Libák lepték el a Debreceni Éttermeket

Ezen a héten a libák megkezdték vonulásukat a Debreceni Éttermekbe! Hiszen, tudják „Novemberben, Márton napján liba gágog, ég a kályhán, aki libát nem eszik, egész évben éhezik.” No hát Önöknek semmiképp nem kell éhezni, a kályhát sem kell begyújtani, a gágogó liba hangját sem kell elviselni, mert a Debreceni Étteremekben mindenről gondoskodnak, még az új borról is.

 

Hallgatta azonban a ludak gágogását, szárnyuk verdesését Márton, mikoris elbújt a lúdólban. 371-ben püspöki kinevezése elleni tiltakozásul bújt a libák közé. A mai Szombathelyen született Márton fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték. 397. november 8-án hunyt el, három nap múlva, november 11-én Tours-ban temették el.

 

Paripa Csárda

2012.11.09-11.

Asztalfoglalás: +36/52-534-801

John Bull Pub

2012.11.10.

Asztalfoglalás: +36/52696-161

 

November 11-én vágják le Márton lúdját, s töltenek első ízben az újborból, mivel azt tartja a néphit, hogy „mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett”. A hagyomány szerint ezen a napon mindenütt nagy lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. A régiek úgy tartották, minél többet isznak, annál több erővel és egészséggel vértezik fel magukat.

 

Asztalfoglalás: +36/52-502-220

 

Márton napi időjárásból következtettek a télre: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. "Sokfelé azt tartják a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. A Márton napi lakomán elfogyasztott lúd csontjából is időjárásra következtettek: ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid akkor sáros.

 

Garda Étterem

 

Márton napi Libalakoma a Gardában!

Márton nap tiszteletére nálunk sem maradhat el a libalakoma!

 

Előétel: Roston libamell salátaágyon, narancsos, tojáslikőrös dresszinggel

 

Leves: Pikáns Libaraguleves

 

Főétel: Roston sült libacomb, fügés káposztával, marcipánnal töltött alma, krokett, áfonyamártás

 

Desszert: Csokicsoda

 

Asztalfoglalás: 52/428-180

 

 

 

Melange Kávéház

Asztalfoglalás: +36/52-412-643

 

Koccintson a libalakoma fölött egy reményteljes évjáratú újborral a derék toursi püspök, és a saját egészségére.

 

(2012-11-05)


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics