Húsvét hétfő

A legismertebb népszokás húsvét hétfőn a locsolkodás és a tojásfestés. Manapság a hölgyek egy része szerint idejétmúlt szokás, mások körében igen kedvelt. A locsolás a víz megújító erejébe vetett hitből ered, célja az eladó lányok szépség- és egészség varázsolása volt, a tojás pedig a termékenységet szimbolizálja.

 

Húsvétkor locsolkodás apropóján számos régen látott férfirokon és barát felbukkanhat otthonunkban, örüljünk a találkozásnak, mert nem ciki a locsolkodás. De hogyan kell viselkedni?

 

Egy humoros versikével mosolyt csalhat a hölgyek arcára, s ha engedélyt kér a locsolásra igazán udvariasan viselkedik. Legyen tekintettel arra, ha az illető a kézfejére vagy a ruhájára kéri az illatot. Nem árt az elfogyasztott alkohol mennyiségére is figyelni, mert a versike csak akkor lesz vicces ha hibátlanul szavalja el.

 

A hölgyeknek nem illik visszautasítani az „öntözést”, illendő valamivel megkínálni a vendéget, és az illatfelhőt apró ajándékkal viszonozni, piros tojással, édességgel, viszontverssel:

 

Köszönöm, hogy köszöntöttél,

Rózsavízzel megöntöztél.

Én is köszöntelek Téged,

Tojás lesz a fizetséged.

Aki adta, ne feledd,

És a tojást el ne ejtsd!

 

A tipikus húsvéti finomságok – kalács, tojás, tarja, sonka, bárányhús – mellé könnyebb italokat szolgáljunk fel. Különleges itókákat házilag is lehet készíteni. A gyereket számára természetesen alkohol nélkül. Alább kettő, gyorsan elkészíthető, otthon biztosan megtalálható alapanyagokból készülő italt ajánlunk figyelmébe.

 

Banánturmix

 

Hozzávalók: 1 banán, 5 dl hideg tej, kevés citromlé, 1 csomag vaníliás cukor.

 

Elkészítés: Törje apró darabokra a meghámozott banánt, és a tejjel, a citromlével és a vaníliás cukorral együtt öntse bele a turmixgép kelyhébe. Alaposan turmixolja össze a hozzávalókat. Poharakban öntve tálalja.

 

Forró tojásflip

 

Hozzávalók:6 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 2 dl rum, 1 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, 6 dl tea.

 

A tojássárgákat a porcukorral keverje simára. Öntse bele a forró rumot, amelyet vaníliával forralt fel. A tojást töltse 6 pohárba, és mindegyiket öntse fel 1 dl teával.

 

S ha már elment a vendégsereg lazítsunk, a sok finom étel után jól esthet egy koktél vagy kávékülönlegesség kedvenc éttermében.

 

 

(2012-04-08)

-eSBé-

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics