranda

"Ipari szoba"

 

A vendégek egyre többen vannak, terjed a híre a szállónak és az étteremnek, a visszajelzések pedig szinte kivétel nélkül pozitívak. Többen jönnek házassági évfordulót ünnepelni, vagy nászútra; és miután átadták pozitív tapasztalataikat ismerőseiknek, rokonaiknak, újabb vendégek érkeznek. A legjobb reklám még mindig a szájról szájra terjedő információ!

 

A tíz, egyedülálló szoba a következő:

Szekér szoba: 18. századi hangulatot árasztó szoba, ahol a régi kor berendezési tárgyai újjászülettek. A szekérben elbújtatott franciaágy teszi igazán hangulatossá a szobát.

Svéd királyi lak: Skandináv hangulatú, különleges berendezésű szoba. Bár sajnos képek, illusztrációk nem maradtak fenn abból az időből, amikor a svéd király itt járt, a szoba berendezése mégis ennek jegyében készült.

Western szoba: A szoba hangulata a vadnyugatot idézi.

Romantikus szoba: A szoba lelke a baldachinos ágy, a falat rózsás tapéta díszíti – ideális romantikus lelkűeknek és szerelmes pároknak.


"Svéd királyi lak"

"Romantikus szoba"

"Francia szoba"

 

Toszkán szoba: Térbeli utazás a mediterrán világba, hófehér ágyneműs baldachinos ággyal és olívás tapétával.

Rusztikus szoba: Az egyszerű paraszti élet kellékei új köntösben a szoba bútordarabjaivá váltak, mint például az óriás gyalu, amelyből tükör előtti kispolc lett.

Ipari szoba: Modern, Amerikát idéző stílusával és a sok fém berendezéssel elsősorban azoknak való, akik a kissé szokatlan dolgokat kedvelik.

Francia szoba: A mesebeli hangulatú szoba különlegessége a szekrény, amely egy kis házikóban bújt el.

Country szoba: A falat borító óriás fagerendák teszik egyedivé és meleg hangulatúvá ezt a szobát.

 

"Country szoba"

"Western szoba"

"Szekér szoba"

 

AZ ÉTTEREM

Az étterem helyén legutoljára egy éjszakai szórakozóhely üzemelt, múltbeli funkciója azonban nagyrészt fogadó volt. Az utóbbi néhány évtizedben ez sajnos kicsit elfelejtődött, és az épület rangja nagymértékben csökkent. Szerencsére azért így is sokan vannak, akik még emlékeznek a régi időkre: az építkezés során a környéken lakók gyakran érdeklődtek, a megnyitás után kíváncsian néztek körül a felújított helyen. A pinceétteremről is elmondható, hogy megőrizte a régi értékeket, miközben megfelel a jelen elvárásainak is. Családi ebédekre, vacsorákra éppen olyan alkalmas, mint üzleti találkozókra és baráti beszélgetésekre. Jelenleg 70 fő befogadására képes, az ételek minőségére pedig a séf, Boros László a garancia – akit a Belga Étterem látogatói már jól ismerhetnek. Az étterem kiváló terepe lehet számtalan rendezvénynek: osztálytalálkozónak, állófogadásnak, könyvbemutatónak, sajtótájékoztatónak, akár esküvőnek is. Az étlap időről időre megújul – már a nyitás óta is történt változtatás. Persze néhány étel örök darab marad, mint például a cigánypecsenye, a töltött káposzta, a csülök Pékné módra, vagy a tányérnyi (nem tenyérnyi!) rántott hús. Mindemellett azonban újabb és újabb fogások kerülnek majd terítékre, mind mind a magyaros ízek vonalát követve. Szeretnének ezzel a törzsvendégeknek kedvezni, hogy minél változatosabb kínálatot ízlelhessenek meg.

 

 

JÖVŐ

Számtalan lehetőség rejlik egy ilyen különleges épületben, ezt az ígéretes jövőbeli programok is bizonyítják. Már a 20. század elején is voltak zenés estek az étteremben, amit az is igazol, hogy az idősebb vendégek közül már többen érdeklődtek, folytatódik-e ez a hagyomány. Kívánságuk pedig már teljesült is: péntek-szombat este cigányzene kíséri a vacsorát, vasárnap délben pedig „jó ebédhez szól a nóta” a vendégeknek.

Már most körvonalazódnak a szilveszteri tervek, lesz disznóvágás az udvarban, szilveszter éjszakáján pedig disznótoros vacsorában vehet részt az, aki az éttermet választja óévbúcsúztatásra. Különböző lakomákat is terveznek a jövőben – ez is a múltra utal, amikor még időről időre visszatérő „program” volt az ételek hosszas élvezete.

 

 

 

Azok, akik a múltban jártak itt, szívesen jönnek nosztalgiázni. Ebben segíti őket majd az a kis kiállítás, amely az épület múltját idézi fel. A „mini-tárlatot” abban a helyiségben rendezik be, amelyet „pitar”-nak hívtak, és egy szabadkéményes kis szoba, ahol főztek. Ma már csak a szoba formája igazolja a hajdani funkciót. A kiállítás anyagában fotók, rajzok és leírások lesznek az épület történelméről, valamint egy kis postatörténelmet is magában foglal, kitérve az ún. delizsánsz kocsira. Ez az a fajta postakocsi volt, amely nem csak a csomagokat, hanem az utasokat is szállította. A kiállítás röviden bemutatja Diószeghy Sámuelt, aki Debrecen első postameste, és az épület tulajdonosa volt, valamint kitér a svéd király életére is. Az anyag nem nagy, de betekintést enged az eltelt évszázadokba. Bíznak benne, hogy később akár ki is egészülhet régi fotókkal, amelyeket régen itt járt vendégek készítettek.

 

A Régi Posta Étterem és Fogadó tehát szeretettel vár tehát mindenkit, aki egy kis időutazásra, múltidézésre vágyik! Próbálja ki Ön is az ízletes magyaros fogásokat ezen a különleges hangulatú helyen!

 

 

(A cikk elkészítésében nagyon köszönjük S. Tóth Katinka, a Régi Posta marketing felelősének segítségét!)

 

(- janetonic - )

(2011-10-03)

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics