"A hazai vendéglátás hagyományait követem, a magyar ízlést kívánom kiszolgálni"

Majd’ harminc éve várja vendégeit Debrecen első magántulajdonban lévő, kezdetben söröző, majd Flaska Vendéglő névre nevezett üzlete. Teljesen jogos a vendéglő szóhasználata, mert aki ide betér, arra odafigyelnek, törődnek az igényével, mert hangulata otthonos, mert a hagyományos ételek a családi tűzhely magyar – nem magyaros – ízvilágát idézik, amiért évtizedek óta visszajárnak a vendégek. A Flaska Vendéglő csatlakozott a Debreceni Éttermek legjobb vendéglátóegységeihez. Hajnal Lajos tulajdonossal beszélgettünk.

 

- Serpince a flaskához 1986. augusztus 20-án nyitott meg német sörözőként. Szakaszosan szereztem meg a vendégteret, először az utcafronti helyiség került birtokomba, majd a szenespinceként funkcionáló rész, ami lehetőséget adott egy konyha kialakítására. 15-20 féle fogás szerepelt az étlapon, ami adott egyfajta választási szabadságot az embereknek, élvezték az ételek minőségét, tehették ezt a háború után az első magánkézben lévő vendéglőben – büszke voltam. A névválasztást az akkori, éppen friss jogszabályok határozták meg: az elnevezésnek tükröznie kellett a kínálatot. A jelenlegi bejárat feltárásában Kertai László építész közreműködött.

 

Az igényeknek eleget téve 2004-ben megváltunk a bajor hangulattól, autentikus magyar atmoszférát teremtettünk. Az enteriör kialakításában a Déri Múzeum munkatársai segítettek, az új magyar étlap összeállításában pedig Dudoma Istvánné Ica konyhafőnök, akivel a kezdetek óta együtt dolgozunk, két másik kollegával együtt, azaz huszonhét éve. A berendezés, az étlap változott, a név maradt. A Flaska vendéglőben a hazai vendéglátás hagyományait követem, a magyar ízlést, evési-ivási szokást kívánom kiszolgálni. Szűkebb hazánk – a cívis város a hajdú, a bihari és sárréti területek – hangulatát, ízét próbálom visszahozni.

 

 

Vannak olyan „ikonok” az étlapon, melyek régóta szerepelnek kínálatunkban, mert keresik és szeretik a vendégek. Ilyen a palócleves, a bableves, a húsleves változatai, a levehetetlen kategóriába tartozik a csülök Pékné módra és a „Túróci” recept szerint készített csülökmetélt juhsajttal pirítva.  Konyhánk egyik különleges alapanyaga a szürke marha, melyet leves és pecsenye formájában is szívesen ajánlunk.

 

Törzsvendégeink java része 2-3 hetente jár a Flaskába, van, aki nyitás óta. Egy középkorú férfi a kezdeti időszakban kilenc éven át minden nap betért egy tányér bablevesre, étkezésének változatosságát az étel mennyisége adta: ha ebédre jött, egész adagot fogyasztott, ha vacsorázni érkezett, egy fél adaggal is beérte. Van olyan törzsvendégünk, kinek helyét tábla jelzi. Egyébként vendégeink közt megfordulnak a huszonévestől az ötven-hatvanéves korosztályig, a házias, magyar íz sok látogatót vonz, és persze a vendégbarát áraink.

 

Csábító lehet a hónap első hétfőjének ajánlata is, miszerint ha valaki ezen a napon a’la carte főételt fogyaszt, a számla végösszegének 50%-val megegyező értékig bármikor újra a vendégünk a korábban kapott blokk felmutatásával.

 

A helyet kedvelők elismerésének tekintem, hogy 27 éve működik a Flaska, a szakma pedig az Év Üzlete címmel tisztelt meg 2005-ben.

 

(2013-02-20)

-eSBé-


kapcsolódó cikkek

BEJELENTKEZÉS

E-mail cím
Jelszó
  Emlékezz rám!
Házhozszállító éttermek:
© 2011 debreceniettermek.hu
Real Time Analytics