Király ételek a King Woktól

Kínai ételt Debrecenben sok helyen lehet fogyasztani, de a King Wok kínálata több egy átlagos kifőzdénél, mert a napi ajánlat mellett a'la carte étlappal is rendelkeznek. Mindenkit arra bíztatunk, hogy bátran kóstolja meg ezeket a fogásokat (is), mert a friss zöldségek, valamint a fűszerek miatt nem mindennapi zamatokkal találkozhatunk.

A lehetőségek tárháza igen széles, ezért megkértük a King Wok menedzserét, hogy legyen segítségünkre és állítsa össze azt a menüsort, amit egy hozzá először betérő vendégnek ajánlana.

 

 

Tisztán emlékszek arra a napra, amikor első alkalommal ettem kínai ételt. Sokáig idegenkedtem tőle, mert a magyaros konyhához képest mind kinézetében, mind pedig ízvilágában merőben más, de amikor meggyőztem magam arról, hogy az életben mindent ki kell próbálni, akkor döbbentem rá, hogy mindaddig mit hagytam ki: kivételesen gazdag ízharmónia és kulináris élmény. Ezekben részesülhetek autentikus kínai ételek elfogyasztásakor.

 

A King Wok menedzsere Pekingből származik. Ő maga ugyan nem képzett szakács, de hobbija az utazás, illetve az étkezés. Szinte az egész Kínát végigkóstolta és elmondta, hogy hazájának egyik érdekessége, hogy különböző helyekre utazva más-más konyhákkal találkozhatunk. Személyes kedvence a szecsuáni konyha, amely világszerte rendkívüli népszerűségnek örvend. Ahogy a helyi mondás tartja, „az ember enni Kínába megy, az ízekért viszont Szecsuánba”. A „stílus” hallatán sokan azonnal a csípős ízekre asszociálnak, és csak kevesen tudják, hogy a szecsuáni ételek kétharmadára jellemző az égető íz, az egyharmada viszont egyáltalán nem csíp. A tüzes pikantériának két forrása van. Az egyik a szecsuáni bors, amely nem egyszerűen csíp, de zsibbasztja is a nyelvet, a másik, szélesebb körben ismert fűszer pedig a chili. (Tippként megjegyeznénk, hogy az égő szájra nem orvosság a víz, kortyoljunk inkább tejet vagy sört, esetleg fogyasszunk rizst.)

 

Főtt kínai hústáska sertéshússal,

zöldséggel

Wonton leves sertéshússal

 

Kínai séfet találni viszonylag könnyű, de olyat, aki valóban ért ahhoz, amit csinál, az már sokkal nehezebb feladat. Vannak viszont árulkodó jelek, mint például az, hogy miként vágja fel az alapanyagokat, milyen a főzési stílusa, hogyan fűszerez, és az egyik legfontosabb: miként dolgozik a wokkal, ami a kínai konyha meghatározó eleme. A szakács ebben nemcsak dobva-rázva süt, hanem bő olajban történő sütésre, blansírozásra, továbbá gőzölésre is használja.

Az üzletvezető kitért arra, hogy az a'la carte ételekre intenzív ízek jellemzőek, mert friss zöldségekkel és fűszerekkel készülnek. A kínai konyhában rengeteg gasztronómiai irányzat van, és ennek megfelelően többféle fűszerhasználati mód is kialakult. Az alapharmóniát a következő hozzávalók alkotják: szójaszósz, rizsecet, szezámolaj, gyömbér, hagyma, fokhagyma, erős paprika, só és Na-glutama, amelynek az a szerepe, hogy a wokban lévő alapanyagokat egymáshoz „láncolja” és kiadja a tökéletes harmóniát.

 

Illatos-csípős tofu Szecsuáni csirke
(csirkehús, bambusz, fafülgomba)

 

Mivel gazdag a kínálat, arra kértük a menedzsert, hogy állítson össze egy olyan menüt az étlapról, amit egy, a King Wokba először járó vendégnek ajánlana. Az előételek közül a főtt vagy sült kínai hústáskát (sertéshússal, zöldséggel), a levesek közül a wontont (sertéshússal, gombóccal, bambusszal) javasolta. A salátákból a tofut hagymával, mert ez egy tipikus kínai ebéd vagy vacsora része. Főételnek a kissé csípős szecsuáni csirkét (csirkehús, bambusz, fafülgomba) ajánlaná, desszertnek pedig sült gyümölcsöket: almát, banánt, ananászt.

 

Az étteremvezető büszke arra, hogy nagyon jó visszajelzéseket kapnak a vendégektől, így ez magabiztossá teszi őket abban, hogy jó úton haladnak, és van igény az ételeikre.

 

(2012-12-17)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics