Valentin a világ körül

Nemrégiben meséltünk Szent Bálintról, akit február 14-én, a szerelmesek napján ünneplünk. És bár a szerelem érzése mindenhol ugyanaz szerte a világon, a szokások országról országra változnak. Rövid körképünkből megtudhatják, Európában ki hogyan ünnepel!

 

Angliában már a 14. században esemény volt ez a nap, II. Richárd ünnepséget rendezett, amelynek alkalmából Geoffrey Chaucer angol költő megírta a „Madarak parlamentje” című versét. A műben a madarak összegyűlnek Valentin-napon Triász, a természet istennője körül, hogy párt találjanak maguknak. A 15. század végén már jellemző, hogy ajándékokat, leveleket váltanak egymással a szerelmesek. Még Shakespeare Hamlet című művében is szó esik erről a napról, méghozzá Ophelia által:

 

„Holnap szent Bálint napja lesz,

Mindjárt reggel korán;

És ablakodnál, párodul,

Ott leszek, én leány.

Kelt a legény, felöltözött,

Ajtót nyitott neki:

Bement a lány, de mint leány

Többé nem jöve ki.”

 

(Arany János fordítása)

 

Manapság az ünnepen képeslapokat, virágot, csokoládét és egyéb ajándékokat küldenek egymásnak az angolok, de országon belül is vannak eltérő szokások: Norfolkban például Jack Valentine az ajtókon kopogtatva édességet, ajándékot hagy a gyerekeknek, akárcsak a Mikulás.

 

Az Angliából kivándorlók által az Amerikai kontinensen is meghonosodott az ünnep, onnan pedig a második világháború alatt hozták magukkal a szokásokat az amerikai katonák. Így lassacskán Európában is elterjedt. Németországban Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál 1950-ben, ezután pedig hivatalosan is bevezették a Valentin-napot. A virágtermesztőknek és édességgyártóknak köszönhetően széles körben elterjedt az ünnep.

 

Az északi országok esetében szintén az édességipar és a virágárusok reklámhadjáratának hatására kialakult szokásokról beszélhetünk. Dániában, Svédországban vagy Norvégiában a párok gyakran töltik az estét ezen a napon étteremben, a félénkebbek pedig névtelen üzenetben vallhatnak szerelmet választottjuknak. Finnországban vagy Észtországban azonban nem a szerelem, hanem a barátság ünnepe ez a nap.

 

Szlovéniában a természetet ünneplik február 14-én, úgy tartják ugyanis, hogy ekkor kelnek új életre téli álmukból a növények. A földeken és a szőlőskertekben ezen a napon végzik az év első munkálatait. A szerelmesek ünnepe hagyományosan március 12. Szent György napja.

 

Romániában február 24. Dragobete napja, a szerelmesek ünnepe. Dragobete Baba Dochia fia, aki a tavasz visszatérésének megtestesítője a románoknál. A madarak ezen a napon választanak párt maguknak, és ekkor veszi kezdetét a tavasz. A hajadon lányok – néhány helyen – a még meglévő hóból gyűjtenek, elolvasztják, és az év hátralévő részében „varázsszerként” használják. A létező hagyományok ellenére a Valentin-napi szokások ide is begyűrűztek, azonban nagyon sok ellenzője van: ők felszínes, nyugatról importált giccsnek tartják.

 

Lettországban és Litvániában csak a 90-es évek óta ünneplik ezt a napot: a szokás szerint matricákat ragasztanak barátaik, rokonaik arcára vagy ruhájára.

 

 

Almacsatnival, füstölt sajttal töltött csirkemell filé rizspárnával, zöldségrőzsével

Csokoládé vulkán forralt boros málnaraguval

 

A teljesség igénye nélkül készült felsorolásból is kitűnik, hogy bár a szokások igen eltérőek, a lényeg mégis ugyanaz: hogy egy kicsit jobban odafigyeljünk arra, akit szeretünk. Debrecen éttermei számos lehetőséget kínálnak arra, hogy ezt az napot igazán kellemesen tölthessük kedvesünkkel. A Barabás Étterem különleges Valentin-napi menüsora bizonyára sokaknak kedvet csinál ahhoz, hogy náluk töltsék az estét:

 

 

Előétel:

Hízott kacsamáj bonbon zöldfűszer kéregben, meggybor dresszinggel, ropogós édes kaláccsal

 

Főétel:

Almacsatnival, füstölt sajttal töltött csirkemell filé rizspárnával, zöldségrőzsével

 

Desszert:

Csokoládé vulkán forralt boros málnaraguval

 

Ital:

1 üveg bor a GÁL TIBOR pincészet boraiból

 

 

 

A borral nyugodtan koccinthatunk, nem kell a hazafelé vezetésre gondolni, ugyanis a taxit is az étterem állja a pár számára. És ha ez még nem lenne elég: az első tíz jelentkező pár között két személyre szóló Vacsoraszínház belépőt sorsolnak ki. Ne habozzanak sokáig az asztalfoglalással, és töltsék a romantika estéjét az elegáns Barabás Étteremben!

 

(janetonic)

 

(Forrás: Wikipedia)


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics