Süt, krémez, bevon, farag – tortacsodák születnek a Barabásban

Több debreceni cukrászdában megfordult, mire megtalálta azt a helyet, ahol igazán kibontakozhat. A szakmájában eltöltött több mint két évtizedes múltja miatt nincs olyan kívánság, amit ne tudna teljesíteni, erre pedig ékes bizonyíték, hogy visszatérő megrendelői vannak. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsol alkotásaival. Molnárné Veres Tündével, a Barabás Étterem cukrászával beszélgettünk.

 

Tortacsodáiddal mindenkit elkápráztatsz. Tudatos volt a szakmaválasztás?

A bátyám szakácsként dolgozik, ha van egy szakács, gondoltam legyen egy cukrász is. Szeretek sütni, főleg azt, amit valaki megálmodik, különösen a gyerekekét. Határtalan a fantáziájuk, elég nagy kihívást állítanak elém, de azért olyan még nem volt, amit nem tudtam teljesíteni.

 

Milyen fázisokból áll össze a kész munka?

Ma már két és három dimenziós torta is van. Ha a csöppségnek van egy kedvenc plüssfigurája, akkor megkérem, hogy hozza be, ehhez hasonlítva készítem el a tortát. Le is rajzolom, de a kézi faragás dominál. A süteménynek téglalap vagy kocka formája van, azt kezdem el faragni, mint egy szobrász. Utána teszem rá a marcipán bevonatot, amit természetes ételszínezékkel színezünk.

 

 

 

Melyik a legnehezebb rész?

A faragás, hogy tökéletes legyen a forma, és a marcipán masszás burkolás, mert vigyázni kell, nehogy kiszakadjon, sérüljön.

 

A faragás első hallásra nehéznek tűnik. Biztos kézügyesség kell hozzá.

23 év után már könnyen megy, ennyi ideje vagyok a szakmában.

 

A 3D-s változat bármilyen ízből megvalósítható?

Csoki, erdei gyümölcs, dió, gesztenye, mogyoró, citrom, eper, málna… Igazából csak a joghurtosat nem ajánljuk, mert a tortának stabilnak kell lennie. A piskótát hagyományos úton készítjük, ahogy otthon. Természetesen létezik nálunk kakaós vagy vajas is. Ezeket kombinálom aszalt gyümölccsel, magvakkal. A krémek közül van vajas és tejszínes is. Az, hogy mikor, melyiket használjuk, mindig attól függ, milyen stabilitása kell, hogy legyen a tortának. Egy 20 szeletes torta elbírja a könnyű, laza tejszínest, ha viszont több szintet kell egymásra helyezni, akkor már nem biztos, hogy célszerű ezt alkalmazni.

 

Feltételezem, hogy nem felejtetted el az első alkotást…

Egy három dimenziós Barbie babás torta volt, a ruháját a fantáziámra bízták. Egyszer egy B30-as tégla után készítettük el egy tortát. Első hallásra talán nem tűnik bonyolultnak, de a szín eltalálása, a tégla mintázata, a lyukak kifaragása nem kis munka volt.

 

 

Mi okozta a legnagyobb fejtörést?

A Dragon ball azért, hogy megálljon. A Toy storyból a kapitány hátán lévő tartály sem volt egyszerű, de sikerült. Volt egyszer egy mongol-magyar esküvő, amire 3 szintes tortát rendeltek és csak arany színű pillangókkal lehetett díszíteni. A három szinten összesen 70-80 pillangó volt, nagyon szépen nézett ki. Az arany, ezüst színeket porfestékkel készítjük, amit alkohollal kell felhígítani, majd kézzel, ecsettel festeni. Később az alkohol elpárolog, de csak ebben oldódik fel, majd csillogós, fényes lesz.

 

A csemetéken túl kiket teszel még boldoggá a kreációkkal?

Az ifjú párokat. Olyan esküvői tortákat készítünk, amilyet megálmodnak, figyelembe véve az aktuális trendeket, így van, amikor állványra helyezzük a tortát, de olyan is, amikor egymásra pakoljuk. Marcipánnal és élő virággal is díszítünk. Utóbbinál pipettába van a virágdísz, azt szúrjuk bele a tortába, vagy vannak oázisok és mellé tesszük. Attól függ, hogyan szeretné a vendég. Van, amikor fotóval érkeznek a párok, azt a tortát is megvalósítjuk. Formáját tekintve kerek, szögletes, ovális bármilyen lehet.

 

 

Mennyi idő alatt készül el egy esküvői torta?

Egy 100 szeletes négy emeletes tortával összesen 4-5 órát dolgozunk az első nap. Ez tartalmazza a piskóta kisütését, a krém kavarását és a betöltést. Másnap elővesszük, burkoljuk, díszítjük. Ez 2-3 óra, de minden attól függ, milyen kiegészítőket kell megcsinálnunk. Sokszor saját, egyedi rózsákat készítünk, ezek pedig időigényesek. Egy rózsa 4-5 perc, attól függ mekkora és hány szirma van. A gyerek torták is időigényesek, mert ugyan kisebb méretűek, de bonyolultabb a faragása, kifestése.

 

Kapsz visszajelzéseket?

Elég sok visszatérő vendég van, akik elégedettek voltak. Az egyik kisfiúnak az eső évben piros verdát készítettünk, majd számtalan kívánsága volt: sherif, macska, kukac. A gyerekek fantáziadúsak.

 

Az étterem glutén-, tojás-, laktózmentes heti menüje nagyon kedvelt az érzékenyek körében, számukra tortákat is készítetek?

Természetesen, gluténmentes liszttel dolgozunk, ami oly kevéssé befolyásolja a sütemények állagát, ízét, hogy észre sem lehet venni a piskótán. A krémeket Dr. Oetker termék felhasználásával keverjük, növényi alapú tejszínt használunk, mert akik liszt érzékenyek általában a tejet sem tolerálják. A megfelelő kakaóport és csokoládét vásároljuk, valamint természetes alapanyagokkal állítjuk össze a tortákat, ezért bátran ajánlom az érzékenyeknek!

 

 

Ha össze kellene foglalnod azt, miért a Barabás Étteremből rendeljen valaki tortát, mit mondanál?

Természetes alapanyagokkal dolgozunk, tehát diótöltelékkel és nem dejóval. Mirelit vagy friss gyümölcsből készítjük a tortákat, de még a lekvárt is magunk főzzük hozzá. Használhatnánk állományjavító termékeket is, akkor gyorsabban elkészülne az eredmény, de mű íze lenne, mi viszont a hagyományos ízvilág felé hajlunk. Inkább legyen picit drágább, de egészségesebb, jobb ízűbb. Egyébként is egy évben kevés olyan alkalom van, amikor tortát rendelünk, akkor pedig igazán megéri a minőséget megfizetni.

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

hozzászólások:

 

Elek Richárd - 2014-11-02 19:36:51

Nemcsak tortákban verhetetlen, hanem kevesen készítenek olyan kelt tésztákat, hájastésztát Rigó Jancsit, Dobost aminek íze és állaga is olyan, hogy házilag sem készítünk jobbat! Tényleg nem használ csak minőségi alapanyagokat! Remélem soha nem fog kifogyni a finom desszertekből. Jó egészséget, és további sok sikert kívánok neked!

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics