Keddi halvacsora a Paripa Csárdában

 

Friss halakból készült, különböző tájegységekre jellemző halételek; vegyes hal ízelítő; filézett harcsa halászlé; pontyhalászlé; halbelsőség; gombás harcsafilé sajttal sütve, petrezselymes burgonyával; harcsapaprikás túrós csuszával; baconbe sült harcsafilé ropogós zöldségekkel, egészben sült süllő körítéssel. Ráadásként élő magyaros folklór zenével a Paripa Csárdában.

 

Az okát, hogy miért nem esznek halat az emberek, a szálkásságot és a hal szagát jelölték meg. Vigyázni kell a szálkával, valóban, de így legalább rá van kényszerítve az ember, hogy ne faljon, lassabban fogyasztjuk ételünket, élvezzük az ízeket, plusz nem terheljük meg feleslegesen az emésztő rendszerünket! Az édesvízi halpatkókban merőlegesen állnak a szálkák, két oldalról megnyomva érezni lehet a szúrós végeket, kis türelemmel kinyomhatók, eltávolíthatók, a filézett esetében, nincs ilyen gond. Szóval, ne csak a karácsonyi asztalokon találkozzon hallal! Mi lenne, ha heti egy alkalommal a megszokott sertés-, vagy szárnyas hús helyett halat enne? Erre tökéletes alkalom a keddi halvacsora a Paripa Csárdában.

 

 

Pisztráng: vadon 30-40 centisre, 2-3 kilósra nő. Finom húsa, kevés szálkája, viszonylag kevés zsírtartalma, és nem utolsó sorban jól csengő neve miatt rendkívül népszerű a vendéglátásban.

 

A halhús az egyik leggyorsabban romlandó étel, ezért mindig bizonyosnak kell lennünk benne, hogy mindig friss árut fogyasztunk. Választhatunk ugyan fagyasztott vagy konzerv halakat, de a legjobban akkor járunk, ha a Paripa Csárda friss halból készített különböző tájegységekre jellemző halételei mellett döntünk.

 

Tradicionálisan az édesvízi halak állnak a legközelebb hozzánk. Gasztrokultúránk gyökereinek részei a ponty, harcsa, süllő-fogas, pisztráng, mindennapos étlapra valók, ezek reprezentálják konyhánkat. Ezek felhasználása teheti színessé halgasztronómiánkat, nem pedig a „belemagyarázott” tengeri herkentyűk törtető előrenyomulása.

 

Leggyakoribb „nemes” halaink

 

Ponty: (Pikkelyes nemes ponty, Tükör, v. bőrponty, Nyurga vagy vadponty) Húsa ízletes, a tükör-, és a tenyésztett pontyé zsírosabb, kevésbé szálkás, mint a nyurga pontyé. Legkisebb fogható méret 30 cm, 2-5 kg közt, máj.-nov. a legízletesebbek. Viszonylag olcsó, legnépszerűbb halunk, nagy tömegben főleg karácsonykor fogyasztjuk. Főleg hagyományos ételeket készítünk belőle (rácponty, rántott ponty, pontyhalászlé, paprikás, halkocsonya).

 

 

Harcsa: (Leső, tiszai szürke, folyami harcsa. Ugyanaz fajnak más-más nevei) Pikkely nélküli, nagy testű ragadozó hal. Legkisebb fogható méret 50 cm. 1,5-5 kg közötti súlyban legfinomabb a szálkátlan, fehér, lédús, finom rostozatú, kissé lágy húsuk. Ezeket bőrével együtt elkészíthetjük. Nagyobb halak húsa zsírréteggel borított, ezek bőrét nyúzzuk, majd a zsírt szedjük le húsáról. Vadon 3 m, 150 kg is elérheti, tógazdaságokban (ún. négyfázisú technológiával) 50-60 dekás étkezési harcsákat állítanak elő, 2-3 év alatt. Értékes hal, főleg karácsonykor fogyasztjuk (halászlének, paprikásnak, paprikás lisztbe forgatva, orly módon kisütve.)

 

 

Forrás: Kiss Gyula (2005) Hej, szakácsok, szakácsok... Húsok Brillat Chef Bt., Sáránd

 

Süllő-fogas: Pikkelyes, ragadozó hal. 1,5 kg alatti, fiatalabb példányt süllőnek (tisztítva 80-100 dekások), a fölött fogasnak nevezzük. Kifejlődve max. 130 cm hosszú, 10 kg súlyú. Gyenge húsa kiváló, fehér, szinte szálkátlan, zsírszegény, foszló. Balatoni süllő a legértékesebb, minek ízének tulajdonságai a tó vizének köszönhetően más vizek süllőjétől jól megkülönböztethető. (Bár nem alfaja a fogassüllőnek, de 1551-ben Désházy Boldizsár devecseri alkapitány a Balatoni nemes halakról tájékoztató levelében nevezte Balatoninak a tó fogasait. Ettől kezdve az elnevezés rendszeresen felbukkan.) Legértékesebb halunk, süllőt (lepikkelyezve, bontva) egészben sütve, fogast (bontva, filézve, majd pikkelyes bőrét lehúzva) alacsony zsírtartalma miatt sütni különösen jól lehet (roston, nyárson, natúron), párolva, bundázva is elkészíthetjük. Konyhakészen, fagyasztva adagosan is kapható, kb. 40-60 dkg súlyban.

 

 

Sebes pisztráng: 25-40 centis, 20-80 dekás. Hazánkban őshonos faj.

 

 

Szivárványos pisztráng: Átlag 1-1,2 kg súlyú, húsa kiváló, sovány, szálkátlan. 25-35 dkg súlyban, fagyasztva is kapható.

 

 

A halételek egészségesek!

A halnak, a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően kulcsfontosságú szerepe van az egészségmegőrzés szempontjából. A rendszeres halfogyasztás bizonyítottan csökkenti az érelmeszesedés és az infarktus kialakulásának kockázatát. A nyugati civilizáció nagy problémája, az elhízás elleni küzdelemben is fontos a hal, ugyanis alacsony energia-, de magas fehérjetartalma miatt a diéták hasznos alkotóeleme.

 

Fedezze fel, ismerje meg édesvízi halainkat a Paripa Csárda keddi halvacsoráján!

(2012-03-09)

-eSBé-

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics