Magyar hegyek termései a Barabás Étteremben

… Folyékony szerelem… Ezzel a címmel írt Mágori Béla verset a borról. Elsőre talán kicsit furcsának tűnhet a cím, de ha jobban belegondolunk, ugyan miért ne lehetne azt a csodás érzést átvitt értelemben ahhoz hasonlítani, amit az ember akkor él át, amikor felbont egy üveg bort, kihúzza a dugót, megérzi a jellegzetes gyümölcsös illatot, kortyolás után a különleges zamatot és azt, ahogy lágy csókot adva az ajkára szétárad testében a hegy leve. Méltán lehetünk büszkék a hazai borokra, mert felveszik a versenyt a külföldiekkel. Ezért is szerepelnek szép számmal a Barabás Étterem borlapján.

 

Vendéglátóhelyeket felkeresve pompás ételeket kóstolhatunk meg, de kevesen tudják, hogy a finom ételeket egy hozzá illő, megfelelő borral lehet igazán tökéletessé tenni. Tanyik Csaba pincér jól ismeri a borok világát, ezért megkértem, hogy mutassa be a Barabás Étterem borlapját és segítsen nekünk abban, hogy az egyes ételekhez milyen bort válasszunk.

 

Igazodás a hely szelleméhez és a környék adottságaihoz

 

Az éttermek saját maguk állítják össze borlapjaikat, ezért egy vendég sosem találkozik kétszer ugyanazzal a kínálattal. Egy borlap attól lesz jó, hogy alkalmazkodik a hely stílusához, tartalmazza a közelben lévő borvidék borait, továbbá sokszínű, áttekinthető és széles választékot biztosít. Mindezek persze mit sem érnek, ha a felszolgálók nem elég tájékozottak, mert ők sietnek a vendég segítségére, ők ajánlják a világos vagy éppen sötétebb nedűt.

- Magyarországon 22 borvidék található. Egy megfelelően összeállított borlap keletről nyugatra haladva öleli át az egész országot. A mi borlapunkon 6 borvidék borait lehet megtaláln. közel hetven féle borkínálattal. A Tokaji borvidéktől indulunk, onnan Egerbe, majd a Balatonfüred-Csopaki borvidékre utazunk, útba ejtjük a Pannonhalmi régiót, ahonnan Szekszárdot célozzuk meg, és a kirándulást az éttermünk legtöbb borát adó Villányban fejezzük be – mesélte lelkesen Csaba.

Ebben az étteremben igyekeztek beszerezni az adott borvidék jellegzetes borait. Számukra ezek azok a pincészetek, ezek azok a borok, amik az adott régió egyediségét adják. A tulajdonos és az üzletvezető kereste fel a pincészeteket, majd kiválasztották azokat a fajtákat, amik az általuk kínált ételekhez leginkább passzolnak.

A borlap kialakításánál fontos, hogy az párhuzamos legyen az étlappal. Ez azt jelenti, hogy miként egy étlap a fehér húsokkal kezdődik, majd jönnek a halak, végül pedig a vörös húsok, úgy egy itallap is a fehér, borokkal indul, majd ezt követi a rosé, siller, végül pedig a vörös.

 

 

A hangsúly a tároláson van

 

Mostanában egyre inkább él az a szokás, mely szerint először italt választ a vendég, majd ezt követően ételt. A Barabás Étteremben az a tapasztalat, hogy a vendégek egyre jobban szeretik, sőt, ismerik az italokat. Kezdenek megnyílni a borkultúra felé. Igénylik a tájékoztatást a pincészetről, borvidékről, ízekről, karakterekről, de ennek funkciója is van: ráhangolni a vendéget a finom borra.

- Az évjárat azért nincs feltűntetve a borlapon, mert nem mindig biztosított az évjáratoknál a megfelelő mennyiség. Egy vörös esetében sem igaz az a tétel, amely azt mondja, hogy minél régebbi, annál jobb, de a fiatal fehérbornál, vagy a rosénál a frissesség alapelvárás. Arról nem is beszélve, hogy a borok életében óriási szerepe van a tárolásnak. Mi borhűtőben, fektetve és megfelelő hőmérsékleten tartjuk a borokat. A borhűtőnek három szintje van. Lent van a leghidegebb része, ott helyezzük el a fehér borokat, pezsgőket, majd a rosékat, sillereket, legfelül pedig a vörösöket. Mindegyik bornak megvan az a legkedvezőbb hőmérséklet, amin javasolt elfogyasztani – árulta el a pohárnok végzettséggel is rendelkező Csaba.

 

Hazai értékek mindenekelőtt

 

 „Nálunk csak magyar borok közül lehet rendelni. Jók a spanyol, a francia vagy az olasz borok is, de   csodás íz világgal megáldott, világhírnévre szert tett boraink vannak, és mi ezeket részesítjük előnyben. A magyar vendégek nem igénylik a külföldi borokat, a külföldiek pedig szeretik a hazai italokat megkóstolni” –világosított fel a pincér.  

Egy bor minél több versenyen ér el helyezést, annál inkább válik elismertté. A Barabás Étterem borlapján szereplő boroknak már értékük van.

Megkértem Csabát, hogy ajánljon a Barabás Étterem étlapjáról néhány finom ételt, ami egy különleges bor társaságában valóban maradandó élményt garantál.

 

A roston sült kecskesajt pikáns alma chutney-val pirítóssal ételhez száraz fehér bor illik, mint például a Balatonfüredi-Csopaki borvidékről származó Dobosi Bio Chardonnay.

A fokhagymamártással készült kerti finomságokkal gazdagított roston sült pisztránghoz a Villányi borvidék Wunderlich Olaszrizlingje a megfelelő választás.

Az ördögpecsenyéhez a Dereszla pincészet száraz Dorombora kívánkozik, amely a csodás furmint ajándéka.  

A sertésszűz hagymás kacsamájjal, vajas petrezselymes burgonyával ételükhöz egy Hangácsi Rosé illik.

Bélszínsteak füstölt paprikamártással, fűszeres steak burgonyával, roston zöldségekkel fogásukhoz az Egri borvidék Kovács Nimród Winery Rhapsody borát ajánlotta.

A csokoládé vulkán forralt boros málnaraguval desszerthez a szekszárdi borvidékről, a Szt. Gaál pincészet Kadarissimo válogatás az ideális.

 

Vasalt csirkecomb gyöngyhagymás pecsenyelével, kolozsvári burgonyával Csokoládévulkán forralt boros málnaraguval

 

Tanyik Csaba már hosszú évek óta a szakmában dolgozik, ezért az ő ajánlása garancia arra, hogy a fent felsorolt párosítás rendelésével elégedetten távozunk majd az étteremből és visszatérő vendégek leszünk.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics