Egészséges húspótló pikáns ízzel

Kevés olyan alapanyag van, melynek ízét oly mértékben tudnánk befolyásolni, mint a tofuét. Viszonylag semleges íze miatt „húsként”, raguként, pörköltként, de süteményként is megállja a helyét, csak a szánk íze szerinti további hozzávalókról kell gondoskodni.  Szivacsként szívja magába kedvenc ízvilágunkat, miközben biztosítja számunkra a létfontosságú fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket.

 

Az ezerarcú tofut ugyan nagyobb áruházak egészséges, vagy a vegetáriánus ételek polcán megtaláljuk, de úgy gondolom, nem tévedek nagyot, ha azt feltételezem, hogy a háziasszonyok meglehetősen ritkán tálalják. Mielőtt megtennék, próbálják ki a King Wok Kínai Étterem illatos-csípős és vegyes zöldséges változatát. A kínai eredetű élelmiszerből a kínai konyhafőnök, Liu Xing Yuan készít pompás fogásokat.

 

 

Távol keleten a szójababot a föld húsának vagy csont nélküli húsnak is nevezik, mindennapi táplálékká vált sokféle elkészítési módja és könnyű tartósítása miatt. A szójabab élettani szempontból az emberi szervezet számra nélkülözhetetlen tápanyagokat kedvező összetételben tartalmazza, a legértékesebb fehérjeforrások között tartják számon, szénhidráttartalma alacsony, keményítőt pedig nem tartalmaz.  Nyersen ugyan mérgező lehet, mint a többi babféle, de a főzés és hőkezelés semlegesíti az ártó tripszininhibitort.

 

A növény legalapvetőbb terméke a tofu, vagyis a szójasajt, mely kínai találmány. A hétszázas években érkezett meg Japánba, Nyugat-Európa az 1800-as évek óta ismeri, napjainkban pedig sok neves étterem vette fel kínálatába a szinte minden hozzávalóval jól harmonizáló tofut. Az ázsiai konyha ínyencségének számító tofu a szójatej fehérjéinek kivonásával és összepréselésével nyert túró és sajt. Állaga az egészen lágytól a keményig terjedhet. Az utóbbit késsel szeletelve alkalmas grillezésre, füstölésre, a puha tofut jellemzően összekeverik egy másik alapanyaggal, a selymes változat összetett fogások részeként használják.

 

 

A tofu egészségügyi szempontból rendkívül hasznos élelemiszer, variálhatósága pedig sikerre ítéli. Kóstolja meg a King Wok Étteremben, mert Debrecenben még nem sok helyen találtunk tofus ételeket.

 

(2013-06-25)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics