Rizsek királya – a basmati

Mi kevés fantáziával készítjük, Indiában ünnepi fogásként is felkerül az asztalra. A rizsről van szó, amiből a magyarok évente alig fogyasztanak többet, mint 4 kg/fő, ellenben Indiában, ahol alapvető élelmiszernek számít, és számtalan változatát ismerik, használják. Valamennyi rizs közül a legkedveltebb a Himalája lábánál termesztett hosszúkás, nagy szemű basmati, melynek elnevezése a hindi illatos szóból ered. Nemcsak a legnépszerűbb, de a legfinomabb basmati rizst használja ételeibe a Kashmír Indiai Étterem is. Illatolja és kóstolja meg!

 

A rizs őshazája India, a Gangesz medencéjében már 9000 évvel ezelőtt is ismerték a rizst, bizonyítják a kutatások. Nem csoda tehát, hogy része történelmüknek, kultúrájuknak, vallásuknak, mindennapjaiknak és a rizsből készült ételeik ősidőktől elmaradhatatlan fogásai az indiai étkezésnek.

 

 

A basmati rizst több mint 3000 éve termesztik, minőségét befolyásolja az éghajlat, a termőföld és nevelésének módja. Aratás után legalább egy évig érlelik, a legszebb szemeket pedig akár tíz évig is. Felhasználása épp oly gazdag, mint amilyen gazdag az ország népekben, nyelvekben, vallásokban, éghajlatban. A rizsek királyát zöldséggel, olajos magvakkal, hússal gazdagítják, megszórják sárfánnyal, kurkumával, vagy ehető ezüst- és aranylapocskákkal díszítve varázsolják ünnepi fogássá. Különleges ízét mártások sokaságával fokozzák, így az eredmény lehet édes vagy sós, pikáns vagy finoman fűszerezett.

A basmati hozzávalója reggelinek, ebédnek, uzsonnának vagy vacsorának, mégis mindig más és más, olyannyira, hogy ugyanolyan név alatt teljesen más recepteket vonultatnak fel a különböző államok.

 

Kashmír Indiai Étterem basmati rizsből készült köretei

 

Köretek
Sima rizs (Hosszúszemű illatos rizs) 590.-
Hosszúszemű illatos kömény és zöldborsós rizs 690.-
Hosszúszemű illatos citromos mentás rizs 790.-
Zöldségekkel pirított hosszúszemű illatos rizs 900.-
Gyümölcsökkel és olajos magvakkal pirított hosszúszemű illatos rizs 1190.-
Basmati rízs sáfránnyal és speciális biryani fűszerkeverékkel készítve 1390,-

 

(2013-01-25)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics