Azt az italt válasszuk az ételhez ami jól esik, ez a legfontosabb!

Amikor étterembe látogatunk, elsősorban „menjünk együnk egy jót” lendülettel teszük. Az italok jelentősége  - talán már egyre kevésbé, de  - másodlagos a választott fogás mellett. Kivételt képeznek a tematikus menük, mint az egyre népszerűbb bor-, sör-, pálinka vacsorák.  A jó italválasztással az étel és az ital zamatai, illatai felszínre törnek, kirobbannak szánkban.  A helyes társítással a kettő kellemesen kiegészíti egymás ízvilágát, vagy egészen új ízeket alkotnak.

 

Egy nívós étteremben az itallap ugyanolyan fontos, mint az étlap, ezért erre is jellemző a jó áttekinthetőség, kategórákba, összeillő csoportokba rendezés. Általában hosszúkás alakú – hogy miért, nem sikerült kideríteni – és többnyire többlapos, mérete, színe és tartalma az étterem kategóriájától, irányvonalától és befogadóképességétől függ, illeszkedik az étterem belső atmoszférájához és jól  prezentálja a kínálatot.

 

Azzal mindenki tisztában van, hogy a különféle jellegű ételek különféle jellegű italokat kívánnak. Abban viszont, hogy mihez mit igyunk nehéz egységesnek lenni, olyan kijelentések, hogy például a fehér húshoz fehér bort igyunk szinte mindenki számára ismertek, de a változatos alapanyagú ételek és a gazdag fűszerezés miatt a fenti tézis már nem oly egyértelmű.  A bátor, kísérletező vendég számára igazi meglepetések születehetnek, az „ital szakemberek” számára pedig igazi kíhívást jelenthet egy-egy étel itallal való házasítása.

 

 

Ízlések és pofonok szokták mondani, az étel mellé ajánlot ital egyiknek bejön, másiknak nem, csak javaslatokkal lehet előállni. Fokozza a dilemmát a bőség zavara, a számos különleges ital.

Akkor melyik ételhez mit igyunk? Amit finomnak érzünk! Figyelje mit mond a szeme, az orra és az ízbimbói!

 

Ezen az állásponton van a Viktória étterem ügyvezetője, Vajda József is:

Azt az italt válasszuk az ételhez ami jól esik, ez a legfontosabb!

Manapság már sok ajánlás van étel és ital párosítására vonatkozóan. Napjaink trendje, hogy a fehér húshoz fehérbort, vörös húshoz vörös bort igyunk, amit azért érdemes árnyalni.

A 70-es években úgy tanították, hogy étkezés előtt welcome drinket szolgálunk fel, leves után egy pohár sör, aztán jöhet az előétel, ami mellé fehérbort, rose-t vagy sillert iszunk, utána megyünk át a nagytestű vörös borra. Ezt elfelejtették, sőt törölték a díszétkezéseknél a menüből.

Ami a söröket illeti, mi magyarok nem vagyunk kifejezetten sörivó nemzet, úgy mint a németek, csehek, belgák, ott, ahol ilyen magas fokon van a sörivás kultúrája, ott előszeretettel szolgálnak fel a fogásokhoz különböző söröket. Mi a borokat preferáljuk, magyarországon a borok fogyasztása van előtérben, azokból is a magyar borok.

 

 

Nyugodjanak meg, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy élvezetes kombinációkat hozzanak össze és nem kell azt sem tudni miként és hol készült a fogyasztott ital ahhoz, hogy eldöntsék ízlik-e vagy sem!

 

(2012-05-21)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics