A világ legdrágább ételei (I.)

A gazdag és híres emberek pénztárcáját megcélzó luxuscikkek közül, az ételek sem hiányozhatnak. Az átlagember nehezen tudja elképzelni, miért kerülhet egy tojásrántotta ezer dollárba, ám a dúsgazdagok hajlandók megfizetni a sokszor nevetségesen túlárazott termékeket is. Vessünk hát egy pillantást, a világ legdrágább ételeire, és közben nézzük meg, a éttermeiben melyek a legdrágább ételek és italok. Amik a felsoroltak fényében már kifejezetten olcsónak tűnnek…

 

 

Óriás olasz szarvasgomba - $216,000

Az eddig eladott legdrágább szarvasgombát egy magát megnevezni nem kívánó Hong-Kong-i vevő vásárolta meg 210,000 dollárért. Ez a rekord azonban hamarosan megdőlhet, amint eladják az előbb említett szarvasgomba „kihívóját” 216,000 dollár fejében. Az eredetileg Olaszország területéről származó, 1,5 kilós fehér szarvasgombát, a tervek szerint 150,000 euróért kínálják eladásra egy Makaón megrendezésre kerülő jótékonysági aukción.

 

 

Barabás Étterem "luxus" ajánlatai
Étel
Bélszín steak füstölt paprikamártással vargányás rösztivel, parajpürével 4000.-
Ital
Dereszla Tokaji Aszú 5 puttonyos 12000.-

 

 

Gordon Ramsay fehér szarvasgombás pizzája, London
A Maze étterem pizzája épp oly’ hírhedt, mint az alkotója, Gordon Ramsay. Minden egyes rendelésnél Jason Atherton vezető séf személyesen hozza ki a pizzát, amire annyi umbriai szarvasgomba forgácsot szór, amennyit a vendég szeretne.

Ár: 50-80-100 dollár (kb. 11000-23000 Ft), a szarvasgomba mennyiségétől függően

 

 

 

Almas kaviár - $25,000

Az egyedülállóan fehér színű Almas kaviárt, a matuzselámi kort is megélő tokhalfélétől, a belugától nyerik. Az akár két méter nagyságúra megnövő beluga, 20 év alatt éri el az ivarérettséget. Egyesek szerint, minél öregebb a hal és fehérebb színű a kaviár, annál tökéletesebb az íze. A rendkívül drága iráni Almas kaviárt 24 karátos arany dobozkákban árulják, 100 gramm ára 2000 dollár. Valószínűleg a londoni Caviar House & Prunier az egyetlen hely, ahol „kilóra” is árulják. Itt egy kiló, 24 karátos arany konzervdobozba csomagolt Almas kaviár ára elérheti a 25000$-t.

 

 

Belga Étterem és Söröző "luxus" ajánlatai
Étel
Rózsaborsos bélszínjava roston keserűcsokival, erdei gombás-vörösboros mártással, sült burgonyhordókkal, szalonnás babrőzsével 4990.-
Ital
Thummerer Vili Papa Cuvée 2003  0,75l 13990.-

 

 

Bőséges aranyfagylalt, New York
A new yorki Serendipity 3 étterem mesterművet készített. Öt gömb tahiti vaníliababból készült fagylalt a világ egyik legdrágább csokoládéjával, Amadei Porcelana-val meglocsolva. Erre venezuelai Chuao csoki darabokat, szarvasgombát, párizsi kandírozott gyümölcsöket és aranygömböket halmoznak. A cseresznyét mellőzték, helyette sótlan, édes Grand Passion kaviárral díszítették a tetejét. Ne hagyjuk ki a sorból a világhírű cukrászmester Ron Beth Israel cukorvirágát sem. Nem lehet akárhogyan elfogyasztani ezt a szenzációs fogást, így egy 300 dolláros Baccarat Harcourt kristálypohárban, 18 karátos aranykanállal kínálják a fagylaltot.

Ár: 1000 dollár (kb. 230 000 Ft)

 

 

 

 

Yubari sárgadinnye - $20,000

A rendkívül drága japán sárgadinnye két, eddig legszebbnek ítélt példányát egy ajándéküzlet és halétterem tulajdonos vásárolta meg. Az árak 6000 yentől-15000 yenig is elmehetnek (az USA-ban 60-150 dollár), de a legszebbek ára akár 200 amerikai dollárt is lehet. A rekordot egy 2008-as árverésen 2 millió yenért (20000 $) elkelt yubari sárgadinnye tartja.

 

 

Garda Pizzéria és Étterem "luxus" ajánlatai
Étel
Bélszínsteak libamájjal, baconnal, sonkával, paradicsommal, paprikával, mozzarellával grillezve, színes rizzsel, párolt zöldségágyon, burgonyakoronggal, juhtúrós mártással 3990.-
Ital
Asti Riccadonna 3500.-

 

 

Rothschild rakott pite, Anglia
A klasszikus vagdalthús-borsó párosítást – az észak-nyugat angliai Lancashire-ben található Fence Gate Inn-ben – felváltotta a wagyu marhahús és a matsutake gomba. Kétséges, hogy a helyi pásztorok valaha is hallottak volna az olyan hozzávalókról, mint a fekete szarvasgomba, amit 1982-es Chateau Mouton Rothschild Bordeux-ban pácoltak. És mert a világ legdrágább pitéjének koronára is szüksége van, ehető aranylevelek díszelegnek a fogás tetején. Spencer Burge séf és Kevin Kelley menedzser egy terebélyesebb változatot is tervez, amit partikon szolgálnának fel.


Ár: 15 700 dollár (kb. 3 600 000 Ft) vagy: 1900 dollár/szelet (kb. 440 000 Ft/szelet)

 

 

 

 

Wagyu marha steak – $2800

A wagyu az exporttilalom alatt lévő japán kobei marha utántenyésztett változata. Az egyedülállóan finom, lágy hús titka az állatok tartási körülményeiben rejlik. A marhákat naponta masszírozzák és sörrel itatják. Ha megteheti, ne hagyja ki a New -York-i Craft éttermet, ahol egy Wagyu marha steakért akár 2800 dollárt is elkérhetnek.

 

 

Régi Posta Étterem és Fogadó "luxus" ajánlatai
Étel
Füstölt tarja szeletek lilahagymás juhtúróval pirítva, lepcsánkára halmozva 1890.-
Ital
Tokaji Aszú 5 puttonyos 0,5l 4890.-

 

 

Koba marhás sajtsteak, Filadelfia
Az igazi sajtsteak rajongói régebben csak két hely közül választhattak Filadelfiában: Pat’s, és az utca túloldalán a konkurencia, Geno’s. Nemrégiben azonban Stephen Starr a Barclay Prime-ban elővette a régi nagy kedvenc receptjét. S hogy mitől különleges ez a változat? Kobe marhás sajtsteak szarvasgomba forgácsokkal, homárfarokkal, tripla taleggio sajtkrémmel, karamellizált hagymával, heirloom paradicsomokkal és egy kis üveg pezsgővel. Még egy fontos részlet, amire érdemes odafigyelnünk: az újdonsült séf, Jim Locatino új fogásokat csempészett az előételek közé, így hatékonyan száműzte a mini hamburgereket a menüről.


Ár: 100 dollár (kb. 23 000 Ft)

 

 

 

 

-MM- edibleblog.com

-K.A.- forbestraveler.com

 

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics