Bálint vagy Valentin? Ez itt a kérdés...

 

Közeledik február 14-e, azaz a „szerelmesek ünnepe”… Sokan alig várják, hogy ismét legyen egy ürügy kedvesüket felköszönteni, mások pedig gondban vannak, mert karácsonykor ellőtték az összes ötletüket, és most nem tudják, mivel is kéne előrukkolni.

Valentin-nap tekintetében azonban igencsak megoszlanak a vélemények: vannak, akik egyáltalán nem ünneplik, mondván, hogy csupán nyugati szokásokat majmolunk vele.

Hogyan is van ez pontosan?

 

Kezdjük ott, hogy a Valentin-nap elnevezés tulajdonképpen hazánkban téves: a név magyar megfelelője ugyanis a Bálint. Az ünnep neve bizonyára azért terjedt el ebben a formában, mert főleg az angolszász területeken van hagyománya, hazánkban inkább csak átvett szokásokról beszélhetünk. A legtöbb országban ez a nap kifejezetten a szerelmesek ünnepe, de néhány helyen a szeretteiket ajándékozzák meg február 14-én valamilyen apró kedvességgel, legyen az családtag, barát, munkatárs vagy bárki, akire szívesen gondolunk.

 

 

 

 

Az ünnep eredete Szent Bálint püspökhöz kötődik, aki a 14. században vált a szerelmesek védőszentjévé. A legenda szerint Bálintot keresztény hite miatt halálra ítélték. Börtönőrének leánya történetesen vak volt, Bálint pedig beleszeretett, és hite erejével visszaadta neki látását. Halála napján – február 14-én – még búcsúüzenetet küldött a leánynak, „a Te Bálintod” aláírással – ez volt tehát az első Bálint-napi üzenet. De más oka is volt, hogy a szerelmesek védőszentjévé vált: a császár akkoriban úgy tartotta, hogy sokkal kiválóbbak azok a katonák, akiknek nincs családjuk, ezért betiltotta a fiatal férfiak számára a házasodást. Szent Bálint volt az, aki a rendelet ellenére titokban összeadta a szerelmes fiatalokat katolikus szertartás szerint.

A római katolikus naptárból a szent ünnepe hivatalosan eltűnt február 14-éről, mert története nincsenek hiteles bizonyítékok, azonban ez mit sem változtat népszerűségén. A felmérések szerint a karácsony után ezen a napon küldjük szerte a világon a legtöbb üzenetet egymásnak. A média is szívesen foglalkozik a témával, hiszen a szerelem minden embert foglalkoztat, akár bevallja, akár nem. 

 

 

 

Bármit is gondoljunk erről az ünnepről, azt be kell látni, hogy a hétköznapokból kiszakadni mindig jó, és a Bálint-nap kiváló alkalmat szolgáltat erre. Ha ritkán kedveskedünk párunknak, akkor itt az alkalom, hisz ezt könnyebb elkezdeni az ünnep ürügyén! Ha pedig nincs hiány a figyelmességekben, akkor úgysem felejtünk el valamivel előrukkolni ezen a napon.

 

Egy éttermi vacsora olyan ajándék, amellyel egész biztosan nem tévedünk: egy kellemes, kettesben eltöltött este kedvesünkkel beszélgetve feltölt, és feledteti a gondokat. Érdemes hát időt szánni erre. Az új ruhába öltözött Régi Vigadó remek választás lehet egy ilyen estéhez: a hangulat egyszerre meghitt és modern, a kandalló közelébe húzódva pedig igazán nem nehéz romantikázni. Valentin-nap alkalmából néhány különlegességgel is készülnek: ezen az estén minden vendég ajándéka egy rozé koktél, az étlap pedig Valentin-napi menüajánlattal bővül:

 

 

Előétel:

„EGZOTIKUS PILLANAT”

Édes-chilis garnéla saláta ananásszal és pirított dióval

 

Főétel:

„SZŰZIES CSÁBÍTÁS”

Gyömbérrel és citrusokkal érlelt sertés szűzérmék tejszínes zellerpürével, pirított zöldségekkel

 

Desszert:

„FORRÓ VÁGYAK”

Olvadós csokoládé felfújt vaníliás habcsókokkal és gyümölcsökkel

 

 

Asztalt foglalni érdemes, mert néhányan már most előrelátóak voltak. A hétköznapi gondokat pedig szigorúan tilos magunkkal vinni a vacsorára! Sokkal jobb dolog egyszerűen csak élvezni kedvesünk társaságát...

 

(janetonic)


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics