Kerek, batyu, csiga – avagy pizza tészta Garda-módra

Debrecenben sok helyen fogyaszthatunk pizzát, csak kérdés, mit kapunk a pénzünkért: eredeti, frissen sütött olasz pizzát minőségi alapanyagokból vagy előre lefagyasztott tésztát silány feltéttel. Drabik László, a Garda Pizzéria és Étterem tulajdonosa - egyben séfje is - azon a véleményen van, hogy igényes pizza csakis kiváló alapanyagokból készíthető, és ez vezet ahhoz, hogy az egyszeri megrendelők állandó vendégekké válnak.

 

Kevesen tudják, hogy a pizza eredetileg a szegény emberek eledele volt. Szalon-, illetve egészen pontosan udvarképes 1889. június elsején lett, ugyanis ezen a napon kereste fel az olasz királyi pár Nápolyt, és hogy megmutassák, milyen közel érzik magukat a néphez, pizzát rendeltek. A megbízatással kitüntetett pizzaiolo (pizzapék) a pizzáját fehér mozarellával, piros paradicsommal, valamint zöld bazsalikomlevéllel készítette el, hogy ezzel a színösszeállítással, vagyis az olasz nemzeti lobogó színeivel kedveskedjen a párnak. Innentől kezdve hívják - a savoyai származású királyné tiszteletére -  ezt a pizzafajtát Margaritának.

 

„Általában kétféle pizzát különböztetünk meg: paradicsomosat és tejfölöset. A köztudatban ez az elfogadott, de ezt továbbgondoltam, ezért kitaláltam egy tejfölös, mustáros, paradicsomos alapot, tehát összekevertem a három mártást” – meséli a séf.

 

BARBÁR

(bacon, paradicsom, hagyma, csülök, paprika, sajt)

 

Mitől lesz jó egy pizza? Egyrészt a tésztától, másrészt a feltéttől. „Mi nem 28-as, hanem 32 cm-es pizzát árulunk. Az olaszoknál vékony tészta van, nálunk fél-egy centi vastag, de évek óta ugyanazokból az alapanyagból készül. Összeállítása olaszos, vagyis bazsalikom, cukor, bors, só kerül a tésztába, amire paradicsomszósz vagy tejfölös alap kerül. Állagát meghatározza a dagasztás ideje, a kelesztés és a nyújtás hossza. Először nyújtófával, utána kézzel formázzuk és a levegőben is megjáratjuk. Finomsága függ a paradicsomszósz ízesítésétől is. Bazsalikomot, kakukkfüvet teszünk bele és lényeges, hogy ne legyen híg, mert akkor nem sül meg a tészta, de az sem jó, ha túl sűrű. Fontos, hogy a feltét minden egyes része jó minőségű legyen, ezért teszünk mozzarellát rá.”

 

Persze ez mind szép és jó, de mit sem érnek a kiváló alapanyagok, ha kiszállításkor kihűlt pizzát kapunk. „A doboznak szellőznie kell, mert ha bent marad a gőz, befülled a tészta, de tartania kell a meleget is. Hideg pizzát még télen sem szabad kapnia a vendégnek” – jegyzi meg Drabik László.

 

 

Arra a kérdésre, hogy melyik pizzát kedvelik leginkább a vendégek, a tulajdonos mosolyogva ezt válaszolta: „Szerencsére nem tudom megmondani, mert mindegyik egyformán fogy. Én a Garda Kedvenc (szalámi, ruccola, mozzarella, paradicsom, sajt) és az Éhes egyetemisták kedvence (bacon, szalámi, brokkoli, főtt tojás, gyöngyhagyma) pizzákat szeretem. Kiemelném, hogy ha valaki könnyebb pizzát szeretne, előrendeléssel van lehetőség arra, hogy teljes kiőrlésű lisztből készítsük el.”

 

A Garda kitűnik a többi pizzériától azzal, hogy a pizza tésztát nemcsak kerek, hanem csiga vagy batyu formában is megkóstolhatjuk. Előbbinél friss zöldséggel, kapros-joghurtos öntettel (paradicsomosan, sonkásan vagy tejfölösen, baconösen, sajtosan feltekerve baconos), utóbbi esetében négy oldalról felhajtva, zöldségekkel, hússal, sajttal megtöltve.

 

(2013-06-16)

-Nitta-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics