Hol dohányozzak? A debreceni éttermek üzletvezetői megmondják

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-jétől cigi stopot rendel el szinte valamennyi zárt helyen, így munkahelyen, éttermekben és a kocsmákban. Rágyújtani csak szabad levegőn, a bejárat előtt, szabadtéri szórakozóhelyen és kerthelyiségekben lehet.

Erről már mindenki értésült a különböző híradásokból, a nemdohányzók kitörő örömmel, a dohányosok sértve vették tudomásul, hogy kívül tágasabb…

Megkérdeztük a Debreceni Éttermek portál vendéglátó egységeinek üzletvezetőit: hol lehet, és hol nem lehet cigarettázni. 

 

A törvény kapcsán Simonka Péter, a Belga Étterem és Söröző üzletvezetője az alábbiakat nyilatkozta:

A január 1-jén életbe lépő törvényről szinte minden vendégünk hallott, nagyon lojálisan viselkedtek, nem kellett senkire rászólni, elő sem vették a cigarettát, mindenki tudta, hogy zárt térben nem lehet dohányozni. Ettől függetlenül, különböző szóróanyagokon, megállítótáblán keresztül is tudattuk vendégeinkkel, hogy a Belga Étterem és Söröző füstmentes vendéglátóhely.  Magánemberként, én magam is meglepődtem azon, hogy milyen könnyedén elfogadták a dohányosok a törvényi tiltást, azt gondoltam problémát fog jelenteni, legalábbis az első hetekben. A három hónapos türelmi időt sem használjuk ki, a hamutálakat beszedtük az asztalokról, dohányozni a kerthelyiségben lehet, s amint az időjárás engedi, komfortosabb körülmények között lehet a szabadlevegőn cigizni.

 

Az étterembe járók számának csökkenéséről, avagy növekedéséről pontos információval nem tudok szolgálni, mivel a január, február hónap általában véve csendes hónapok, a karácsonyi költekezések után az emberek megfontoltabban nyitják ki a pénztárcájukat.

A legjobb megoldásnak azt tartottam volna, ha a vendéglátóhely tulajdonosa vagy üzletvezetője határoz afelől, hogy az étterem dohányzó-e vagy füstmentes, s ez alapján dönt a vendég a betérésről. Szerintem, az utcán egyre több személy kezében lehet látni a cigit, hiszen még a kávéja mellé sem szívhatja el kedvenc márkáját.

 

Ondi Tibor a Semann Étterem üzletvezetője az alábbiak szerint reagált a törvényi szabályozásra:

Szerencsétlen helyzetbe kerültünk, mert éttermünk mindig is dohányzó hely volt, egy kisterem volt leválasztva a cigaretta füstöt mellőzni kívánók részére. Az átállás viszont problémamentes volt, hiszen az egész országban tilos a dohányzás vendéglátóhelyen. Az érkezők többsége tudomásul vette, ha például van egy asztaltársaság, ahol szinte mindenki dohányzik, a környezetet nem zavarja a füst vagy nincs más vendégkör, ebben az esetben felhívjuk vendégeink figyelmét a hatályban lévő törvényi tiltásra és természetesen betartására, betartatására törekszünk.

A Semann-ban a déli időszak az erősebb, egy gyors ebéd, vagy egy kétszemélyes vacsora alkalmával egyébként sem volt jellemző a túlzott dohányzás, viszont a késő estébe nyúló rendezvényeken, baráti összejöveteleken már inkább cigarettáztak.

Ami a forgalmat illeti, véleményem szerint túlságosan nem vetheti vissza, mivel zárt térben sehol nem lehet dohányozni, akárhova megy a vendég. Azonban a kávéfogyasztás visszaesett némileg, az emberek úgy kávéztak, hogy közben cigarettáztak, így inkább az mondják: nem iszom kávét…

 

Tapasztalatáról, Nemes Albert a Régi Posta Étterem üzletvezetője következőket mondta:

Az új életre kelt nagy múltú Régi Posta Étterem és Fogadó a nyitás pillanatától kezdve – 2011. szeptember – füstmentes pinceétterem, ezért a nemdohányzók védelméről alkotott törvény nem érintett bennünket. A régi értékeket megőriztük az újjáépítési munkáltok során, de a jelen elvárásait is kielégítjük, így vendéglátóhelyünk forgalma szépen emelkedett, cigistop ide vagy oda. Családi ebédek, céges rendezvények, baráti összejövetelek növekvő száma bizonyítja, hogy a vendégek újra birtokba vették a magyaros stílusú éttermünket. A hazai ízvilágot felvonultató étlap kínálatot vagy a vasárnapi svédasztalos lakomát megfűszereztük élő cigányzenével. Úgy gondolom, ez azt támasztja alá, hogy dohányfüst nélkül is teljes lehet egy étkezés, szórakozás. Mindamellett a szél-, és esővédett verandán kihelyezésre került egy hamuzó, illetve a viszonylagos kényelmet biztosító pad.

Összefoglalva elmondhatom, hogy vendégeinknek eszébe sem jutott elővenni a cigarettát az étterembe, de egyébként is, szerintem nem dukál a füst például egy romantikus Valentin napi vacsorához…

 

 

 

Áprilisig moratórium, utána kemény büntetés

 

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. Az ÁNTSZ eltekinthet a bírság kiszabásától, ha az intézmény vezetője, üzemeltetője, a rendezvény szervezője, a munkáltató, illetve akit a közforgalmú intézmény szabályzata erre kijelöl, a tilalmat megsértőt felszólította a dohányzás befejezésére, vagy ha ennek nem tett eleget, az intézmény elhagyására. A bírságolás három hónap türelmi idő után áprilisban kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 20-tól 50 ezer forintig, intézmények esetében 1 milliótól 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén. A kötelezettségek betartásáért felelős személyt – egy kocsmában például a pultost – 100-tól 250 ezer forintig büntetheti az ÁNTSZ, ha egy vendég bent rágyújt.

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics