Sztrapacska, a szlovák étel a Régi Posta Étteremben

 

Ami a magyaroknak a pörkölt, a szlovákoknak a sztrapacska. Amit mi, magyarok sztrapacskának gondolunk, az nem más, mint bryndzové halušky-nak nevezett étel, azaz juhtúrós galuska. Galuska, nokedli, csipetke – e három szó szinoníma avagy sem, írják meg nekünk – itthon lisztből készül, burgonya nélkül. No de, a hegyvidéken a burgonya az 1700-as években olyannyira elterjedt, hogy a liszthez egyre gyakrabban és egyre nagyobb arányban adtak reszelt nyers krumplit. Ez a szokás délebbre, a kedvezőbb adottságú mezőgazdasági területeken, ahol több liszt akadt, nem alakult ki. Ezért a Felvidéken kétféle halušky ismert: a hegyvidéki burgonyás és a síkvidéki burgonya nélküli. A Régi Posta Étterem a burgonyást tálalja!

 

A „mi” sztrapacskánk, ami a megjelenését illeti, borzas, kócos (szlovákul strapatý) étel. Amikor a galuskatészta a forró vízbe ér, akkor kisebb-nagyobb kinövésekkel szilárdul meg. A jó galuskát egy deszka széléről késsel szaggatják le, így alakja sokkal szabálytalanabb, mint a reszelőszerű galuskaszaggatókkal készülőké. Ami nem hiányozhat róla az a brindza, azaz az erjesztett juhtúróból készített tejtermék. Ez viszont Erdélyből származik, erdélyi román pásztorok találmánya, a brindza is román szó. Eredetileg úgy készült, hogy a juhtúrót sóval összegyúrták, juhbőrbe varrták, majd felfüstölték.

 


Az ősidőkben oly becsben tartották a kaprot, hogy adófizetőeszközként a pénz helyettesítette.

A galuska belesimul a juhtúró,

tejföl, kapor trióba,

majd találkoznak a  szalonnával.

 

 

A juhtúrót tejföllel is szokták lazítani, gazdagítani, a krémesebb állag eléréséért, s az igazat megvallva, tejfösen jobban lecsúszik az ember torkán. A galuska és túró egyvelegét ropogósra pirított füstölt szalonna ékesíti, megbolondítva egy kis zöldfűszerrel, ami leggyakrabban kapor, mint a Régi Posta Étteremben is. Ezt a szlovák eredetű laktató ételt sokan szeretik, köretként, de akár önállóan is kiváló, frissen főzve, szaggatva.

 

 

Jómagam egyszer készítettem sztrapacskát, az Erdélyből érkező juhtúróhoz kerestem receptet. A végeredmény finom lett, kétségtelen, de elkészítése felért egy kisebb fajta edzéssel. A krumplireszelés és a galuskaszaggatással járó maszatolás kedvemet szegte, de csak az én konyhámban, máséban, más által előállított sztrapacskának csak szurkolni tudok. Többek közt, ezért is próbálja ki Ön is a Régi Posta Étterem juhtúrós sztrapacskáját, csak 850 Ft-ért!

 

 

Frissen főzve, szaggatva
Juhtúrós sztrapacska 850 Ft.-
Szalonnás, kolbászos pásztortarhonya 550 Ft.-
Káposztás tészta frissen borsolva

450 Ft.-

 

 

(2012-03-12)

-eSBé-

 


kapcsolódó cikkek

hozzászólások:

 

Etus Varga - 2012-11-24 23:34:03

Szlovák sztrapacska: liszt, tojás, só, reszelt burgonya. Nokedli formájában forró vízben kifőzni.
Hozzávalók: szalonnát kisütni, leszürni, -kevés zsírját a kifőtt nokedlira tenni-, juhtúró tej-
fölel elkeverve, a tetejét a kisült szalonna darabkákat.
Jó étvágyat!

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics