Capoeira, caipirinha, chutney

"Szomjazni és éhezni nem fog senki, hisz a koktélos pultok és a Barabás étterem jóvoltából kulturált grillterasz várja a vendégeket. A grillezett sárgadinnye, gyümölcsös-húsos saslik, a platnin sütött kukorica és a jókora csirkemell steakek mellé, a dél-amerikai konyha elengedhetetlen velejárója, a csípős szósz is a tányérra kerül. Maga a karneválozás a karib szigetektől érkezett Rióba, gyanítom, hogy a brazil ízvilág sem áll messze, a karibitól. Az ételekre jellemző az édes, egzotikus gyümölcsök, húsokkal, halakkal és tengeri herkentyűkkel való együtt fogyasztása."

 

Ha a Riói karnevál nem is, de egy jókora adag latin amerikai hangulat költözött, mixerekkel, táncosokkal, zsonglőrökkel, rumbával, salsával a Csapó utcába, ahol egészen augusztus 21-éig tart a karneváli forgatag.

 

Már az első napokon várakozáson felüli volt az érdeklődés, így még az is előfordulhat, hogy újra át kell rendezni a sétáló övezetet, számolva a nemzeti ünnep közeledtével a városba látogató turistákkal, akik biztosan nem hagyják ki az esti programokat.

 

Capoeira „szabad csapat”

a Fórum előtt

Földön és levegőben,

a Csapó sztríten

Frissítő italok ritmusra

Latin amerikai klasszikusok Debrecenben:

hús és gyümölcsök a grillen

 

Szomjazni és éhezni nem fog senki, hisz a koktélos pultok és a Barabás étterem jóvoltából kulturált grillterasz várja a vendégeket. A grillezett sárgadinnye, gyümölcsös-húsos saslik, a platnin sütött kukorica és a jókora csirkemell steakek mellé, a dél-amerikai konyha elengedhetetlen velejárója, a csípős szósz is a tányérra kerül.

 

Maga a karneválozás a karib szigetektől érkezett Rióba, gyanítom, hogy a brazil ízvilág sem áll messze, a karibitól. Az ételekre jellemző az édes, egzotikus gyümölcsök, húsokkal, halakkal és tengeri herkentyűkkel való együtt fogyasztása. A piacokon, tereken és a part mentén, kivétel nélkül grilleznek. Nem viszik túlzásba, sózzák, esetleg vastag barbecue szószosan dobják az igen nagy falatokat a rácsra.

 

A debreceni szakácsok, ráéreztek a feelingre

 

A sültekhez chutneyt kínálnak, ami valójában, erősen fűszerezett, darabos gyümölcsökből készített lekvár. A latin változatok, többnyire mangóból és ananászból készülnek, amit édesítenek, és paprikafélékkel teszik rendkívül csípőssé. Köretnek főzőbanánból, maniókából készült kását vagy grillezett kukoricát fogyasztanak.

 

A vérpezsdítő ritmusok, a tánc, a cukornádpálinkából készült emblematikus koktél, a caipirinha és a füstös illatok mámora épp oly magával ragadó, a debreceni belvárosban, mint egy kis karib szigeten, már csak a tenger hiányzik…

 

 

 

 

(De hogy az olvasónak ez se hiányozzon, íme néhány kép hSéf karib szigeteki élményeiről:)

Az antiguai nap alatt, a piactér baseballozni való... …de estére megtelik élettel
Vajon mi sül a guadeloupei parti grillsütőjében? …talán kardhal zöldcitrommal és habaneroval
Vendéglátás szieszta időben (Monserrat). A kép nyugalma senkit ne tévesszen meg, a rádióból eszméletlen szamba bömböl és hamarjában kisütnek egy tál apróhalat, amit Carib sörrel érdemes leöblíteni.  Tengerparti kis bisztró, Sainte-Anneban, a fekete srác, a parti tarisznyarák üregeknél vadászik.

 

 

- hSéf -

(2011-08-14)

 

 


Csemegézzen kedvére a Barabás étterem étlapjáról!

A karneváli hangulatú ajánlata:

 

Hideg őszibarackleves tejszínhabbal, fahéjjal 490.-
Roston libamáj gyömbéres körtével, pirított kaláccsal  2700.-
Bazsalikomos-paradicsomos  metélt lazackockákkal     1500.-
Bundás kalács karamellizált barackkal, vanília fagylalttal  850.-

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics