Másnaposság elleni kúrák

Nézzünk meg néhány világszerte alkalmazott gyógymódot, melyek közt rábukkanhatunk egy-két általunk nem ismert, használható ötletre. Viszont ha az olvasók közzött akad olyan, aki nem tudja beszerezni az umeboshi szilvát, nincs aki elkészítse számára az angol villásreggelit, a csorbalevest, Lajsz Andrást sem tudja megfizetni hogy bekeverje számára a préri osztriga-, vagy a halott feltámasztó koktélt, útálja a ruszlit, nem futja szaunára, és - érthetetlen okból, de - oxigén kúrára sincs lehetősége, nos azoknak marad a Debreceni Éttermek "gyomor nyugtató" ajánlatai...

 

A legtöbb felnőtt ember tapasztalta már élete során egy-két alakalommal a másnaposság kellemetlenségeit. Ki ne ismerné a tipikus tüneteket fejfájás, gyomorbántalmak, olthatatlan szomjúság stb. A másnaposság kezelésére, minden nép rendelkezik valamilyen praktikus, házilag kifejlesztett csodaszerrel. Íme néhány ismert vagy éppen meghökkentő kúra:


Japán umeboshi szilva
Az umebohsi egy tengeri sóval pácolt, és évekig érlelt, méregdrága, Japán szilvafajta. Az eredmény egy ráncos, sós, különösen savanyú ízű aszalvány, melynek rendkívüli savanyúsága forró vízbe áztatva, vagy párolt rizzsel fogyasztva némileg csökkenthető.
Japánban az umeboshi évszázadok óta kedvelt a szamurájok és az iskolás gyerekek körében, mert szerintük, a káliumban és nátriumban gazdag, töppedt szilvácska, magas savtartalmának köszönhetően javítja a májfunkciókat, elősegíti az emésztést, és átsegít a kimerültségen.

 

 

Kiadós angol villásreggeli
A pontos összetevők ugyan változhatnak, de az angol reggeli lényege a hatalmas mennyiségben rejlik. Egy valamire való angol reggeli tartalma rendszerint egy nagy tányér szalonna, kolbászok, buggyantott tojás, grillezett paradicsom, gomba és sült bab némi szósszal nyakon öntve.
A reggeli fanatikus hívei állítják, hogy az elfogyasztott hatalmas mennyiségű fehérje és zsír elfogyasztásával, az emésztéssel foglalkozó szervezet figyelmét eltérítik az egyéb zavaró tényezőkről. Ráadásul, a tojásban lévő egyik aminosav elősegíti a szervezet méregtelenítését.

Szauna
Az oroszok a 17. század óta használt, banya-nak nevezett fürdőházaikra esküsznek, amik tulajdonképpen a szaunák megfelelői. A forró levegőjű szaunában az intenzív hő hatására a szervezet megtisztul a méreganyagoktól, a keringés további stimulációjaként pedig, a fürdőzők néha fűzfavesszőkkel is csapkodják egymást.

Préri osztriga koktél
A préri osztriga nem más, mint nyers tojássárga. A másnaposság űző koktélban az egészben hagyott, nyers tojássárgát felöntik Worchesterrel, Tabascoval. Sóval, borssal fűszerezik, néhányan brandy-t és egy kis ecetet is tesznek bele. Az egészet úgy kell lezúdítani, hogy közben a tojássárga ne folyjon szét. Ez a förtelmes kotyvalék, állítólag a tüzes fűszerek segítségével harcol az alkohol méreganyagai ellen. Talán a benne lévő tojás tápanyagtartalma segíthet valamit, de sokak szerint inkább hánytatószernek való.

Ruszli
A pácolt heringfilék fogyasztása másnaposság ellen, bevett módszernek számít Európa északi területein. Különösen a skandinávok kedvelik egy kiadós tivornyázás után, mert szentül hisznek a halakban lévő, elektrolitokkal teli tengervíz gyógyhatásában.

Oxigén kúra
A könnyűbúvárok légzőkészülékéhez hasonló elven működő gyógymód lényege, hogy az átlagos 21 %-os helyett, 95 %-os oxigént lélegzünk be. Az extra adag oxigén javítja a szervezet általános anyagcsere folyamatait, és gyorsítja az alkohol méreganyagainak lebomlását. Az oxigénnel dúsított levegő hatása tovább fokozható egy csöppnyi nyugtató levendulával, vagy energiát adó mentával.

Román Csorbaleves
Csíkokra vágott marhapacalból készült, tejszerű leves, ecettel, fokhagymával, borssal fűszerezve és tejföllel savanyítva. A pacal magas fehérjetartalma, és a sok fűszer, még az alkoholnál is jobban megdolgoztatja a gyomrot. Hasonló fűszeres leveseket a világ minden táján használnak a másnaposság tüneteinek enyhítésére, például Mexikóban a hasonló leves neve menudo, Törökországban iskembe çorbasi és Koreában hae jang gook.

Halott feltámasztó koktél
Bár a feltűnő névre keresztelt koktélnak számos variációja ismert, az eredeti recept a londoni Savoy hotel bárjából származik. A bár egykori mixere, Harry Craddock által összeállított és 1930-ban publikált Koktélkönyvben, két verzió szerepel az egyikben két rész brandyhez egy rész Calvados és egy rész édes vermut jön, a második egyenlő részben tartalmaz gint, Cointreau-t, Lillet blanc vermutot és citromlevet, egy csipetnyi abszinttal. Mindkét variációt összerázzuk tört jéggel és koktélos pohárba szűrjük.

 

-MM-

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics