Dobják el az evőeszközöket, és próbálják ki az indiaiak technikáját

Hazánkban már egész pici korban megtanítjuk gyermekeinket a kanál és a villa használatára, majd idővel előkerül a kés is. Az indaiak esetében ez másként van. Az ottani kultúrának természetes része a kézzel evés, amire kifejezetten alkalmas a thálí tálalási mód. Ugyan nekünk ez kissé idegen, de ha kedvük támad hozzá, próbálják ki a Kashmir Indiai Étteremben, mert állítólag így lehet igazán érezni az ételek ízét.

 

Az indiai háziasszonyok a készételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak, figyelve arra, hogy az ételekben a különféle színek, aromák, illatok, ízek, formák harmonizáljanak egymással, a cél ugyanis az, hogy az evés az ember összes érzékszervének nyújtson élvezetet. A helyesen összeállított étrendben egyaránt szerepel valamilyen csípős, savanyú, édes, keserű, lédús és száraz étel.

Az indiaiak nem szívesen használnak evőeszközt, ez a szokás a déliekre különösen jellemző. Kizárólag kézzel, az ujjaik segítségével, (de mindig a jobb, vagyis a tisztának tartott kezükkel) esznek. Azt mondják, ez a fajta evés teszi számukra lehetővé, hogy érezzék az ételt, ami a dél-indiai szakácsművészetben épp oly fontos, mint másutt az étel aromája vagy külleme.

 

 

A rizsek őshazájában a kézzel evéshez kiváló tálalási forma a thálí, mely lényegében nagy peremes, rozsdamentes fémtálca, számos apró csészével (katóríval). Van, amikor a tálcát friss banánlevéllel helyettesítik, a tálkákat pedig a tálon lévő bemélyedések pótolják. A thálín a rizs, csapáti vagy puri (mindkettő kenyérlepény) köré sorakoztatják fel a különböző fogásokat: dálokat (enyhén fűszerezett hüvelyes ételek), zöldséges karikat (szószok), édes-csípős csatnikat, a savanyú-ecetes pácban eltett savanyúságokat. Ez utóbbiak néha olyan erősek, hogy parányi mennyiség is elég belőlük. A thálín megtalálható pár jófajta zamatos gyümölcs, egy kis pörkölt mag, egy csésze joghurt és valamilyen desszert is.

 

Ha sikerült felkelteni az érdeklődésüket, akkor irány a Kashmir Indiai Étterem, ahol tetszőlegesen kiválasztott ételekből állítják össze a thálít. Viszont ha már kipróbálták, osszák meg velünk is az élményeket.

 

Felhasznált irodalom: Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában

 

(2013-10-08)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics