A Pálma pizzája

“A Pálma pizziolája, azaz pizza-szakácsa érti a mesterségét. Elég volt ránéznem a gránit feltétező pultra és az alapanyagokra, tudtam, jó helyen járok. Hipp-hopp, nyújtott nekem egy pizzát a gondosan előkészített gombócok közül, és kíváncsian várta milyen feltéttel kérem. Mielőtt választottam volna megkértem, hogy készítsen egy újabbat, lehetőleg lassabban, hogy lencsevégre kaphassam bravúros mozdulatait... A Pálma trendi pizzája, új generációs, de profi.”

 

Annyi féle és fajta ételről kaphattunk olvasmányos ízelítőt a Pálmával kapcsolatban, hogy azt hittem, nehéz dolgom lesz témát választani. A mexikói ízeken át a thai konyháig szerepelnek étkek az étlapon, de mikor Kövér Sándor konyhafőnök bekísért a lengőajtók mögé, ismerős olasz illatok csaptak meg.

 

Ellenállhatatlan...

 

Hát persze! A külön részleg felé vettem az irányt, egyenesen a pizzasütő kemencéhez.

Ma már rengetegen készítenek pizzát, számos változatban, a „magyar ízlésnek“ megfelelően, de mégis annál kevesebb helyen találni eredetit.

 

Milyen az eredeti? Talán még maguk a taljánok sem tudnának egyértelmű választ adni, minden esetre az biztos, hogy csak 00-ás apró szemcseméretű lisztből, vékony a tányérról lelógó, kicsit rusztikusan égetve az igazán olaszos.

A nyújtófázott kenyérlángos szerű, olíva olajat nem látott, trapista sajtos tejfölöseket, semmi esetre sem sorolnám az említett kategóriába.

 

Elvitelre is...

A Pálma pizziolája, azaz pizza-szakácsa érti a mesterségét. Elég volt ránéznem a gránit feltétező pultra és az alapanyagokra, tudtam, jó helyen járok. Hipp-hopp, nyújtott nekem egy pizzát a gondosan előkészített gombócok közül, és kíváncsian várta milyen feltéttel kérem. Mielőtt választottam volna megkértem, hogy készítsen egy újabbat, lehetőleg lassabban, hogy lencsevégre kaphassam bravúros mozdulatait...

Kedvencem a szardellás, kapribogyós csípős pizza, kevés sajttal, de megegyeztünk abban, hogy inkább egy igazán trendi, utólag feltétezettet kérek.

 

Levegőben nyúlik a tészta...

 

Az is sokat elárul, hogyan “építik fel” a pizzát. Amennyiben legutoljára kerül rá a mozarella sajt, feltételezhető a szakmai hiányosság. Szóval a peremes, de vékony tésztára először a passata pomodoro (paradicsom szósz) kerül, aztán a sajt és csak ezután a jelleget adó alapanyagpk, mint például, a gomba, sonka, articsóka és más egyebek. Az sem mindegy hogyan! Kerékküllő szerűen, véletlenül sem egymáson keresztbe pakolva, ami az olaszok szerint végzetes szerencsétlenséggel jár.

 

Prosciutto paradicsom és a ruccola is frissen

 

A Pálma trendi pizzája, új generációs, de profi. Az utóbbi időkben vált divattá, hogy a forró 350 c-fokos kemencéből kivett finomságra, - az alapanyag minőségéből kifolyólag - tálalásnál kerül a hajszál vékonyra szeletelt prosciutto és friss bors-mustár levél, azaz a ruccola. Ráadásnak még eredeti bivaly mozarellát is kaptam rá.

Eszméletlen finom volt, szerintem még olasz tanító mesterem se talált volna (ki)fogást rajta.

 

Jegeskávé desszertnek

 

A nyárias melegben jegeskávát választottam desszertnek, ami természetesen, külön beszámolót érdemelne...

 

 

- hSéf -

(2011-10-10)

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

hozzászólások:

 

Lidi - 2011-12-03 13:14:39

Mindennél van jobb, még a Pálma pizzájánál is, és az sem baj ha az író hibáit valaki kijavítja. Egyébként alig várjuk mikor ír HSEF mindig izgalmas, humoros, és pont ő ír a legkevesebbet :-(

római - 2011-11-25 13:43:40

Bárki bármit is mond a Pálmába legjobb a pizza.Ha jó pizzát akarsz enni irány a Pálma.

Oláh Gábor - 2011-10-11 14:02:55

Kedves Hséf, sajnos kénytelen vagyok igazolni az egyesek által rémesen kötözködőnek tartott természetemet. :)
Szóval az a növény olaszul kétségtelenül rucola, nem látom be, miért kellene magyarítva kettő darab "k"-val írni, bár kétségtelen, számosan így tesznek.
Viszont számosan írnak pl. gordon blue-t is, következésképp a számosság nem egyenlő a bizonysággal...

-hSéf- - 2011-10-11 08:30:35

:-)
Kedves Gábor,
köszönöm a +'a betűt és a kiigazítást, cserébe adok egy "k"-t.

Végülis az a cikk lényege, hogy, tudjuk , ez egy "normális hely" , mert utólag kerül a pizzára a "Rukola" :-) -egyébkén 20 éve még azt sem tudták az ország legnagyobb részén, hogy mi a az-.

Szakmai válasz, pedig; az utóbbi időben kezdett divattá válni az utólag feltétezett pizza ( itt szakadjunk el a rukkolától) és a Pálma követi ezt a trendet, ami meglehet, hogy Sao Paulóban már nem újdonság -mert ott már az édes pizzánál járnak-, de Debrecenben, az ;-).

Oláh Gábor - 2011-10-10 23:28:46

Hümmm, ez a pizzaszakács fiúnak látszik... tehát pizzaiolo.
Ha meg lány lenne, akkor pizzaiola.
Egyébként mitől új generációs/trendi huncutság a feltétek utólagos felrakása? Rukolát pl. soha semmilyen normális helyen nem láttam a sütés előtt felrakni, már 20 évvel ezelőtt se.

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics