Az eredeti olasz pizzák megalkotója a Pálmában

Fiatal, szerény, mosolygós és minden szavából érződik, hogy nagyon szereti a munkáját. Ő Hegedűs Gergő, a Pálma Étterem pizza szakácsa, aki szerencsésnek mondhatja magát, mert egy olasz mestertől tanulhatta meg a pizza készítés fortélyait, és akit a szakmájáról, saját „szerzeményeiről”, valamint jövőbeli terveiről kérdeztem.

 

Nehéz elképzelni azt, hogy valakiben egyszer csak megfogalmazódik a gondolat: én pizza szakács leszek. Nálad ez hogy történt?

Az egyik barátom akkor dolgozott a Pálmában, amikor Robertino Cavalera olasz pizza szakács is. Összeismerkedtem vele, megemlítettem neki, hogy ez érdekel, ő pedig egyszer felhívott, hogy jöjjek és csináljam. Belevágtam, mert kíváncsi voltam. Mindig vonzott a konyhai lét. Tőle tanultam meg mindent, ennek már több mint négy éve. Robertino azóta Budapesten dolgozik, én a pizzériát irányítom. Annak örülök, hogy ő dél olasz, Nápoly mellől jött, ahol a klasszikus pizzát sütik, és az egész világon ez kuriózumnak számít. Kézzel készül a tészta - ami vékony és ropogós - , a nyitás, valamint a nyújtás is.

 

Úgy tudom, Magyarországon nincs ilyen képzés. Te milyen végzettséggel rendelkezel?

Olaszországban lehet ilyen képesítést szerezni, én is ezzel rendelkezek. A mesteremnek volt arra jogosultsága, hogy erről bizonyítványt adjon nekem, egyébként pedig a munka mellett tanulok. Ötödéves politológus vagyok és másodéves gazdaság és menedzsment szakos közgazdász.

 

Politikus leszel?

Egész biztos, hogy nem. Szeretem a munkámat, élvezem a hangulatát, de fiatal vagyok, van még időm eldönteni.

 

Mindent kezdet nehéz, szokták mondani. Ez a Te esetedben is így volt?

Sokszor megégettem a kezemet, de ez még a mai napig is előfordul. A meleget elég nehéz volt megszokni. Jó idő van nálunk, úgy 70 fok körül, mert a kemence folyamatosan megy. 

 

Hegedűs Gergő munka közben

 

Mi alapján találod ki az újdonságokat?

Mindig is szerettem enni, az ízeket is jól érzem és a fejemben összeáll, hogy mit mivel lehetne párosítani. Ezen túlmenően látom a megrendeléseket is a kívánság pizzákra, és előfordul, hogy kicsit finomítok rajta, majd felkerül az étlapra.

Az Espana pizzánk nagyon érdekes. Sáfrányos-garnélás, amivel a spanyol ízvilágot szerettem volna megjeleníteni. Ez tényleg egyedülálló kreáció. A foci világbajnokságra állítottam össze, de akkora sikere volt, hogy meghagytuk. Rengetegen rendelik, szeretik.

 

Mi a helyzet a feltétekkel?

Nem szeretem a túldíszített dolgokat, de fontos, hogy a feltétek szépen nézzenek ki rajta, ne csak rászórva, rádobálva.

 

Tudsz mondani olyat, akinek szívesen sütnél pizzát?

Igazából nincs ilyen kiemelt személy. Bárkinek, nagyon szívesen. Azt szeretem, hogy az az ember, aki fizet azért, hogy egyen a pizzánkból, olyan minőséget és ízt kap, amik miatt visszatér hozzánk. Onnantól kezdve mindegy kiről van szó. Ugyanarra a minőségre törekszem, bárkinek készítem.

 

Szereted a pizzát?

Ritkán eszek, de vannak barátaim, akik rajonganak a pizzáért, ők szoktak véleményt alkotni. Van, hogy eszek, de nem szoktam piackutatást végezni, hogy hol, milyen kapható. Annak viszont örülök, ha terjed a minőségi pizza készítés.

 

Jövőbeli célok?

Három éve irányítom a pizzériát, azóta folyamatosan fejlődünk, egyre nagyobb teret hódit a pizza a vendégeink körében, sok a visszatérő vendég, és ezt a jövőben is szeretnénk fenntartani.

 

Ungerese a kemencében

 

Ha valaki végigolvasva a cikket és úgy dönt, hogy megkóstolna egy Pálmás pizzát, akkor melyiket ajánlanád?

Olyat, ami szinte beleégeti az ember tudatába, hogy ez valóban más, mint a megszokottak, eredeti olasz, minőségi. A Vito Corleone-t, a Primavera-t vagy az Ungherese-t javasolnám.

 

Érdemes megfogadni Hegedűs Gergő tanácsát, és megkóstolni az általa javasolt pizzákat, mert több száz kerek finomság elkészítse után egész biztos, hogy nem fognak csalódni.

 

(2013-05-17)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics