Kávéivóknak 3. rész – Debreceni kávé-körkép

Magyarországon egyértelműen több kávét fogyasztunk, mint néhány évtizede és a kávéfogyasztási szokások is átalakultak, de azt hiszem azzal majd’ mindenki egyetért, mi magyarok, kávéfogyasztó nép vagyunk. A kimozdulós kávézás igazi társasági program. Legtöbben barátokkal, vagy családtagokkal osztjuk meg ezt az élményt.

Tegye ezt Ön is!Álljon itt egy kis debreceni kávé-körkép, hol mire számíthatunk espresso terén?

 

 

A Barabás Étteremben DALLMAYR kávét kóstolhatunk, amely az olasz hagyományokat a német precizitással ötvözi. A cég története egészen az 1700-as évekig vezethető vissza: a Dallmayr család csemegeáruházat üzemeltetett Münchenben, a név pedig aztán az évek-évszázadok során világmárkává alakult. Természetesen hosszú évekig nem csak kávé forgalmazásával foglalkoztak, hanem sok más delikát termékkel is. A kávé szekció végül 1985-ben vált ki a cégből, innentől kezdve az Alois Dallmayr Kaffe OHG csak kávéforgalmazással foglalkozik. Mára nem csak a német piacon az egyik legismertebb márka, de Európa szerte népszerű.

 

A Pálma Étteremben és a Régi Vigadóban PELLINI TOP kávét fogunk találni. Az ital a Nemzetközi Kávékóstolók Intézetének (International Istitute of Coffee Tasters) 2006-os versenyén aranyérmes lett. Az indoklás szerint a kávé édeskés ízű, akár cukor hozzáadása nélkül is teljes élményt nyújt. Az őrlemény magas minőségű arabica kávéból készül, koffeintartalma alacsonyabb az átlagnál, ezért aromája sokkal élvezetesebb. A cég nagy hagyományokkal rendelkezik, 1922-ben indult családi vállalkozásként, és mára már világszerte elismert.

 

 

A Belga Étteremben és a Régi Posta Étterem és Fogadóban SEGAFREDO kávéval találkozhatunk. A bolognai kávémárkának a 70-es évek végén Massimo Zanetti adott lendületet, innentől kezdve vált fokozatosan egyre ismertebbé nem csak Olaszországban, hanem külföldön is. A Zanetti cég mára óriásivá nőtte ki magát, és nem csak kávét forgalmaz, hanem számos más terméket is. Érdekesség, hogy rövid ideig a Massimo Zanetti tulajdonába tartozott a bolognai focicsapat is, ám alig több, mint egy hónap után lemondott az elnökségről, az elnöki kar tagjaival való összeférhetetlenség miatt.

 

 

Kávés érdekesség

 

Az első orvosi bizonyíték arra, hogy a kávé nem is olyan rossz, mint a híre, még a 18. századból, III. Gusztáv svéd királytól származik. Az uralkodó meg volt győződve arról, hogy napi egy csésze kávé fogyasztása halálos mennyiség. Ezért egy ikerpárt, két halálra ítélt betörőt vont be egy orvosi vizsgálatba, melynek során az egyik féri napi egy csésze kávét, a másik egy csésze teát fogyasztott, miközben orvosok vizsgálták egészségi állapotukat. Az eredmény: mindkét páciens túlélte a vizsgálatot, sőt, az orvosokat és magát a királyt is, aki merénylet áldozata lett.

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics