Mitől kék a hupikék? Fagylaltok a Pálmában

Idén is hirtelen jött a kánikula, szinte egyik napról a másikra. Ilyenkor mindig jót mosolygok az emberek öltözködésén: a többségnek nem megy olyan gyorsan a ruhatár lecserélése téliről nyárira, úgyhogy az utcán épp úgy látni kabátban siető embereket, mint rövidnadrágos atlétás öltözékűeket. Én az előbbiek táborába tartozom, aminek az az eredménye, hogy a nap végén cipelhetem magammal a melegben feleslegessé vált ruhadarabokat. De ha már meleg van, akkor nem csak a szoknyáknak és rövidnadrágoknak jött el az ideje, hanem a fagylaltnak is!

Biztos vagyok benne, hogy azok, akik gyakran megfordulnak a Nagyerdő környékén, már kóstolták a Pálma Étterem fagyizójának idei kínálatát. Kínálat van bőven: ott jártunkkor 15 féle ízből lehetett választani, ezek közül öt íz éppen aznap debütált. Kovács Sándortól, az étterem üzletvezetőjétől megtudtuk, hogy minden szezon elején megegyeznek a fagylaltokat szállító céggel, hogy milyen fagylaltok lesznek idén. Az öt új ízt – tiramisù, diabetikus málna, Kinder Pingui, winner (csokoládés-karamellás) és sajttorta fekete bodzával – egy olasz úriember keverte ki első alkalommal a fagyizó számára.

 

 

Nem véletlen, hogy ha jó fagylaltról van szó, akkor az olaszok neve mindig felbukkan: az első fagylaltozó ugyan Párizsban nyílt, de egy olasz úriember által, a történet elég mesebeli: Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai szakács volt, nagyapja pedig halász, aki szabadidejében azzal kísérletezett, hogy a már létező fagylaltgépet tökéletesítse. Fáradozásai sikerrel jártak, ám mivel idős volt már, felfedezését unokájára hagyta. Procopio, miután beleunt a halász-életbe, elkezdte tanulmányozni a gépezetet, és úgy döntött, szerencsét próbál. Párizsba ment, és 1686-ban Café Procope néven megnyitotta üzletét, ami olyan sikeres volt, hogy rövid időn belül nagyobb és frekventáltabb helyre, a Comédie Française, vagyis a Francia Színház szomszédságába költözött. A fagylaltozót ezután nem csak színészek és színésznők, hanem a kor szellemi életének meghatározó alakjai látogatták: megfordult itt Voltaire, Diderot, Victor Hugo és Balzac is. A Café Procope mai napig üzemel, így aki Párizsban jár, és egy kis történelmet szeretne kóstolni, semmiképp se hagyja ki.

 

 

Addig viszont az itthon maradóknak bátran ajánljuk a Pálma fagylaltjait: naponta változik a kínálat, ráadásul minden héten más fagylalt szerepel az akciók között, érdemes tehát gyakran visszatérni! A gyümölcsfagyik kedvelői felfrissülhetnek a citrom, bodza, meggy, mangó, zöldalma, ananász vagy diabetikus málna ízeitől, a tejes alapú fagylaltokat pártolónak pedig a mogyorós csokit, tiramisù-t, kókuszt, keserű csokoládét vagy Kinder Pinguit ajánljuk. Az utóbbi csoportból válogatók jó, ha tudják, hogy a tej alapú fagylaltok bio tejből készülnek, amelyet Szentesi Zoltán tejtermelő és tejfeldolgozó bio gazda biztosít a fagyizó számára. A gazdaság takarmánynövényeinek termesztéséhez nem használnak gyógyszert, vegyszereket, műtrágyát és hozamfokozó szereket, a tehenek pedig télen-nyáron szabadban legelnek, természetszerű tartásban. Ezáltal a tej 90%-kal több vitamint, antioxidánsokat és Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Így a táplálkozásukra tudatosan odafigyelőknek sem kell lemondaniuk a fagylalt örömeiről.

És ha már fagylaltról beszélünk: van egy íz, amiről valójában senki sem tudja, miből készül: a Hupikék fagyi! Az egyetemista korosztálynak valószínűleg sok gyerekkori emléke van róla, és manapság is a gyerekek kedvence. A Pálma fagyizót délután az oviból hazafelé tartó gyerekek serege lepte el, és az alábbi párbeszéd zajlott le két kislány között:

 

  • Én olyan Hupikéket kérek!
  • Olyat nem szabad venni!
  • Miért nem?
  • Mert Anyu nem engedi!
  •  

 

A tiltás valószínűleg az élénk kék színnek szól, a gondos anyuka pedig bizonyára szeretné védeni gyermekét a mesterséges adalékanyagokról. Bár nem sikerült választ találni arra, mitől kék a hupikék – avagy azzurro – fagylalt (vannak kérdések, amire a Google sem tudja a választ…), a színezékekkel kapcsolatos félelmekre annyit megjegyeznék, hogy rengeteg természetes alapú színezék is létezik. Az azzurro fagylaltot külföldön is ismerik, de a különböző fórumok és receptes oldalak csak találgatnak, mi lehet a titkos összetevő: van, ahol curaco-likőrt ajánlanak, vagy ánizst, mentát, de akad olyan vélemény is, hogy egyszerű vaníliafagylaltról van szó, kékített formában. Ebből következik, hogy talán nincs is két egyforma Hupikék íz… Mindenesetre a gyerekek megőrülnek érte, a felnőttek pedig vagy nagyon szeretik (talán a gyerekkori emlékek miatt), vagy látni sem bírják. Ki-ki döntse el magának – de ha esetleg birtokukban van a titkos recept, feltétlenül osszák meg velünk!

Aki szeretné megadni a módját a fagyizásnak, és nem éri be a tölcséres változattal, az a Pálma teraszán hűsölve élvezheti a megújult fagylaltlap kínálatát. Szerepel rajta Mozart és Mogyorós-karamelles kehely, a telhetetleneknek a 6 gombócos Grande, a felfrissülni vágyóknak a Vadmálnás-citromos vagy Trópusi gyümölcsös, a klasszikus ízek kedvelőinek Banana split, a gyerekeknek pedig mi más is lenne, mint a Hupikék Törpikék kehely.

A Pálma persze nem csak fagyiban jó: az árnyas terasz ideális nyári célponttá teszi a helyet, étlapjuk pedig hamarosan megújul, érdemes tehát figyelni a változó kínálatot. A sportkedvelők is készüljenek: a nyár tobzódni fog eseményekben: úszó EB, foci EB, olimpia – nagy társaságban, a Pálma teraszán egy koktéllal vagy sörrel a kezünkben még teljesebb lesz a szurkolás élménye. Mindehhez már csak szép időt, és jó hűsölést kívánunk Önöknek!

 

(2012-05-14)

(janetonic)


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics