Perzsa ételek napja

Perzsa ízek mutatkoztak be a Pálma Étteremben, az iráni származású Fatemeh Haibagher irányításával a múlt év végén.

A fiatal perzsa nő - aki már 10 éve lakik városunkban - mutatta be az autentikus iráni ételeket, többek között a Adas polo de keshmesh-t, Ash reshteh-t, Bademjon-t, a már nálunk is népszerű kebabot. 

A perzsa emberekre jellemző kedvesség, vendégszeretet az ő személyiségén is percek múltán átsütött, így a hazai pályán mozgó szakácsok bizalommal adták át Fatemeh-nek a fakanalat.

Mielőtt a fent említett ételeket bemutatnánk, ugorjunk vissza az időben.

 

A perzsa étel ősi, változatos, és kozmopolita. Az étkezési szokásokra az ősi Róma, megannyi ázsiai és mediterrán kultúra hatással volt, és megérintették ezt a különleges konyhát. Számos fűszernövényt, elkészítési módot és receptet kölcsönöztek Indiából is, valamint az ételek eredetét illetően a török konyhával is osztozkodnak. A nagy ősi perzsa városok archívumai sok alapanyag, ital, fűszernövény és ital nevét megemlítik. Az ókori kereskedelmi útvonalak mentén mentával, köménnyel, szegfűszeggel, sárfánnyal, olivaolajjal, és korianderrel is kereskedtek. Feljegyzések tanúskodnak róla, hogy nyilvántartásokat vezettek a dió, pisztáció, gránátalma, borsó és szezám adásvételéről is.

 

Irán soknemzetiségű ország, ezért a konyhája is gazdag és sokszínű, de az elmondható, hogy rizs, a jellegzetes kenyér, jellemzően friss zöldség és gyümölcs, valamint hús nem hiányozhat a terítékről.

A perzsák ritkábban esznek levest, mint az európaiak. A leveseik sűrűek, a húson kívül zöldségekből, joghurtból és különféle füvekből állnak.

 

Ash reshte - Zöldfűszeres bableves tésztával

 

A húsok között a legnépszerűbb a bárány zsíros része, de fogyasztanak marhahúst és baromfit is. Húsból készült nemzeti specialitásaik főleg a nyárson, parázson sült különféle kebabok, amelyeket fűszerekkel, vajjal és rizzsel tálalnak. A rizst számos formában kínálják: babbal, mazsolával, sáfránnyal, lencsével, joghurttal.

 

Kebab párolt rizzsel

 

 

Az irániak asztalán gyakran láthatunk friss bazsalikomot, kaprot, koriander zöldjét és metélőhagymát is.

Iránban a legtöbb mérsékelt övi és trópusi gyümölcs megterem, a dinnyét és szőlőt szívesen fogyasztják juhsajttal és kenyérrel. Gránátalma, mandula, datolya és füge sok helyen vadon is nő.

A lapos, lepényszerű kenyérféléket Iránban főleg búzalisztből készítik, a legismertebbek talán a szangak és a lavas. Ezek ízletesek, és még vaj nélkül is fogyaszthatók. A lepénykenyeret vagy forró kavicsokon, vagy különleges, földbe ásott kemencében (tandirban) sütik. A tésztát a kemence izzó falaira vetik, s ha az megsült, magától leválik.

 

Adas polo de keshmesh - Mazsolás-lencsés rizs darált hússal

Sárgaborsós-padlizsános marharagu rizzsel 

Bademjon – Padlizsános marharagu párolt rizzsel

 

Remélhetőleg ez az első alkalom hagyományteremtő volt a Pálma Étteremben és még máskor is találkoztatunk a perzsa és más népek konyhaművészetével. 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics