IV.Mézeskalács Fesztivál Debrecenben

A mézből és lisztből készült sütemények már az ókori rómaiak asztaláról sem hiányzott. A ma ismert mézeskalács készítésének tudománya hozzánk a németek közvetítésével került. Magyarországon az első mézeskalácsok ütofával készültek, melybe a  formát belefaragták, a masszát beleöntötték, majd kisütötték. Az ütofás mézeskalácsot később felváltotta a festett, vagy írókázott mézeskalács, amivel a  IV.Mézeskalács Fesztiválon (2011. július 30-31.) mi is találkozhatunk.

 

A magyarországi mézeskalácsosságnak Debrecen az egyik jelentős központja, ahol évszázadokon át - és napjainkban is - kiváló minőségű és messze földön híres mézeskalácsot készítenek . A Mézeskalács Fesztivál vidékünk jelentős méhészeti hagyományai révén nemcsak magáról a mézeskalácsról szól, hanem a mézről, a méz kultúrtörténetéről, a méz sokrétű felhasználásáról, rendkívül fontos és előnyös élettani hatásáról.

 

Fotó:www.radicsmezeskalacs.hu

 

A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, mindenki a saját, kipróbált receptjére esküszik. Az elkészítése nem bonyolult, ám fontos, hogy olyan apró részletekre is ügyeljünk, mint a tészta pihentetetése és a cukormáz állaga.
Ha túl kevés ideig verjük a cukormázhabot, vagy túl kevés cukrot teszünk bele, folyós lesz. A kemény állag eléréséhez a habverő legmagasabb fokozatán kell keverni.
A mézeskalácsot elegendő 2-3 percig sütni, főleg abban az esetben, ha már több adagot sütöttünk, mert nagyon hamar megég.

 

IV.Mézeskalács Fesztivál

2011. július 30-31.
Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs Művészeti Galéria

 

 

Pain d'epice

(a franciák kedvelt mézes kenyere)


 

Hozzávalók:
20 dkg kandírozott narancshéj
1 marék mazsola
30 dkg méz
50 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. fahéj
1 mokkáskanál szerecsendió
vaj a formához
1 tk. gyömbért

 

A narancshéjat vágjuk apró darabokra. Egy csésze vízben forraljuk fel a mazsolával együtt, öntsük a mézre, és jól keverjük el. Amikor a méz eléggé feloldódott, keverjük hozzá a sütőporral elvegyített lisztet és a fűszereket. Alaposan keverjük el. Vajazzunk ki egy hosszúkás gyümölcskenyérformát, öntsük bele a tésztát, és pihentessük 30 percig . A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a pihentetett tésztát kb. 1 óra 15 percig. A sütemény akkor van kész, ha a beleszúrt hústű vagy késpenge száraz és tiszta marad.
 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics