Vindaloo – avagy csípős-fűszeres pörkölt indiai módra

Mi magyarok szeretjük a húsos ételeket, és elég kreatívak is vagyunk ahhoz, hogy sokféleképpen készítsük el. Rántva, sütve, grillezve, pörköltösen. Az utolsónak számos formája létezik, országonként eltérő ízvilággal. Indiában is találkozhatunk ezzel, de fűszeresebb és tüzesebb a hazaihoz képest. A Vindaloo néven ismert indiai étel a portugálok „ajándéka”. A csípős fogásokat kedvelők számára kihagyhatatlan, ezért vegyék célba a debreceni Kashmir Indiai Éttermet, és kóstolják meg a magyar pörkölt indiai változatát.

 

A rizsek országa éppúgy magában foglalja az egyszerű és ínycsiklandó vegetáriánus fogásokat, mint a fűszeresen ízletes hús-, hal- és csirkeételeket. Egyik közkedvelt szaftos, erősen csípős, húsos indiai fogás a Vindaloo, melynek létrejöttét a nagy felfedezések idején, a XVI. században Indiába érkező portugáloknak köszönhetünk.

 

Az eredeti fogás egy, a portugálok által a mai napig ismert és készített étel a Carne de Vinha d'Alhos volt, aminek a főbb összetevői a Carne, vagyis a hús, a Vinho, azaz a bor, és Alhos, a fokhagyma. A recept szerint ez egy sertéshúsból vagy nyúlból készített ragu, amihez nagy mennyiségű fokhagymát, illetve bort adtak. Leggyakrabban karácsonykor került az asztalra.

 

Foto: gettyimages.com

 

Miután a portugál felfedezők Goába érkeztek, elkezdték a saját ételeiket készíteni, de az indiai fűszerekkel más ízvilágot képviselt a Vinha d' Alhos. A curry hazájában a fokhagyma találkozott a helyi fűszerekkel - fahéj, szegfűszeg, gyömbért –, valamint a chilivel, melynek eredménye az egyáltalán nem csípős raguból, egy új, torkot égető étel megszületése lett.

A Vindaloonak több variációja van, a debreceni Kashmir Indiai Étteremben szárnyas húsból, marhából, valamint bárányból rendelhető. A csípős ételek kedvelőinek igazi ínyencség, sok chilivel, fokhagymával és gyömbérrel.

 

 

Ha változatosságra vágynak vagy szívesen kóstolnák meg az indiai különlegességet, nincs más dolguk, mint személyesen vagy telefonon keresztül rendelni, és élvezni a nem mindennapi ízeket.

 

(2013-07-08)

-Nitta-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics