Akik a pálmát viszik - séfinterjú Kövér Sándorral

A Pálma nem egy puccos étterem, hanem egy pub, ahol szívesen fogadjuk a fiatalokat, külföldieket és az idősebb korosztályt is. Étlapunkkal a legkülönbözőbb igényeket elégítjük ki, de nem lepődünk meg azon, ha  valaki extrém kívánsággal fordul hozzánk.”-szögezi le már az interjú elején Kövér Sándor a Pálma Étterem séfje, amikor arról kérdezem, mi az étterem népszerűségének titka. Mert hogy népszerű a debreceniek és a külföldiek körében, az nem vitás. 

A Budapestet és Ausztriát megjárt séf dolgozott az Arany Bikában, hazaérkezése után a Babaluban, jelenleg pedig nyolc éve igazgatja a Pálma Étterem konyháját, amit a külföldön szerzett ismeretei és tapasztalatai alapján egyedivé formált.

„Amikor hazajöttem Ausztriából, még nagyon elmaradott volt az éttermek  magyaros ételkínálata. A göngyölt pulyka és a  rántott velő uralta az étlapokat, ám mi úgy döntöttünk, hogy más technológiával kezdünk el dolgozni, és egy merőben új irányvonallal lepjük meg a Pálma közönségét.”


Az étlapon meghagyott pár kedvelt ételt, és nem húzta ki a magyaros fogásokat sem, de olyan nemzetközi ételekkel gazdagította, amiket Debrecen addig nem ismert. Hogy csak párat említsek a jelenlegi étlapról: Tom Ka Koong (kókusztejes, garnélás thai raguleves), Burrito, Gyömbéres-édeshagymás csirke wrap wasabis majonézzel, Szecsuáni Kung Pao csirke.

 

Az I. Nemzeti Gulyás Napon nagy sikert aratott az arab gulyás kurkumás rizzsel


 

Az alapanyagokat nem könnyű ezekhez beszerezni, de nem nehezebb a jó minőségű zöldségeket és húsokat sem. Ami pedig a tálalást illeti: „Az újabb tálalási trendeket azért  nem követjük, mert akik ide jönnek nem egy komplett ételsort akarnak elfogyasztani, hanem egy főétellel és legfeljebb a végén egy desszerttel akarnak jól lakni. Mivel ez egy pub, a jövőben sem fogunk ezen változtatni, az ilyen irányú igényeket a nemrég megnyílt  Vígadóban igyekszünk kielégíteni. „
Az étlap egy évben kétszer változik, télen nehezebb, markánsabb ételekkel, nyáron könnyebb salátákkal egészítik ki. Ha valaki Pálma-ízre vágyik, de nincs kedve otthonról kimozdulni, akkor interneten is rendelhet tőlük az étlapról vagy a vékony tésztájú,minőségi alapanyagokkal gazdagított olasz pizzák közül: rukkolás-padlizsános, körtés-serrano sonkás, négysajtos, Margherita.


Bizonyos ételek furcsának tűnhetnek első olvasásra, de roppant szimpatikus, hogy nincsenek  kacifántos nevekkel ellátva, azt mutatják, amit valójában takarnak. Ha pedig megkérjük bármelyik felszolgálót, hogy adjon segítséget az étel kiválasztásához, minden részletre kiterjedő választ kapunk. Az új ételeket beépítik a napi menükbe is, hogy a vendégek megismerkedhessenek velük, és bátrabban kérjék egy-egy vacsora alkalmával.
Amikor arról kérdezem, mennyire befogadóak a debreceniek az új ízekkel kapcsolatban, mosolyog: "Annak idején a Babalu Étteremben Rózsa Attilával hoztuk divatba a  mexikói ételeket, amiket most majdnem  mindenhol lehet kapni. Mi hoztuk be a padlizsánkrémet is, amit eleinte bizalmatlanul fogadtak, most ezt is mindenhol kapni, kivéve nálunk, mert mi most a modenai vargányakrémmel rukkoltunk elő. Mire divatba jön, mi már megint mást fogunk csinálni, hogy az újdonságokra nyitott vendégeink ne unjanak ránk."

 

 

Akiknek pedig fel kell venniük a tempót a kreatív séf mellett:

  •  két helyettes :  Dorcsin  Zoltán és Tóth János
  •  ragus: Papp István és Szőke Péter
  •  frissen sültek: Molnár Renátó és Kiss Csaba
  •  desszert: Saláki Tímea és Pocskai Balázs

Tanítványai és szakácsai közül  néhányan, neves külföldi éttermekben és pesti ötcsillagos hotelekben is megállják a helyüket. Egyik volt tanítványa jelenleg Gordon Ramsay egyik éttermében főz.

 

A megszokott „mik a jövőbeli terveid?” kérdésre egy nem megszokott válasz érkezik: „Nagyon szeretnék egy főzőiskolát létrehozni, amihez egy kivétellel minden megvan már.”
Biztos vagyok benne, hogy sokan jelentkeznének abba a főzőiskolába, ahol Kövér Sándor tanítana, ám amíg egy vállalkozó kedvű befektető nem lát fantáziát a Budapesten és külföldön már oly divatos főzőiskola létrehozására, addig  a Pálmában tesztelhetjük le, mennyire vagyunk nyitottak a thai, a kínai, a mexikói és a kitűnően elkészített magyar ételekre.


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics