Minden napra egy fogás

A Paripa Csárda hagyományos magyar konyhájának népszerűsége, kedveltsége a vendégek körében évek óta töretlen, de újítások tetten érhetők. A tematikus napok bevezetésével egy-egy ételcsoportra fókuszálva többféle fogást készítenek a Csárdától megszokott hagyományos fűszerezéssel, adag mérettel, amolyan „Nagymamám is így csinálta” hozzáállással a klasszikus ételeket preferáló vendégek nagy örömére.

 

Belényesi Zoltántól a Paripa Csárda egyik tulajdonosától arról érdeklődtem, hogy mi indokolta a tematikus napok elindítását, mi jellemző az egyes napokra.

 

- A tematikus napok kínálata az étlap mellékleteként szerepelnek, az ételek nagy része nincs étlapon, úgy gondoltuk, hogy ezzel a változatossággal is több vendéggel ismertethetjük meg a Paripa Csárdát, és konyhájának szellemiségét. A Csárda megnyitásától kezdve ragaszkodunk a Nagyszüleink által is képviselt ízvilághoz, a spájzukban fellelhető fűszerekhez, minőséghez. Ezeket a fontos – néha elfeledett – részletek a konyhánk alapja, ezt mutatjuk be vendégeinknek a napi ajánlatban is.

 

A főzelék szó hallatán sokaknak nem túl kellemes, menzás emlékek jutnak eszükbe, pedig ez az egészséges, tápláló fogás különböző feltétekkel, ropogós kenyérrel nagyszerű étel és lassan visszanyeri dicső fényét is. A hétfői tészta- és főzeléknapnak ugyan nincs törzsközönsége, de egyre nagyobb számban próbálják ki ezeket a fogásokat, hiszen a háztartásokban kevés alkalommal kerül az asztalra például főzelék, de a dödölléről is elmondható ugyanez, mely a magyar konyha egyik tájjellegű krumplis étele töltve, vagy natúron is finom, laktató.

 

A keddi halvacsora alkalmából a magyar vizek halait vonultatjuk fel, különböző módon elkészítve. A legnagyobb ragadozó halunkból fenséges illatot árasztó halászlevet készítünk, melyet korhely változatban is tálalunk. A harcsából még paprikást túrós csuszával, vagy a baconban sülve is ajánlunk a vendégeinknek, a nemes süllőt egészben készítjük el.

 

 

Aki húsmentes napra vágyik, az ne hagyja ki a szerdát. Vegetáriánus ételek is bővelkednek tápláló alapanyagokban, melyek ugyanúgy biztosítják az energiát, mint a húsos fogások. Zöldségek, gyümölcsök kombinációi sajttal, tofuval, tésztával nagyszerű vacsora lehet.

 

A napokban elkészült új kemencénkben sütjük saját recept alapján a kenyérlángosunkat, különböző feltéttel – hagyma, bacon, tejföl, sajt – nagy lapáton szervírozzuk. Kenyérlángos kalap alatt az agyagedényben egy borjúból készült savanykás, tárkonyos ragu leves rejtőzködik. A kemencében felszolgálás előtti percekben sütjük rá a „kalapot” az edényre. A csülöktál főszereplője a francia csülök, a kemencés tálon bőrös malacsült, oldalas, libacomb, párolt káposzta és törtburgonya van.

 

 

A téli évszak beköszöntével elmaradhatatlan a disznóölés. Ezek a vágások biztosítják a friss alapanyagokat, adják a péntek esti disznótoros kínálatunk fogásait.

 

Szombat a vad ételek napja. Ezek nem hétköznapi ételek, bár több étteremben vannak vad ételek, de igazán ízletesen csak kevesen tudják elkészíteni. A fűszerezés, pác oly módon megbolondítja az őz-, vaddisznó-, szarvashúst, hogy a vendég óriási kulináris élményben részesül. A vadragulevesünk nagy népszerűségnek örvend a zsályával és borókával ízesített vaddisznópörköltjeink mellett.

 

A vasárnapi svédasztal demonstrálja a csárda jelleget. Aki a húst hússal szereti, annak kiváló választás a hét utolsó napjának választéka.

 

 

A gasztronómiai élményt két zenekar emeli. Kedden, szerdán és csütörtökön az Egyesült Államokat is megjáró cigányzenekar, szombaton és vasárnap billentyűs zenészünk felel a hangulatért.

 

(2012-11-19)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics