Fa törzséről a King Wok tányérjába

Egyes zöldségfélék, mint például a gomba, megosztják az embereket: vannak, akik nagyon szeretik, és akadnak messzire elkerülők is. Pedig rendkívül egészséges, ezért fontos lenne szervezetünk számára. Számos fajtája létezik, köztük a fafülgomba, ami a kínai ételek állandó alkotóeleme. Ez az átlagos háziasszony konyhájában ritkán megtalálható zöldség hasznos tápanyagtartalommal rendelkezik, emellett megszépíti az amúgy is színes kínai fogásokat, éppen ezért találkozunk vele gyakran a King Wok tányérjában.

 

Fogyasszunk gyakran gombát

Már az ókortól ismert, hogy egyes gombafajokat (mint a császárgalóca) táplálkozási célból gyűjtöttek. Ugyanakkor ebből az időből származnak az első mérgezésekről szóló dokumentációk is. A termesztett gombafélék táplálkozási szempontból hasznos és értékes élelmiszerek, amelyek fogyasztását kívánatos fokozni. A gomba megfelel a korszerű táplálkozás követelményeinek, mivel szénhidrátszegény, fehérjékben és rostanyagokban gazdag élelem. Gyakorlatilag valamennyi zöldségfélével párosítható és csaknem minden húsféléhez illik. Kedvező beltartalmi értékeinek köszönhetően, a változatos és korszerű táplálkozásban kiemelkedő szerepet tölthet be. A gomba képes helyettesíteni a húst, mert a növények közül az egyetlen, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, tehát benne vannak mindazok az aminosavak, amik az emberi szervezet működéséhez nélkülözhetetlenek, mindezeken túl pedig kalória-, zsír-, szénhidrátszegény és koleszterinmentes.

 

Fafülgomba

Foto: asknature.org

 

Megszépíti az ételeket és segít az egészség megőrzésében

A fafülgomba a kínai konyha kedvelt alapanyaga, de rendhagyó módon nem az íze miatt, hanem azért, mert sötét színe tovább élénkíti az amúgy is színes kínai ételeket, roppanós állaga pedig érdekesebbé teszi azokat. Ezen felül nagyon egészséges táplálék, nem elhanyagolható szénhidrát, fehérje, ásványi anyag (kalcium, foszfor, vas) és rosttartalma sem. A fafülgomba fák törzsén telepszik meg, egész éven át megtalálható, de főleg tavasszal gyűjthető.  Frissen szedik, majd szárítva tárolják. A szárított fafülgomba színe szürkésfekete, víz hozzáadására megduzzad, és sötétbarna, fodros szirmok alakját ölti; ekkor különösen emlékeztet némely állat fülére. A kínai orvostudomány már évezredek óta használja a fafülgombát az egészség megőrzésére. Jótékony hatással van a vashiány kezelésére, a koleszterinszint csökkentésére. Vérhígító hatású, ezáltal megakadályozza a vérrögök kialakulását a szervezetben. Méregtelenítő hatásának köszönhetően segítséget nyújt a betegségek megelőzésében és kezelésében.

 

Csirkehús fafülgombával

 

A King Wok étlapján bambusszal párosul

A fafülgombának jellegzetes, nagyon enyhe föld íze van, de inkább sajátos, kocsonyás-ropogós állaga miatt kedvelik, mely levesekben és más vegyes ételekben kitűnően érvényesül. Mivel rendkívül egészséges, fogyasszanak sokat belőle. Ennek legegyszerűbb formája, ha végigböngészik a King Wok kínai étterem étlapját, melyen szép számmal találnak fafülgombát tartalmazó fogásokat, és megkóstolják valamelyiket. A csípős-savanyú levesben, a szecsuáni (csirke, sertés, marha vagy kacsa hússal) ételekben is megtalálható ez a gombafajta bambusszal párosítva, de pirított fafülgombát is rendelhetnek.

 

(2013-07-10)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics