Debreceni terasz-körkép – Pálma Étterem

A Pálma Étterem terasza nyáron már-már legenda. Biztos pont a barátoknak, üzleti tárgyalások színtere, szerelmes párok búvóhelye. A villamos természetesen oda-vissza megáll előtte-mellette, a rajta utazók irigykedve bámulnak ki az ablakon, és bámulják az elégedett vendégeket, akik hűs italokat kortyolgatva pihennek. Le kell szállni a „tujáról”, és be kell ülni közéjük! De ha autóval érkezünk, az sem baj, ingyen parkolhatunk a körút szélein. És hogy mit együnk? Bélszín steaket. Mit igyunk? Epres pezsgőt. Mit adjunk a gyereknek? Pillangó kelyhet! És mivel zárjuk le az élményt? Természetesen egy Pálma cafféval!

 

Mit együnk a Pálma étterem teraszán?

Bélszín steaket snidlinges mascarponakrémmel, grillezett garnélával, pirított erdei gombával, hasábburgonyával

 

 

20 dekás bélszín steaket 200°C-os rostlapra fektetnek, félangolosra sütik.

Garnélákat szintén a rostlapon megsütik.

A ragukhoz vokban gombákat  (vargányát, fafült, csiperkét) - sóval, tört borssal, vágott petrezselyem zöldjével ízesítve - erős tűzön rövid ideig pirítanak.

Mascarponét sóval, tört borssal, schnidlinggel kikavarnak, jól behűtik.

 

 

Tálaláskor steakburgonya kerül a tányér aljára, erre egy zsemlekrutont fektetnek, amire a kipihentetett sült bélszínt helyezik. Ráhalmozák a gombát, megkoronázzák fél gömb krémmel, a garnélákkal, feldíszítik, körbelocsolják demi-glace-al (e.: demi glász).

Igazi férfias adag, húsimádóknak, egyenesen a Pálma konyhájáról!

 

 

Ha nem a ház borával együtt kortyolgatva fogyasztjuk (vagy faljuk) (f)el, olyan, mint amikor a régi jugoszláv feliratos, üvöltő magyar hangalámondásos akciófilmeket néztük a videón, amiknek minden köztes részét kivágták, "csak" a harcijelenetek hagyták benne. Úgy sem volt rossz az a negyven perc, de az úgy mégsem volt az igazi... Tehát: egy pohárnyi VILLÁNYI CABERNET SAUVIGNON MERLOT teszi teljessé a "filmet"!

 

Azok, akik nyitottak a nemzetközi konyhák különlegességeire, feltétlenül a Pálma Étterembe látogassanak el. Az Egyetem közelségéből kifolyólag a külföldi diákok egyik legkedveltebb helye, így az étlap ezekhez az igényekhez alkalmazkodott – nem csak a külföldiek, hanem a helyiek örömére is. 

 

Mit igyunk a Pálma étterem teraszán?

Epres pezsgőt.

Csodás ital! Pezsgőbuborékkal ölelt friss eper, fehérrummal vadítva, de csak szolidan

 

 

Picike zöldcitrom lé és a rengeteg jég teszi nagyon nyárivá ezt a pezsdítő felfrissülést!

 

Jól megfér egymás mellett az arab gulyás kurkumás rizzsel és a hagymás csülökragu, köménymagos pirított burgonyával. A nagyjából 130 férőhelyes terasz a virágosládák mögött rejtőzik, nem messze a Nagyerdei körút villamosmegállójától. A Medgyessy sétánytól egyenesen ide vezet a séta, a kellemesen eltöltött ebéd után pedig, tovább sétálva, kóstoljuk meg a házi főzésű fagylaltok valamelyikét a fagyizóban.

 

Mit adjunk a gyereknek a Pálma étterem teraszán?

 

Pillangó kelyhet!

 

A fagyizóban készülő aranyos desszert minden „rosszcsontból” széken ülőt varázsol, és minden széken üllőt felélénkít!

 

De ne szégyelljünk mi sem ilyen kelyhet kérni a baráti társaságunk leghallgatagabb tagjának, ettől ő is jobb kedvre derül majd!

 

A Pálma Étterem a legjobb választás, ha már elegünk van a napi robotból és a monitor bámulásából. A fiatalos, pörgős, zajos terasz felpezsdít; miközben a kényelmes, nagy háttámlás székeken kipihenhetjük a nap fáradalmait. Ha pedig magabiztosan mozgunk a külföldiek közt, akár még új ismertségeket is szerezhetünk, a vendégkör jelentős része ugyanis közülük kerül ki.

 

És mivel zárjuk le az élményt a Pálma étterem teraszán?

Természetesen egy Coffe a’la Pálmával!

 

 

A pohárba fehér rum kerül, ráöntik a forró kávét, vanília fagylaltot kanalaznak a tetejére és végezetül lezárják sok, sok, nagyon sok tejszínhabbal.

 

A viszont látásra…

 

- Janetonic -

és

- kágyé -

(2011-08-17)

 

 

 

 


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics