Megáll benne a kanál...

Finom, változatos, egészséges, s mi magyarok aligha tudunk élni nélküle. Azt hiszem nem túlzás azt állítani: nincs ebéd leves nélkül. Csaknem minden nép konyhájának elmaradhatatlan étele, de oly sokízűen, számtalan alapanyagból és kiválóan, mint ahogy mi készítjük, nem sokan teszik. Fogyasztjuk hidegen, melegen, kezdő fogásként vagy egytál ételként, lehet ebéd vagy vacsora, hétköznap vagy éppen jeles alkalom, egy biztos, a leves terítéken van. Dusa Attila a Régi Posta Étterem kedvelt leveseiről beszélt.

 

Egy tányér jó leves lényeges szerepet tölt be étkezésünkben, ezért követelményként kell, hogy szerepeljen a gazdag ízvilág és az étvágygerjesztő hatás. Folyékony előételként vagy főételként kedvező hatású az emésztésre, fokozza az étvágyat. Értékes tápanyagokkal látják el szervezetünket, és minél több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak, annál magasabb a rost-, vitamin- és ásványianyag tartalmuk. Nagy folyadékhányaduk révén a 2-3 liter napi ajánlott folyadékbevitelhez hozzájárulnak, télen melegítenek, nyáron frissítőleg hatnak. Fogyókúrázók kedvenc fogása is lehet, hisz telítik a gyomrot, ugyanakkor tejszínnel, sajttal dúsítva a súlygyarapodáshoz is hozzásegítik a fogyasztót.

 

 

Egyes háziasszonyok szerint bizonyos levesek akkor elsőrangúak, ha megáll bennük a kanál. A Régi Posta Étterem két leveséből igazán tartalmasat lehet meríteni. „A babgulyásunk sertéshús combjából és füstölt csülökből készül sűrítés nélkül. Egy rendesen megfőzött pörköltből készült leves nem igényli a rántást, csak abban esetben szokták, ha a leve nagyon „üres”.” – osztja meg velünk a séf.

Az őszi és téli hónapok másik sztárja a Postamesterné kedvenc levese. A puha zöldségek és az omlós pulykahús elegye tárkonnyal megfűzerezve mennyei, krémes állagával odaadóan kényezteti az éhes gyomrot, mesterien készíti elő a hasat a következő fogásokra, már amennyiben még fér bele. E valóban gazdag levesek után jól gondolják meg mire vállalkoznak…

 

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics