Disznótor a Paripa Csárdában

Saját tapasztalatból mondom, disznótoron legalább egyszer mindenkinek részt kell venni. Feeling-je össze nem hasonlítható semmivel, testközelből szemlélni, netán részese lenni hogyan lesz a nyersanyagból piros tepertő, májas hurka vagy pecsenye örökre szóló élmény. A disznóvágásnak Magyarországon nagy hagyományai vannak, a téli ünnepek finomságait a novembertől februárig tartó disznóölések biztosították.

 

A Paripa Csárdában ezt a tradíciót nem hagyják veszni, lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődő városiak megismerkedjenek ezzel a falusi népszokással, mely régen, és most is közösségi esemény. „Céges rendezvények, családi és baráti társaságok előszeretettel töltenek el egy hűvös téli napot a Paripa Csárdában, hogy betekintést nyerjenek a disznó feldolgozás rejtelmeibe.” – mondja Belényesi Zoltán a Csárda egyik tulajdonosa.

 

Az egész napos program hat óra tájékán kezdődik. A kora reggeli csípős hideget enyhíti a fogópálinka, forró tea, forralt bor kezet és lelket melengető érzése. A vendégek a tüzes pohár szorítása közben az ablakon át, vagy a bátrabbak a disznótól néhány méternyire megnézhetik, hogy a szakavatott böllér hogyan teríti le az állatot. „Egy elektromos kábító eszközzel borítjuk le a jószágot, ezzel a megoldással a disznó nem szenved, pontos szúrást lehet ejteni és a vér nem sül bele az állatba. A felfogott vérből készül a hagymás vér reggelire, de aki nem szimpatizál ezzel, választhat például bundáskenyeret tejföllel is.” Közben a hentes folyamatosan dolgozik, perzsel, tisztít, bont, majd megkezdődik a feldolgozás, a szortírozott részekből az ízletes disznóságok elkészítése. „Ebédre átforrósító orjalevest, fokhagymás pecsenyét, rántott szeletet, toroskáposztát kínálunk. Napközben a vendégek részt tudnak venni hurka töltésben, a rotyogó tepertő kavarásban, s egyéb munkafázisokban is. Időjárástól függően kiegészítő programokkal színesítjük a disznóölést: lehet lovagolni, szekerezni, lovasszánozni, történelmi íjjal célba lőni, lábtenisz pályán rúgni a bőrt. A délutáni órákra kisült friss tepertő igazán jól esik egy karéj puha kenyérrel; vacsorára a hurka, kolbász párolt káposztával. Az 5500 Ft/fő ár az előbb említett italokat, ételeket és szabadidős tevékenységeket is tartalmazza.”

 

 

A fel nem tálalt húsrészek a konyhán, vagy a Csárda melletti bio boltban végzik, s várják az igazi hagyományos, minőségi ízekre vágyó csárdalátogatókat, vásárlókat.

 

A disznóölés nagyon jó csapatépítő program, az együtt végzett munka, a családdal, barátokkal közös időtöltés jól összekovácsolja a résztvevőket. Mindenki megtalálja alkatának és kalandvágyának megfelelő tevékenységet és egy olyan élménnyel lesz gazdagabb, ami manapság már kihalóban van.

 

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics