Házias ebédmenüt a dolgos napokra

Egy jó ebédmenü nyáron legyen könnyű, hűvös napokon kiadósabb, ugyanakkor az agytekervényeinket ne blokkolja hosszú időre, persze csak akkor különösen fontos, ha a munkaasztalhoz vissza akarunk térni.  Ezen felül természetesen készüljön kiváló alapanyagokból és ne kelljen sokat várni rá. Ezeknek a feltételeknek a legjobb debreceni éttermek mindegyike megfelel, de amitől a Flaska Vendéglő kicsit mégis másabb, az az, hogy az ízek háziasak, mintha otthon készültek volna.

 

A Flaskába betérni kicsit olyan érzés, mint egy időutazás, régi idők tárgyai, 27 éve ott dolgozó személyzet, 70-es, 80-as évekből ismerősen csengő ételnevek. A minőség viszont ugyanaz, akkor is és most is Dudoma Istvánné Ica néni készíti az ételeket. S ha az ember úgy indul reggel útnak, hogy a magyar konyha klasszikusait akarja ebédre fogyasztani, akkor a belváros szívében, a Miklós utcán garantáltan rá is fog találni.

 

„Magyaros étterem lévén a napi ajánlat is a hazai ízeket tükrözi, a vendégeink ehhez szoktak, ezt várják el tőlünk. Az ételek is a magyar konyha remekei közül kerülnek ki, nyáron a könnyebb, a hűvösebb idő beköszöntével a laktatóbb fogások kerülnek terítékre. A salátákat, a hideg leveseket hamarosan felváltják a tartalmasabb kanalaznivalók, úgymint a bableves, ragulevesek, gulyásleves. Hétőn és pénteken egy levest és egy főételt kínálunk, a többi napon A. és B. menü közül lehet választani. 11.30-től lehet ebédelni, általában 13.00 óráig, de ha közkedvelt harapnivalót főzünk, például fánkot, csörögét előfordul, hogy hamarabb elfogy az étel. Ezt orvosoljuk a C. menüvel, ami húsleves, rántott szelet vegyes körettel vagy töltött káposzta. Ezzel a kombinációval is elégedettek vendégeink, hiszen ugyanazt a minőséget kapják, mintha étlapról választottak volna, csakúgy, mint az ebédmenü esetében. A különbség annyiban nyilvánul meg, hogy a káposztával nem szolgálunk fel debeceni páros kolbászt, és egy szelet rántott húst szervírozunk, viszont a leves mennyisége ugyanaz, és persze az ára, 990 Ft. Egyedülálló a városban, hogy három fogásos hétvégi menüvel is szolgálunk 1500 Ft-ért, sőt ha öten érkeznek, az ötödik fő a mi vendégünk.” – foglalta össze gyorsan Ica néni, és pillanatok alatt tálalta a napi ajánlatot: Kelkáposztaleves virsli karikákkal, A. Sült csípős csirke szárnyak zöldséges rizzsel, B. Milánói makaróni.

 

A fotózás során az Ica néni által elmondottak alátámasztást nyertek. A frankfurti levesről már ránézésre lerítt, hogy csakis finom lehet. Nem ám néhány virsli karika úszkált a tányérban, hanem – ha szabad így kifejeznem magam – hemzsegtek benne, ráadásul a legjobbik fajtából – otthon gyakran kerül az asztalra, így folyamatosan teszteltem a kínálatot. A kelkáposzta puhán omlott szét a számbam elvegyülve a selymesen tejszínes lével.

 

 

A második fogásként sült, csípős csirkeszárnyak zöldséges rizzsel, és milánói makaróni kerül a gépem látószögébe. Ezeket már nem kóstoltam, hisz a 0,5 liter leves megtette hatását, illetve nemsokkal reggeli után kerestem fel a konyhafőnökök. Viszont konyhában sokat tevékenykedő háziasszony számára már ránézésre is nyilvánvaló, hogy a csirkeszárnyak puhák, szaftosak, a hús gyengéd harapással leválik a csontról. A rizs pergős, zöldségekkel dúsított volt, saláta gyanánt pedig ott díszelgett a zöldségen csücsülő negyedelt paradicsom.

 

 

A makaróniknak nem vagyok nagy ismerője, a családi asztalon jó, ha évente egyszer terítékre kerül, de a mennyiségét elnézve igen bőséges a nagyétkűek számára is. Ennek ellenére – remélem, a fotók jól visszaadják az eredeti látványt – laktatónak, szaftosnak, ízesen fűszeresnek láttam.

 

 

A „tízóraim” után már csak egy kérdésem maradt, készpénzen kívül mivel lehet fizetni? „SZÉP kártyákkal, Erzsébet utalvánnyal, Aloe Travel Service kártyával, és étkezési utalványokkal.” – mondta Julianna, akit Babaként ismernek a Flaskába járók.

 

(2013-08-31)

-eSBé-

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics