Nálam az utolsó vendég is olyan, mint az első

Kovács Zoltán a Hotel Óbester séfje imád főzni, enni és tálalni is. Szereti látni az emberek arcán az étel elfogyasztása utáni elégedettséget. Bár 14 éves korában még nem tudta mi lesz, ha nagy lesz; de az általános iskola után dönteni kellett. Szerencsénkre jól döntött, szakácsnak tanult. Természetesen vonzotta e pálya, s gyerekként otthon némi gyakorlatot is szerzett, de az igazi szenvedély a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolai évek alatt érte utol.

 

Gyakorlati idejét Debrecen legismertebb, legnevesebb egykori éttermeiben töltötte. Az akkoriban oktatóbázisként működő Sumen Étteremben kezdett, majd ezt követte a nagyállomás szomszédságában lévő Debreceni Étterem. Szakácsvizsgával a zsebében Boros Laci bácsi kezei alatt a Hungária Étteremben kóstolt bele a szakma sűrűjébe, ami tovább fokozódott a debreceni Campingben eltöltött időszak alatt. Egyedüli szakácsként az előkészítő munkálatokon át a főzés és tálalás is rá hárult. Az elsajátított rutinnal már könnyedebben vette az akadályokat az Oláh István érdekeltségébe tartozó vendéglátó egységekben. Életének következő állomásán hosszasan időzik, majd’ 20 éve dolgozik Boros József által üzemeltetett éttermekben.

 

 

A Hotel Óbester 2 éve nyitotta meg kapuit, Kovács Zoltán azóta vezeti a John Bull Pub konyháját. „A huszárszálloda konyhája magyaros és nemzetközi, nem tudnék kiemelni egy ételt sem, mint a vendégek kedvencét, mert hál’ istennek mindent szeretnek éttermünkbe látogatók. A nyári időszak alatt sokan választják a könnyű currys vajhal salátát, füstölt libamellsalátát. Nagyon ízlik a vendégeknek a mangalica szűzérmék pikáns füstölt-sajtos tejföllel gratinírozva, roston sült zöldségekkel, burgonya krokettel; a red label bélszín erdei gombával, zöldségtortával, fűszeres burgonyakoronggal fogások.”

 

 

Konyhafőnöki feladatai mellett ő is részt vesz a menü és az a’la carte ételek készítésében, ha kell vásárol, árut rendel és az első pályán teljesít „szolgálatot”. A John Bull Pub-ban 3 pálya van: frissen sült, a hátsó pálya a köret és készétel, valamint az első pálya a desszert és a tálaló. „A konyhán kívül az én felelősségem például a munkatársak időbeosztása, a heti menü és a rendezvények alkalmával a kalkuláció, ajánlat összeállítása.” Szakmai munkájában nagyon fontosnak tartja, hogy tudását átadja a keze alatt dolgozó szakácstanulók számára. „Egy jó szakácsot kinevelni, kihívás. Vannak lelkes, tehetséges tanulók is szép számmal, akiket már konyhai mozgásuk, érdeklődésük, fokozott tenni akarásuk miatt hamar kiszúrok, rájuk nagyobb figyelmet szánok. A gasztronómiai versenyeket jó dolognak tartom, bár én nem szoktam indulni, de rengeteget lehet tanulni az ilyen eseményeken. Büszkék vagyunk az egyik bográcsozó kollegánkra is, aki a X. Gál Sándor Emlékversenyen e kategóriában az első helyezett lett.”

 

Kovács Zoltán séf szabadidejében szívesen olvas spanyol, olasz ételleírásokat, különösen közel áll hozzá a mediterrán konyha. Süteményes, desszertes könyveket is gyakran lapoz, hiszen a napi menühöz és rendezvényekhez rendszeresen készülnek édességek.

 

(2012-07-06)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics