Itt van május elseje

Itt van május elseje. Az idén 4 napra szabadságolhatjuk magunkat. Az időjárásra nem lehet panasz, a program választékra sem, csak rajtunk múlik, hogy „leállunk-e”.

Május 1-je a munka -, és a szerelem napja.

Jó esetben az ember e napon nem dolgozik, hanem időt szakít pihenésre, szórakozásra – iszik egy sört, eszik egy fagylaltot, elmegy étterembe, színházba, strandol, vagy kihasználja a hosszú hétvégét egy kirándulásra.

 

Magyarországon 1945 után lett munkaszüneti nap május 1-je. „Eleinte a dolgozók a párt és állami vezetők előtti felvonulással demonstrálták a „népi demokratikus állam erejét”, ma már inkább a családias „népünnepély” jellege dominál.” – írja a nemzetijelkepek.hu. Népünnepély avagy sem, nem tudom, de ha családias, az csak jó lehet.

 

Kép: Bíró Mihály

Fotó: E. Várkonyi Péter

 

Jöjj drágám, jöjj drágám
vártam rád, vártál rám
jöjj drágám, jöjj drágám
miénk a munka, miénk a szerelem
miénk a munka, miénk a szerelem
mennyi munka, mennyi szerelem
vár a munka, vár a szerelem
hatalmas munka, rengeteg szerelem

Előadó: Kontroll Csoport

Szövegíró: Hajnóczy Csaba

 

Család alapításra törekedtek régen a legények is, akik májusfát állítottak annak a lánynak akinek udvaroltak. A májusfa a férfiúi termékenységet szimbolizálja, a ráaggatott kellékek – szalagok, étel, ital – a nőt, a termékenységet, a bőséget jelképezik.  A lányok egy szál gyufa meggyújtásával fogadták a fát és a szerenádot. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte. Ilyenkor szokás volt a mátkálás, nem véletlen hát, hogy május az esküvők hava. A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma is, ami oly annyira újjászületett, hogy a nap melege nem simogat, annál inkább éget, napközben…

 

De este, egy étterem teraszán  a kellemes hűs levegőn, jól esik egy frissítő ital, finom vacsora. Az időjárás késő este 20 Celsius fok körül alakul, szinte minden debreceni étterem megnyitotta teraszát, amit a vendégek birtokba is vettek. Tegye ezt Ön is, válasszon!

 

John Bull Pub Régi Vigadó

 

Belga Étterem és Söröző Pálma Étterem

 

Viktória Étterem Garda Pizzéria és Étterem Paripa Csárda

 


(2012-04-30)

-eSBé-

 

 

 

 

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics