Mexikói Debrecenben

Jár már a mártások és a salsák országában? Tudja mi az a enchilada? Nachos-t csak a moziban evett?

Sokan nem jártunk a tengeren túl, tortillát sem kóstolt mindenki, és csak filmeken látta a hatalmas Mexikó ékköveit, a régi civilizációk értékes nyomait, melyek nemcsak a távoli országban érhetők tetten, hanem nálunk is, egy kis Európai hatással fűszerezve. Ha a fentieket illetően Ön is hasonló cipőben jár, akkor itt az alkalom a találkára egy kis mexikóival! Most két héten át 20 % kevezménnyel fedezheti fel a Pálma Étteremben!

 

Ami nálunk a pörkölt, a mexikóiaknál a tortilla, ízük már évszázadokkal ezelőtt népük nyelvére égett és népszerűségét a mai napig nem veszítette el, olyannyira, hogy egyes becslések szerint Mexikóban naponta több millió darab tortilla fogy el. A pörköltre vonatkozóan nem találtam adatokat, de biztos vagyok benne, hogy sok család asztalán megfordul hetente többször is valamilyen formában.

 

A spanyol „torta” szóból eredeztethető tortilla elnevezés kerek süteményt jelent és a mexikói konyha szimbólumának számít. A legkülönbfélébb töltelékkel megspékelt lepény az ország északi részén búzalisztből, a többi vidéken jellemzően kukoricalisztből készítik.  „A Pálmában a soft változatot saját kezűleg gyúrjuk búzalisztből, mely végeredménye egy lágy, könnyen formálható lepény.  A jó ’csomagolás’ előállítása nagy kihívás, ha valaki nem érez rá, akkor könnyen nyers maradhat a tésztája. A mi tortillánk nyújtás után szárazsütéssel nyeri el töltésre váró állagát, azaz serpenyőben vagy rostlapon sül meg, zsiradék hozzáadása nélkül, ellenben a muchos nachos chip-szével, ami alámerül az olajba ” – mondja Kövér Sándor.

 

Quesadillas

 

A mex fogásoknak is megvannak a kötelező elemei, melyek nélkül nem nyújtanák azt a jellegzetes ízélvezetet, amire fogyasztói várakozással számítanak. „Általában 5 hozzávaló nem hiányozhat a mex ételekből: sajt, tejföl, avokádó, salsa és bab. A guacamole azték eredetű, avokádóból készült pikáns étel, a sombrerók hazájának mindennapos fogása, sokféleképpen keverik: paprikával, hagymával, fűszerekkel stb.  A salsa önmagában öntetet jelent és általában a paradicsomos változatot érjük alatta, de persze ebből is megannyi féle kerül tálalásra. A bab is fontos szerepet tölt be a közép-amerikai ország lakossainak étkezésében, itthon viszont kevéssé részesítik előnyben a vendégek” – tájékoztat Sándor.

 

 

A kerek sütemény különböző típusait alakjuk és töltelékük szerint különböztetjük meg. Az enchilada-t és a burrito-t megtöltik és feltekerik, az utóbbi egyik végét be is gyűrik. A quesadillas esetében a zöldséges vagy húsos finomság két lap közé kerül, vagy egy lepényt félbe hajtanak.

 

Vegetáriánusoknak vagy húsimádóknak, csípős ízt kedvelőinek vagy attól távolmaradóknak egyaránt érdemes kipróbálni a tequila otthonának specialitását, különösen március 1-15-ig!

 

Mex

Zöldséges Burrito (tortilla, sajt, vörös babos rizs, kaliforniai paprika, zöld bab, kukorica, salsa, avokádó)  1890.-
Quesadillas (tortilla, sajt, gomba, sült csirkemell, jalapeno paprika, avokádó, salsa) 2290.-
Muchos nachos (chilis csirke, jalapeno paprika, avokádó, salsa, sajt, tortilla chips) 2490.-
Enchilada csirke (tortilla, fűszeres csirkemell, hagyma, paprika, tejföl, sajt, avokádó, salsa) 2590.-
Burrito (tortilla, sajt, babos rizs, fűszeres marhahús, kukorica, tejföl, jalapeno paprika, salsa, avokádó)  3150.-
Enchilada (tortilla, fűszeres bélszíncsíkok, hagyma, paprika, tejföl, sajt, avokádó, salsa) 3590.-

 

-eSBé-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics