Pekingből, Budapesten át a debreceni King Wokba

Általában a háttérben tevékenykedik, de meglehet, hogy a rendszeres King Wok látogatók már találkozhattak a konyhafőnökkel, Liu Xing Yuannal, akit többek között arról kérdeztem, hogy mióta él Magyarországon, honnan szerzi be az alapanyagokat, milyen kínai ételeket szeretünk és beszélgetésünk végén a kedvenc ételét is elárulta nekem. Sőt, még a receptet is megosztotta velem.

 

Úgy tudom, Pekingből érkeztél hazánkba és régóta dolgozol a szakmában.

 

Kínában jártam szakácsiskolába, ahol volt elméleti és gyakorlati képzés is. Megtanultam a szakmát és 1992-ben a családdal érkeztem ide. Már 20 éve dolgozom konyhán. Először Budapesten kezdtem kínai étteremben, később sok más helyen megfordultam, és júniusban költöztem Debrecenbe a családommal. A kollegám is több mint tíz éve van itt.

 

Külföldiektől tudom, hogy nem egyszerű megtanulni a magyar nyelvet. Neked mennyire volt ez nehéz?

 

Nagyon. A ragozás volt a legnehezebb.

 

Liu Xing Yuan

 

Kínában sokféle hozzávalókból tevődik össze egy-egy fogás. Nálunk könnyen beszerezhetőek az alapanyagok?

 

Nem egyszerű. Otthon rengeteg alapanyag van, amiket itt igyekszek helyettesíteni. Van, ami Budapestről érkezik, mint például a tofu. Magyarországon sok a krumpli, a káposzta, a sárgarépa. Kínában soha nem eszek káposztát, de az otthoni ételek is másak. Nem annyira erősek.

 

A kínai konyhára jellemző a szójaszósz használata.

 

Kétféle szójaszósz van: világos és sötét. Mindkettő természetesen erjesztett, de a sötét tovább érlelt – ezért töményebb és erősebb –, így inkább szószokhoz, mártásokhoz alkalmasabb. Mindkettőt használjuk.

 

Csípős-savanyú leves Wonton leves sertéshússal

               

Elég széles a választék a King Wokban, mégis melyek azok az ételek, amiket nagyon szeretnek a vendégek?

 

A magyarokra jellemző, hogy kedvelik a csípőset, az édes savanyút, illetve a wonton levest, amit sertéshússal készítünk. Népszerű a húsos táska is, amit különböző dolgokkal lehet megtölteni.

 

Milyen ételeket szeretsz?

A tofus táskát, tengeri halakat, rizset, tésztát. Tofut szeretem, nálunk is van az étlapon, hidegen, melegen lehet használni, akár levesbe is. Nagyon egészséges, mert fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul alacsony a kalóriatartalma. Én a sovány sertéshúst szeretem, mint a karaj, a magyarok inkább a csirkét.

 

Főtt kínai hústáska

 

Mi a kedvenc ételed?

 

A chilis sertéshús. A karajt csíkokra vágom, kicsi vizet teszek hozzá, tojást, keményítőt. A tojás és a keményítő miatt a húsban benne marad a víz és attól lesz puha. Kell még bele chili, gyömbér, fokhagyma, só, cukor, szójaolaj, ecet, amit a wok szélére csorgatok. Nem mindegy, hogy használjuk az ecetet és mikor tesszük az ételbe, mert savanyúvá teszi. Akkor rakom bele, amikor már majdnem kész az étel.

 

Ha eddig még nem jártak a King Wokban, akkor éppen itt az ideje, hogy megkóstolják a napi menüt vagy az a'la carte ételeket. Csalódni egész biztos nem fognak, mert Liu Xing Yuan séf szívvel - lélekkel készíti a fogásokat, és mindet megtesz annak érdekében, hogy a vendégek elégedetten és jóllakottan távozzanak az étteremből.

 

(2013-04-11)

-Nitta-

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics