A Calico ünnepi menüsora csupa finomságot tartalmaz

.

Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy szinte alig telt el idő az utolsó nyári, lábamat a vízbelógatós nap óta, és máris itt a karácsony. Az ünnep, ami a szeretet jegyében zajlik, és kicsit sokba kerül. Mind időben, mind pénzben, de ha valaki előre gondolkodik, mindkettőn spórolhat, így a megmaradt energiával, valamint az el nem költött összeggel meglepheti szeretteit, melyek legalább annyira értékesek, mint a szépen becsomagolt ajándékok.

 

A vendégvárás melós dolog. Függetlenül attól, hogy karácsony van, húsvét vagy csak egy átlagos hétvégi vacsorára várunk pár barátot, ez mindig sok munkával jár: bevásárlás, főzés, takarítás, mosogatás stb. Még egy igazi született feleség is azt mondta a sorozatban, hogy karácsonykor takarít 3 órát, főz 4 órát, és leül a családdal vacsorázni 20 percre. Rédai Attila, a Calico Jack Pub séfje összeállított egy olyan ünnepi menüt, ami előrendelhető, december 23-án zárásig elvihető, sőt, igény esetén ki is szállítják. Ő ezzel szeretné megkönnyíteni a fáradalmakat.

 

Az ételek között megtalálható lesz a halászlé pontypatkóval, hiszen ez egy karácsonykor előszeretettel fogyasztott leves. Hagyományos halászlére kell gondolni, passzírozva, hogy igazán sűrű legyen. A főétel aszalt szilvával töltött pulykamell lesz mandula ropogóssal, vörös boros gesztenyemártással. A mandularopogós olyan, mint egy mandula ízű krokett, burgonya és mandulaliszt keverékéből áll. Ehhez aszalt szilvával megtöltött pulykamellet kínálnak, sós, gesztenyés, száraz vörösboros mártással. Utóbbi érdekessége, hogy nem bolti gesztenyemasszát használnak, hanem eredeti gesztenyét, amit leforráznak, megtisztítanak, ledarálnak, majd masszát készítenek belőle. Ezt két szempontból is fontos kiemelni. Egyrészt megnyugtató, hogy az utóbbi hetekben kipattanó botrány ellenére - két gesztenyemassza gyártó 14 termékének azonnali visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága, miután a laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy 11 tétel rizslisztet, 3 pedig burgonyát tartalmaz – egészséges ételt fogyaszthatunk, másrészt pedig megtisztelő, hogy ekkora figyelmet fordít Attila a vendégeire.

A desszert diós-mákos bejgli lesz marcipános sabayonnal. Ezt a Calicoban egy kelt tésztában igen jártas szakács süti majd. „Begyúrja, pihenteti, keleszti, tölti, megsüti, vízzel megkeni, hogy fényes legyen és ropogós. Olyan lesz, amilyennek lennie kell. Egy szelet mákos és egy szelet diós bejgli tartozik az ünnepi menühöz sabayonnal, vagyis borhabbal. Ez egy sárgakrém, olyan, mint egy marcipános, tokaji édes boros madártej” – osztotta meg velünk a séf. Mielőtt még valakiben felmerülne a kétely, megírjuk, hogy a desszert mazsolamentes, így bátran fogyaszthatják azok is, akik nem kedvelik az aszalt bogyót.

 

 

A konyhafőnök tapasztalata az, hogy a december 24-ét és 25-ét a családdal, rokonokkal töltjük, de karácsony másnapján már kellőképpen megunjuk a két napos ételeket, ezért szívesen látogatunk el a Calicoba ebédre, vacsorára. Ilyenkor már kevésbé vágynak a vendégek hagyományos ételekre, de azok számára, akik szeretik a halat és év közben keveset fogyasztanak, Attila egy halas fogást ajánlott az étlapról.

„Van rácpontyunk cserépedényben, ami sütőben készül, rakott burgonyával, lecsóval, szalonnával, paprikás lisztben elősütve, tejföllel, sajttal a tetején. Ez egy rakott hal, amihez filét használunk, minimális szálka van benne. Régi hagyományos étel, még tanulókoromban sajátítottam el az elkészítését. Mostanában eléggé felkapott lett.”

 

-Nitta-

 

Az a cikk legalább 2 éve nem frissült. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics