Zamatos kolbászok és pálinkák

„A hagyományos ízek kedvelői könnyen találhattak kedvükre valót, hiszen barack, szilva, vagy törkölypálinka szinte minden standon fellelhető volt. Akik pedig különlegességre vágytak, azok kipróbálhatták a fügeágyon érlelt szőlőpálinkát vagy a sajmeggyből készült italt.

A gyomornak nem csak ital, hanem étel is kell:

11 étterem kínálta standjain a saját recept szerint készült debreceni párost, és a különböző finomságokat, köztük a Belga Étterem, Paripa Csárda, Pálma Étterem, Régi Posta és a Régi Vigadó is.”

 

Hemzseg az ország a gasztrofesztiváloktól, és Debrecen sem utolsó ezen a téren, hiszen évek óta nagy sikerrel zajlanak a pulykanapok, libanapok, borkarnevál, mangalica fesztivál, hogy csak néhányat említsünk. A felsorolás idén egy új rendezvénnyel gyarapodott, először került megrendezésre ugyanis a Debreczeni Zamat – Pálinka és Pároskolbász Fesztivál.

 

Az utóbbi néhány évben nagyot ugrott a pálinka presztízse, országszerte számtalan pálinkaház kínálja jobbnál jobb italait, és évről évre új kreációk bukkannak fel. Jól emlékszem, hogy 8-10 éve, mikor is nyáron egy kis zsebpénz gyűjtés céljával málnát szedtem, szkeptikus csodálkozást váltott ki az, hogy egy osztrák ember málnát szándékozik vásárolni pálinkafőzés céljából. Akkor még furcsán hangzott, hogy málnából is lehet pálinka – ma pedig szinte unalmasnak tűnik, ha valahol ez a legkülönlegesebb a repertoárban. A fejlődés tehát nagyon gyors, így nem csoda, ha a rendezvényen részt vevő 20 pálinkaház italait gyakorlatilag képtelenség volt végigkóstolni.

 

A hagyományos ízek kedvelői könnyen találhattak kedvükre valót, hiszen barack, szilva, vagy törkölypálinka szinte minden standon fellelhető volt. Akik pedig különlegességre vágytak, azok kipróbálhatták a fügeágyon érlelt szőlőpálinkát vagy a sajmeggyből készült italt.

 

 

De a gyomornak nem csak ital, hanem étel is kell: 11 étterem kínálta standjain a saját recept szerint készült debreceni párost, és a különböző finomságokat, köztük a Belga Étterem, Paripa Csárda, Pálma Étterem, Régi Posta és a Régi Vigadó is. „Nem vagyunk debreceniek, de a helyi rokonaink ajánlották a Paripa Csárdát. Tettünk egy próbát, és valóban nagyon finom volt a debreceni páros. Pálinkát is kóstolunk folyamatosan, egyelőre egy aszútörköly viszi a prímet” – mesélte az egyik falatozó vendég.

 

Akik pedig debreceniek, és ismerik jól a kitelepült éttermeket, nyilvánvalóan ez alapján választottak, mikor valamelyik stand mellett döntöttek: „Sok törzsvendégünk bukkant már fel, sok ismerős járt itt, mióta elkezdődött a rendezvény. A legjobban természetesen a debreceni páros, és a töltött káposzta fogy, de a fűszeres csirkét és a sertéstarját is sokan választják” – mondta a Régi Vigadó egyik felszolgálója.

 

 

Aki pedig nem szereti annyira a kolbászt – mert ilyen is van – annak sem kellett éhen maradni: a Pálma Étterem pizzát és mexikói csirkét is kínált a vendégeknek: „Korábban már ettünk a Pálmában, és jó emlékeim voltak róla; a mexikói csirke is nagyon finom volt. Pesten tanulok, de itthon, Debrecenben töltöm a hétvégét, így pont jól jött, hogy van egy ilyen rendezvény, ahová családostól el tudtunk jönni. Remélem, jövőre lesz folytatása.”- mondta egy másik résztvevő.

 

A rendezvény minden nap délután ötig ingyenesen látogatható volt, így az is kóstolhatott finom ételeket-italokat, aki az esti programokra nem akart jegyet váltani. Déltől délután kettőig „jó ebédhez szólt a nóta”, délután a Zamatkvízben párok vetélkedhettek a pálinkából és házi kolbászból-sajtból álló Zamat ajándékcsomagért. Ezt követően a Dumaszínház programjai, és különböző koncertek következtek, este tíz után pedig asztali zenészek járták körbe a sátrat.

 

A helyszín is különlegesnek számított, hiszen az Egyetem Főépülete előtti téren korábban nem volt hasonló rendezvény. Most a szökőkút környéke megtelt élettel: a sátor két bejáratánál különböző kézműves és bio élelmiszerekkel, valamint kézműves tárgyakkal lehetett megismerkedni és persze vásárolni is. A Paripa Csárda nem csak, mint étterem volt jelen, hanem bioboltként is: „Nagyon jól érezzük magunkat a rendezvényen; nagy a tömeg, néha ellepnek minket a standnál, aztán van egy kis nyugalom. Jó a forgalom is, a legnépszerűbb talán a füstölt kolbász, de sokan vesznek kulemet is – ez egy kissé pikáns ízű, vakbélbe töltött kolbász-különlegesség. „– mondta a Paripa Biobolt eladója.

 


 

Az Egyetem téren tehát új hagyomány született, a Zamat Fesztivál pedig – remélhetően – jövőre is várja a pálinka és kolbász rajongóit. Aki idén ott járt, biztosan visszavágyik jövőre is. Aki pedig lemaradt, az jövőre ne tegye – hiszen jár egy kis kényeztetés a gyomornak!

 

 

- janetonic -

(2011-10-28)

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics