"...vagy adok valamit 100%-osan, vagy inkább nem adom"

Mint a legtöbb debreceni séf, Gyurján Zsolt is Boros László mesterszakács kezei alatt nevelkedett. A Régi Vigadó előtti korszakát  a Civis Hotel, a Hotel Nagyerdő, a Lucullus Étterem, a Leveles Csárdába és a Divinus fémjelzi. A Régi Vigadó konyhafőnöki pozícióját azért vállalta el, mert tetszett neki az a fajta  gasztronómiai koncepció, amit a tulajdonos elképzelt.

Hogy mi is ez, arról így vall:

"A fő szempontunk az, hogy megtartva a régi, tradicionális magyar ételeket, tálalásban és ízvilágban új , megreformált ételeket kínáljunk. Az egyik kedvencem a lazac steak sült mozzarellával, serrano sonkával és  frissen elkészített , kapros tökfőzelékkel.

A lazac nem magyar étel, de régen szerepel a magyar gasztronómiában, és az általunk kínált körettel nagyon jól harmonizál."


Hogy érzed, meddig feszegetheted az ízlésbeli határokat?
"Óvatosan kell ezzel bánni, mert sok család jön hozzánk ebédelni és vacsorázni, akik a hajdúsági ízeket preferálják. Debrecenben az emberek teljesen más étkezési kultúrával és ízvilággal rendelkeznek,mint a fővárosban élők. Nálunk még mindig sokan keresik a hagyományos töltött káposztát és a göngyölt pulykát. Amit tehetünk, hogy a szezonalitást követve kielégítsük a vendégeink igényeit, legyen az a nehezebb ételeket kedvelő vagy ínyenc. Fontosnak tartom, hogy az étlapon ne szerepeljen sok étel, és azoknak se legyen túlbonyolított neve. A vendégek így gyorsan tudnak választani, nem kell azon fáradozniuk, hogy megfejtsék az étlapot."

 

Kemencében sült sertéscsülök, burgonyával és sült hagymakarikákkal
Grillezett csirkemell mozzarellával, paradicsommal


Szerinted mi az erősségetek, miért érdemes hozzátok ellátogatni?
"Ennek a kertes terasznak milliöje van, ami eleve megfogja az embert. Ezt ötvözzük egy magyaros, gyorsan pörgő konyhastílussal,  hogy ha bejön hozzánk a  vendég, akkor fél órán belül biztosan enni tudjon, akkor is,  ha egyszerre tizenketten jönnek. Specialitásaink a kapros, füstölt húsos töltött káposztánk, melyet  édes káposztából készítünk, a csípős tejfölben pácolt borjúláb rántva, hagymás tört burgonyával, répás majonézes káposztával , és a ropogósra sült kacsacomb, magyaros-krumplis galuskával,kolozsvári szalonnán pirított zöldbabbal."

 

 


Desszertjeiknél mellőzik az unalmas palacsintát, és a hagyományos vonalat képviselő, gyönyörűen tálalt magyar süteményeket kínálják: Fekete-fehér házi csokikocka, tejszínhabbal és áfonyával - Almás-mákos metélttel töltött rétes, vanília fagylalttal,erdei gyümölcs öntettel - Hagyományos somlói galuska - Vaníliahabos aranygaluska vadmálnaöntettel

 

Vaníliahabos aranygaluska vadmálnaöntettel

 

 

                                                                                                                                                                            
Látok egy nagy kemencét is a kinti konyhátok sarkában.

"Igen itt kint is van kemencénk, de ezt jelenleg nem használjuk, mert nincs rá emberünk, aki biztos kézzel, profin tudná kezelni. A kemencéknek saját felfűtési technikájuk van, egy külön világ, mint a bográcsozás és a grillezés, tanulni és gyakorolni kell, amire a mostani pörgésben nincs idő, azt pedig nem akarom,  hogy valami ne legyen benne jól elkészítve, mert vagy adok valamit 100%-osan, vagy inkább nem adom."

 

 

Zsolt filozófiája az egész étterem működésére kihat, a konyhától a felszolgálókig. Az ételek sallangmentesek, nincsenek túlbonyolítva vagy elsózva, a konyhán éppoly tisztelettel bánnak az alapanyagokkal mint kinn a vendégekkel. A kertben kiépített látványkonyhájuk pedig lehetőséget ad arra, hogy belessünk a színfalak mögé, miközben egy nagy pohár fröccsöt kortyolgatunk.

 

 

 

 

 

Tekintse meg a Régi Vigadó étlapját!

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics